Dispensarizarea pacientilor cu afectiuni pulmonare da roade

joi, 11 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Dispensarizarea pacientilor cu afectiuni pulmonare da roade

Sistemul sanitar vasluian are la aceasta data cu o retea completa de unitati si de cadre medicale care au sub urmarire bolile de plamini si tuberculoza. Un pas important in realizarea acestui lucru il constituie marirea rolului Dispensarului TBC, ambulatoriu de specialitate care functioneaza intr-o cladire anexa a Spitalului Judetean Vaslui, linga sectia de Pneumologie.
"Pina anul trecut, acest dispensar avea un rol secundar, pentru ca nu erau medici suficienti. Din aprilie anul trecut, de cind am venit aici ca medic specialist, am incercat sa maresc rolul acestui dispensar, sa extind activitatea desfasurata aici. Nu ne mai ocupam doar de dispensarizarea bolnavilor de tuberculoza si de urmarirea lor in teritoriu, ci incercam sa tratam cit mai multe afectiuni pulmonare – pneumonii, bronsite, traheobronsite, chiar si cele mai banale viroze – pentru a degreva activitatea medicilor din sectia TBC, care sint ocupati pina peste cap cu cazurile de tuberculoza activa", ne-a declarat medicul Carmen Rotaru, specialist pneumolog.
Selectarea pacientilor si tratarea afectiunilor minore la domiciliu
Prin trecerea celor cu afectiuni pneumologice prin "vizorul" ambulatoriului de specialitate – pentru ca, de fapt, acesta este rolul dispensarului – se incearca limitarea numarului de internari si tratarea afectiunilor mai putin grave la domiciliu. Bolnavii cu banale viroze, cu bronsite si alte afectiuni de asemenea calibru sint investigati in acest dispensar, primesc indicatii de tratament si doar in cazuri grave (cei cu penumonii foarte grave, pleurezii, abcese pulmonare) sint indrumati catre sectia de specialitate.
Intre Dispensarul TBC, sectia de Pneumologie si medicii de familie exista o legatura foarte buna. Pe linga urmarirea bolnavilor de TBC si a familiilor acestora in teritoriu – dispensarul deservind municipiul Vaslui si alte 24 de comune arondate – tot aici se fac radiografii pulmonare si se trateaza copiii hiperalergici, depistati in cadrul campaniilor desfasurate in scoli, sau contactii cu cazuri de TBC.
"Avem zilnic, in medie, cite 15-20 de pacienti care vin la control reclamind tot felul de afectiuni pulmonare. Asiguram permanenta in dispensar, lucrind in doua ture atit cei doi medici, cit si cadrele medii. Urmeaza sa mai avem, foarte curind, inca un medic specialist si probabil ca ne vom extinde si mai mult activitatea. Pentru potentialii nostri pacienti am si o recomandare: pe cit se poate sa vina la noi cu trimitere de la medicul de familie, pentru a nu plati investigatiile, radiografiile si tot ceea ce li se face aici, in dispensar. O radiografie costa, de pilda, 50.000 de lei si, de multe ori, cei care vin aici sint oameni saraci, de la tara", a mentionat Carmen Rotaru.
Pentru medicii specialisti pneumologi aceasta perioada este foarte aglomerata, conditiile atmosferice fiind mai mult decit propice pentru declansarea afectiunilor pulmonare.
In ajutorul pacientilor Dispensarului TBC a venit conducerea Spitalului Judetean Vaslui, care a achizitionat recent un spirometru cu afisaj electronic, pentru depistarea afectiunilor pneumologice (prin masurarea volumelor pulmonare). Spirometrul va fi adaptat la un computer, pentru usurarea muncii medicilor. De asemenea, aparatul radiologic din dotarea Dispensarului TBC, achizitionat acum doi ani cu bani de la Banca Mondiala, este foarte performant si emite foarte putine radiatii. (Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii