"Specialisti" in furat curent

vineri, 05 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 "Specialisti" in furat curent

Pina acum, Electrica Vaslui a actionat in instanta nu mai putin de 22 de abonati acuzati de furturi de energie electrica.
Cele mai mari sume de recuperat sint de la societatea agricola Prodagro Zorleni si de la firma de morarit si panificatie Panis Munteni de Sus.
Societatea din Zorleni, desi a fost debransata de la retea din cauza neplatii facturilor, s-a realimentat si a consumat, in continuare, energie electrica in valoare de 124 de milioane de lei.
Un alt caz semnificativ este cel de la Munteni de Sus, unde Panis a fost depistata, in repetate rinduri, sustragind energie electrica. Costica Ghimus, patronul de la unitatea de morarit si panificatii, nu a recunoscut cele "imputate" de Electrica si, drept urmare, furnizorul de curent s-a judecat luni bune cu Panis. Cazul a fost relatat pe larg si de cotidianul nostru. Angajatii de la Panis au protestat chiar si in Piata Civica a Vasluiului. Mai mult, Ghimus a trimis si un memoriu catre Parlament, Guvern si Electrica Bucuresti prin care acuza sucursala vasuiana de distributie a energiei electrice de abuzuri si imputarea unor kilowati pe care nu i-a consumat. Cu toate eforturile, Panis a pierdut procesul, asa ca a fost nevoita sa plateasca catre Electrica Vaslui prejudiciul de 158 de milioane de lei.
Dintre persoanele fizice care au furat "ceva" curent, cel mai relevant caz este cel al lui birladeanului Adrian Dumitrescu. Pentru recuperarea sumei de 9 milioane de lei, a fost dat in judecata. Si de aceasta data, furnizorul de energie electrica a cistigat si birladeanul a fost condamnat la 3 luni de inchisoare si plata prejudiciului.
Pe ansamblu, numarul furturilor inregistrate de Electrica Vaslui in 2000 a scazut semnificativ, la jumatate fata de 1999. Au fost incheiate 115 procese-verbale contraventionale, recuperindu-se energie in valoare totala de 432 de milioane de lei.
"Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 63/1998, articolul 78, sustragerea de energie electrica constituie infractiune si se pedepseste conform prevederilor Codului Penal. Deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurarea a energiei electrice (contorului), constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani. Executarea sau folosirea de instalatii clandestine, in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masura, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani", ne-a declarat Ioan Turbatu, directorul SC Electrica SA Vaslui. (Theodor ISTRATE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii