Hoti sau victime ale unor abuzuri?

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Hoti sau victime ale unor abuzuri?

Constantin Raclaru are 62 de ani si locuieste in satul Birzesti, comuna Stefan cel Mare. In noiembrie 2000, Constantin Raclaru si fiul sau Adrian au cumparat, cu acte in regula, 3 metri cubi de lemne, pe care le-au depozitat in curtea locuintei. Dupa ce au consumat o parte din lemne pentru nevoile gospodaresti, Costica Raclaru s-a trezit la poarta sa, la inceputul lunii decembrie, cu politistii din comuna si cu angajati de la Ocolul Silvic Brodoc, care l-au acuzat atit pe el, cit si pe fiul sau, de furt. Urmarea: Raclaru s-a ales cu un dosar penal pentru furt si cu o amenda de 10 milioane de lei, iar fiul sau Adrian tot cu o amenda de 10 milioane. Ambii vor avea de platit si cite patru milioane de lei, contravaloarea lemnelor furate.
Familia Raclaru are acte pe lemne
Totul a inceput pe 18 noiembrie, cind Adrian Raclaru a cumparat doi metri cubi de lemn de foc de la Ocolul Silvic Bacesti, din partida Rafaila 833 IG. Aceste lemne au fost taiate de Adrian Raclaru, tatal sau si de alte persoane din comuna, urcate in caruta lor si depozitate in curtea locuintei. Cu aceasta ocazie, padurarul a intocmit bonul de vinzare materiale lemnoase seria BLCA nr. 5446339, Raclaru platind 180.000 de lei. Ulterior, pe 24 noiembrie, Constantin Raclaru a cumparat si el 0,8 metri cubi de lemn pentru foc din padurea particulara din Fistici, Ocolul Silvic Brodoc, de la SC "Valerman" SRL. Cu aceasta ocazie a fost intocmit bonul de vinzare seria BLCA nr. 5446589, pentru care Raclaru a achitat 200.000 de lei. Lemnele au fost taiate bucati si depozitate in curte. O parte din ele au fost folosite pentru incalzirea casei.
Toate au fost bune pina pe 5 decembrie, cind Politia Stefan cel Mare a fost sesizata ca din padurea din localitate s-au taiat si furat mai multi copaci. Banuindu-l pe Raclaru, o echipa formata din plutonier major Gheorghe Caverde, seful de post, inginerul Paul Epure si padurarul Petru Baciu de la Ocolul Silvic Brodoc, insotiti si de alte persoane, au venit la locuinta lui Constantin Raclaru, reprosind familiei acestuia ca ar fi furat lemnele. Politistul si reprezentantii Ocolului Silvic sustineau ca au gasit urme de caruta care duceau din locul unde se furasera lemnele pina la locuinta familiei Raclaru. Membrii familiei Raclaru sustin insa ca acest lucru este imposibil.
"Drumul din sat este drum cu pietris, astfel incit este imposibil sa fi gasit asemenea urme. Distanta din padure pina la mine acasa este foarte mare, iar pe drum au trecut o multime de carute. Nu este adevarat ce au sustinut politistul si padurarii", ne-a declarat Constantin Raclaru.
Intrucit familia Raclaru nu le-a permis accesul in curte, echipa a revenit a doua zi, cu o autorizatie de perchezitie de la Parchetul de pe linga Judecatoria Vaslui. Cele sase bucati de lemn gasite in curte au fost marcate de padurari cu ciocanul de marcat, familiei Raclaru reprosindu-i-se ca lemnele nu sint marcate de padurarul de la care au fost cumparate.
"Aceste lemne nu au fost marcate de padurar intrucit erau foarte multe persoane care au cumparat lemne o data cu mine. Nu stiam ca trebuiau marcate. Padurarul ar fi trebuit sa stie si sa faca acest lucru si nu eu. Retin ca a marcat cioatele copacilor care au fost taiati, dar nu si bucatile vindute", ne-a declarat Constantin Raclaru.
Lemnele au fost lasate in custodia familiei Raclaru, unde se gasesc si in prezent. La putin timp, Constantin Raclaru a fost chemat la Postul de Politie Stefan cel Mare, unde i s-a reprosat din nou ca a furat lemne. Raclaru a dat o declaratie plutonierului major Caverde, in care a negat comiterea vreunui furt. La putin timp, pe 28 decembrie, Constantin Raclaru si fiul sau au primit acasa doua procese-verbale incheiate de inginerul silvic Paul Epure, prin care erau amendati fiecare cu cite 10 milioane de lei si prin care li se imputa fiecaruia contravaloarea copacilor furati, cite patru milioane de lei de fiecare, si in care se specifica: "Au taiat din padurea Hirboaca, cu joagarul, patru carpeni, pe care i-au sustras cu caruta". In acelasi proces-verbal, Epure a mentionat ca "faptuitorul recunoaste fapta, dar refuza sa semneze". Acest fapt este negat insa vehement de Constantin Raclaru si de fiul sau, care au declarat ca niciodata nu au recunoscut vreun furt.
Versiunea anchetatorului
Plutonierul major Gheorghe Caverde, seful Postului de politie Stefan cel Mare, ne-a declarat ca, intr-adevar, exista la post inregistrat un dosar privind furtul a opt copaci din padurea Hirboaca, dar in care nu a fost inceputa urmarirea penala. In acest dosar este cercetat Constantin Raclaru, pentru furt de material lemnos. Caverde ne-a declarat ca, dupa comiterea furtului, padurarii Epure si Baciu s-au sesizat si au mers pe urmele carutei cu care au fost transportati arborii furati si au ajuns la locuinta lui Raclaru, aceasta fiind o proba impotriva sa. De asemenea, Caverde a sustinut ca la fata locului a fost descoperit un bici care-i apartinea lui Raclaru. Acest aspect este negat insa vehement de Constantin Raclaru, care sustine ca nu a pierdut nici un bici.
Caverde a sustinut ca ca Raclaru a sustras lemnele, dar, pentru a nu fi prins dupa urmele gasite la fata locului in padure, a schimbat rotile din fata ale carutei sale si toate potcoavele cailor. De asemenea, Caverde afirma ca au fost taiate capetele la bucatile de lemn gasite in curte, pentru a nu se mai potrivi cu cele din padure. Caverde a sustinut ca diametrul corespunde, dar familia Raclaru sustine ca nici pe departe nu e vorba de aceeasi copaci. Seful de post a mai spus ca, in decembrie, Raclaru s-a dus in padure si a taiat trei cioate de la lemnele furate, pentru ca politia sa nu mai poata compara cioatele cu lemnele gasite. Si aceste aspecte au fost negate vehement de membrii familiei Raclaru. Caverde a mai sustinut ca o proba ca lemnele erau furate este faptul ca nu erau marcate si ca esenta celor gasite la domiciliu era aceeasi cu cea a lemnelor furate. Caverde a refuzat sa ne precizeze daca-l va trimite sau nu in judecata pe Costica Raclaru, dar a sustinut ca detine si alte probe in acuzare, pe care nu le-a precizat, invocind secretul anchetei.
Versiunea familiei Raclaru
Toti membrii familiei Raclaru s-au declarat nevinovati si au declarat ca sint victimele unor abuzuri.
Referitor la acuzatiile aduse de politisti si padurari, Constantin Raclaru ne-a declarat: "Toate lemnele le-am luat cu acte si le-am platit, o parte eu si o parte fiul meu. Detin bonuri pe toata cantitatea de lemn. In decembrie, la mine acasa a venit politistul Caverde cu mai multi padurari si m-a acuzat de furt. Mi-a spus ca urma rotilor din fata ale carutei mele se potriveste cu cea de la locul furtului. Nu este adevarat, tot drumul era plin cu urme de caruta, de la vale la deal. Nu am furat nici un lemn, nu am fost gasit la furat si nu exista nici un martor in acest sens. Eu, in schimb, am mai multi martori care stiu de unde am luat lemnele, dar nu au fost audiati de politisti. Lemnele mele nu corespund cu cele din padure. Nu inteleg de ce sint purtat pe drumuri, daca am cumparat lemnele. Daca le-as fi furat, ce trebuiau sa-mi faca?".
Aceeasi pozitie a avut-o si sotia sa, Aurica Raclaru: "Am fost chemata la post, iar Caverde mi-a cerut sa-i spun de unde am lemnele care fusesera cumparate de sotul si fiul meu. Mi-a spus ca bonurile nu sint valabile, pentru ca lemnele nu erau marcate. Ni s-a spus ca nu am nici o sansa de izbinda, decit daca recunosc ca lemnele sint furate. Am refuzat sa recunosc acest lucru. Le-am cerut sa mergem sa verificam daca lemnele corespund cu cioatele ramase in locul de unde au fost cumparate lemnele, dar am fost refuzata."
Adrian Raclaru ne-a declarat ca toate lemnele au fost cumparate, nu furate, si ca ii are ca martori pe Romica Bodroghina, Dumitru Popa si Doru Antochi, dar acestia nu au fost audiati de politisti. Raclaru ne-a declarat ca el personal nu a fost chemat la politie si nu a fost invinuit de nimic, doar a primit 10 milioane de lei amenda si i s-a imputat valoarea lemnelor furate.
Familia Raclaru nu a achitat sumele imputate de Ocolul Silvic Brodoc, sustinind ca pentru a face acest lucru ar trebui sa-si vinda casa. In schimb, a facut contestatie la procesele-verbale de contraventie, contestatie care nu a fost inca solutionata de seful ocolului. (F.R.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii