"Omul o sa moara cu reteta in mina"

miercuri, 05 aprilie 2000, 23:00
5 MIN
 "Omul o sa moara cu reteta in mina"

Pacientii au de luptat in fiecare luna nu numai cu boala, ci si cu haosul care domneste acum in Sanatate. Am ajuns sa ne rugam sa ne imbolnavim doar in primele 2-3 zile ale lunii, pentru ca altfel nu vom mai avea de unde sa luam medicamente compensate si gratuite. Bolnavi si saraci, de multe ori si cu copii in brate, sintem nevoiti sa colindam tot orasul in cautarea unei farmacii care mai are fonduri pentru eliberarea medicamentelor in acest sistem.
In primele zile ale fiecarei luni, cozile la farmacii au devenit, asa cum ne-a spus Gheorghita Barbau, presedintele Colegiului Farmacistilor (CF) Vaslui, "asemeni cozilor la tacimuri de dinainte de 1989".
"De acum incepe scandalul"
La inceputul fiecarei luni, medicii si farmacistii se confrunta cu o avalansa de pacienti. Si asta din cauza ca fondurile alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui pentru retetele gratuite si compensate sint limitate. Daca "pierd" primele zile din luna, banii se termina si bolnavii ramin fara medicamente.
Desi a trecut mai putin de o saptamina din aprilie, farmaciile din Vaslui si Birlad au epuizat, cu una – doua exceptii, fondurile pentru retete compensate si gratuite.
Conform legislatiei in vigoare, farmaciile care au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) primesc lunar o suma, care variaza in functie de nivelul incasarilor la Fondul de asigurari sociale de sanatate, cit si in functie de procentul stabilit de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Colegiul Medicilor din Romania (CAMR). Pina la inceputul acestui an, pentru medicamente s-au alocat 20% din Fondul de sanatate colectat la nivel judetean. Insa, prin Ordinul nr. 5/12.01.2000, emis de CNAS si CMR, acest procent a scazut la 6%.
Pentru aprilie, farmaciile din Vaslui au primit cite 12 milioane de lei pentru compensate si gratuite. Cum valoarea unei retete trebuie sa fie de maximum 600.000 de lei, inseamna ca fiecare farmacie trebuie sa primeasca doar 20 de retete compensate si 20 gratuite.
Reprezentantii farmaciilor din Birlad au fost anuntati de CJAS, la inceputul saptaminii, ca pentru aceasta luna plafonul pentru compensate si gratuite este de cite 8 milioane. Majoritatea farmaciilor va epuiza pina la sfirsitul saptaminii aceste fonduri.
Ieri, 5 aprilie, bolnavii din Vaslui care aveau retete gratuite au batut drumul degeaba pe la farmacii, pentru ca mai toate aveau fondurile epuizate. In ce priveste medicamentele compensate, doar una-doua farmacii din oras mai aveau ceva bani.
"De acum incepe scandalul. Am terminat fondurile pe aceasta luna si pentru medicamente compensate si pentru gratuite. Nu stiu unde o sa ajungem. Acum stam cu medicamentele pe rafturi pentru ca oamenii sint saraci, nu au bani sa cumpere", ne-a spus farmacista Maria Fotescu.
Farmacistii se gindesc cu groaza ca, in cel mai scurt timp, vor trebui sa tina din nou piept furiei bolnavilor. Ei sint cei care suporta iesirile pacientilor refuzati la onorarea unei retete compensate sau gratuite. Farmacistii nu au cum sa-i contrazica, intrucit bietii oameni au dreptate atunci cind spun ca li se opresc destui bani la Fondul de sanatate si nu beneficiaza de drepturile de asigurat.
Dorina Petcu, farmacist diriginte la Farmacia "Victoria" a Iassyfarm Iasi, ne-a declarat: "Stau cu creionul in mina si verific mereu ce bani mi-au mai ramas. Astazi (miercuri, 5 aprilie – n.r.), pina la orele 16-17, terminam fondurile. De la Casa de Asigurari ni s-a specificat clar sa nu depasim fondurile alocate pe categorii de retete, intrucit nu ni se deconteaza. Incerc mereu cu telefonul sa vad daca nu cumva ni se suplimenteaza. Va dati seama ce inseamna sa nu mai dam medicamente gratuite si compensate? Oamenii astia mor, pentru ca nu au bani sa-si cumpere tratamentul."
"Omul o sa moara cu reteta in mina"
Pensionara Maria I., 72 de ani, ne-a spus: "Cred ca astia aflati la guvernare vor sa ne omoare cu zile. Pensia este mica, mincarea scumpa, datoriile la stat sint peste posibilitatile noastre, iar acum ne fac ferfenita si sanatatea. De unde sa scot eu peste 400.000 de lei pentru medicamente, daca asta este toata pensia mea? Astept si eu pina luna viitoare si ma duc din prima zi, la prima ora, la farmacie ca sa pot sa primesc medicamente compensate. Asta daca nu mor pina atunci ca de, sint batrina."
Bolnavul are trei solutii: fie isi intoarce buzunarele pe dos si renunta la compensare sau gratuitate, fie asteapta pina luna viitoare si in prima zi da navala la farmacie ori, cel mai convenabil, daca nu se mai poate tine pe picioare se interneaza in spital.
"Probabil cei care au gindit acest sistem au dorit ca omul sa se orienteze mai mult spre preoti decit spre doctori. Noi am ajuns un fel de «preciocli», punem la dispozitie materie prima pentru preoti. Omul o sa moara cu reteta in mina. S-a ajuns ca medicina sa se faca cu ajutorul lui Dumnezeu. Cred ca se doreste sa se faca o selectie naturala, in asa fel incit poporul acesta sa supravietuiasca cu cei dotati natural", ne-a spus farmacista Barbau.
Ea a precizat ca aceasta plimbarea a bolnavului de colo-colo se datoreaza si faptului ca nu exista o colaborare strinsa intre CJAS, medici si farmacisti: "Ar trebui ca, in momentul in care farmaciile anunta CJAS ca au epuizat fondurile aceasta, la rindul ei sa-i anunte pe medici sa nu mai prescrie retete compensate si gratuite. Astfel omul stie, nu mai umbla tot orasul cu o reteta in mina. Nici nu poti sa sistezi eliberarea retetelor gratuite si compensate pentru ca omul plateste si se bucura si de putinul pe care i-l oferi."
Bolnavul este un fel de popa-prostu’
Pe linga bolnavi si farmacisti, si medicii sint afectati de aceasta situatie. Inca de luni, medicii de familie au fost asaltati, in special de bolnavii cu afectiuni cronice, care solicitau retete compensate sau gratuite. Numarul consultatiilor acordate zilnic de medicii de familie aproape s-a dublat.
De exemplu, medicul primar Viorica Stoian, din Birlad, a asigurat marti, 4 aprilie, 55 de consultatii. De obicei, media zilnica era de 30 de consultatii: "Au venit la consultatie mai ales cronicii. Medicamentele sint foarte scumpe si ei se bucura atunci cind prind o reteta compensata."
De multe ori se intimpla ca in farmacii sa nu se gaseasca medicamentele prescrise de doctori si bolnavul este nevoit sa se intoarca la dispensar, sa stea din nou la coada si sa-si schimbe reteta. Daca nu se misca repede sau daca nu il gaseste pe medic este posibil ca atunci cind merge inapoi la farmacie aceasta sa-si fi epuizat fondurile.
"Daca am 40 de pacienti intr-o zi carora trebuie sa le dau retete compensate sau gratuite va dati seama ca am epuizat fondurile la farmacii. Sint si cazuri cind noi, medicii, omitem, din diferite motive, sa scriem pe reteta numarul de la cuponul de pensie, de exemplu. De multe ori s-a intimplat ca unele farmaciste sa ii trimita inapoi pe bolnavi din aceasta cauza, chiar daca ei aveau cuponul cind solicitau eliberarea medicamentelor. Sint situatii disperate, le plingi de mila si nu este normal sa-i mai punem si noi pe drumuri. Si asa sint ei batuti de soarta", ne-a spus dr. Mimi Bizdira, medic de familie. (Laura GRASU, Carmen STEFANESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii