Situatie exploziva la Spitalul de Adulti Birlad

luni, 09 octombrie 2000, 23:00
6 MIN
 Situatie exploziva la Spitalul de Adulti Birlad

Actiunile de protest de la Spitalul de adulti Birlad au luat ieri o intorsatura neasteptata. La ora 9.15, cadrele medicale si personalul TESA au blocat intrarile in spital si in Ambulatoriul de specialitate. Numai bolnavilor internati le-a fost permis accesul. Vizitatorii au fost opriti sa intre in sectii chiar si in cazurile in care prezentau motive intemeiate.
Sanitarii s-au revoltat din cauza ca dupa cinci zile de greva nu au primit nici un raspuns concret la revendicarile lor. Ei solicita in primul rind majorarea salariilor conform OG 24/2000 si finantarea corespunzatoare a spitalelor care sa permita functionarea in conditii normale.
Mai mult, in spital au inceput sa circule zvonuri conform carora salariile pe septembrie nu vor fi majorate sau, in cazul in care au loc mariri, cadrele medii vor primi 40% din majorare, iar medicii 100%.
In urma blocadei, conducerea Spitalului de adulti a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului de Administratie (CA). Inainte ca aceasta sa ia sfirsit, cadrele sanitare s-au strins pe holul care permitea accesul la biroul directorului, unde a avut loc CA.
Nemultumirea oamenii a rabufnit: "Noi de-aicea nu plecam/ Nici pe voi nu va lasam", "Ce-ati facut cu banii nostrii?", "Ordonanta 24!", "Unde ne sint banii?", "Vrem salarii majorate!", "Vrem fapte nu promisiuni!" si "Noi salarii nu primim/ Asa ca nu mai muncim!".
La terminarea sedintei, membrii CA si sefii de sectii, care au fost chemati sa participe la sedinta, au fost huiduiti de protestatari.
Greva generala a continuat si la Spitalul de copii si Serviciul de ambulanta Birlad
In sedinta CA, Elena Petcu, directorul Spitalului de adulti Birlad a prezentat membrilor situatia financiara a spitalului. In contul unitatii, deschis la Trezoreria Birlad, in care vireaza fondurile si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui, erau, la acea ora, putin peste 3 milioane de lei, bani proveniti din incasarile proprii ale spitalului. De asemenea, de la CJAS s-a transmis ca se vor da bani pentru salarii, dar nemajorate si, in plus, inca un miliard de lei pentru plata anumitor datorii. S-a facut un calcul conform caruia la nivelul Spitalului de adulti Birlad sint necesari 1,8 miliarde de lei pentru acordarea majorarilor in baza OG 24/2000.
"Noi am solicitat bani pentru lichidare, la nivelul salariilor de pina acum. Ca sa dam salarii majorate pe septembrie ne-ar trebui 4 miliarde de lei pentru lichidare. Asta ar insemna sa nu mai raminem cu bani de avans si cheltuieli. Prin urmare, CA a hotarit sa se acorde numai 50% din majorare, ca sa nu ne blocam si sa ne putem descurca in continuare", ne-a declarat Elena Petcu.
Sanitari nu au fost de acord cu hotarirea CA si au refuzat cresterea de 50%. Ei au decis sa continue greva generala pina cind se va aplica OG 24/2000, integral.
Neculai Perju, presedintele Sanitas de la Spitalul de adulti Birlad, l-a contactat telefonic pe Marius Petcu, liderul Federatiei Sanitas din Romania, si l-a informat despre situatia exploziva de la Birlad.
"Marius Petcu a spus ca se va duce la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa discute problema de la Birlad. Am cerut sa mergem sa pichetam CNAS, dar am fost sfatuit sa actionam pe plan local, adica sa pichetam CJAS Vaslui, intrucit la Bucuresti are cu cine organiza actiuni de protest. Dupa cum stiti, noi avem aprobarea de a picheta casa judeteana, ceea ce vom face incepind de miercuri, 11 octombrie", ne-a precizat Perju.
La ora 12.30, o delegatie formata din sapte reprezentanti ai Sindicatului Sanitas si trei reprezentanti ai Sindicatului TESA de la Spitalul de adulti a plecat la Vaslui pentru a avea o intrevedere cu reprezentantii CJAS.
Greva generala cu incetarea activitatii pe termen nelimitat a continuat si la Spitalul de copii si Serviciul de ambulanta Birlad, insa fara a se inregistra evenimente deosebite. Gheorghe Savin, presedintele sindicatului Ambulanta Birlad, a plecat si el la intilnirea cu reprezentatii CJAS.
Negocieri soldate cu un esec de proportii
"Delegatia" a fost primita la CJAS, unde au avut loc negocieri. Au participat: Constantin Marin, presedintele CJAS, Dorel Daniciuc – vicepresedinte, Nicu Botezatu, directorul DSP Vaslui, precum si cei doi lideri Sanitas – Emil Cirjan si Neculai Perju.
In urma negocierilor, spitalele din Birlad au obtinut putin peste 1,1 miliarde de lei, suma ce reprezinta o finantare suplimentara, mult sub ceea ce era necesar.
"Greva va continua pe timp nelimitat si nu vom ceda pina ce nu vom vedea negru pe alb rezolvarea cererilor noastre. La aceasta intilnire, i-am insotit pe colegii nostri de la Birlad pentru ca ei au dorit sa afle din gura presedintelui CJAS care este situatia si ce pot obtine cu adevarat. Neculai Perju, liderul lor nu i-a mai putut stapini si de aceea s-a ajuns la blocarea spitalului de la Birlad", a explicat Emil Cirjan, liderul judetean al Sanitas.
Deocamdata, liderii grevistilor s-au aratat destul de sceptici. Daca birladenii au mai obtinut cite ceva, despre soarta vasluienilor si a husenilor nci macar nu s-a discutat. De fapt, concluziile pot fi trase cit se poate de simplu: desi declarata in urma cu cinci zile, greva generala se "simtea" la Spitalul judetean Vaslui numai prin afisele ramase pe usi si prin linistea de pe culoare.
Pichetare prin rotatie
Incepind de astazi, membrii Sanitas vor trece si la pichetarea prin rotatie a sediului CJAS Vaslui: marti – incepind cu ora 10, se vor afla in fata CJAS sindicalistii din Vaslui, miercuri cei din Birlad si joi, reprezentantii Sanitas Husi.
"Vom picheta CJAS pina joi, inclusiv, cind guvernul va discuta rectificarea de buget. Avem aprobare pentru pichetarea sediului pe termen nelimitat. Probabil ca vom relua protestul luni, daca nu ni se vor rezolva, cit de cit rezonabil, revendicarile", ne-a mai spus Emil Cirjan. Gurile rele spun ca pozitia de lider a acestuia nu mai este sigura si ca sindicalistii doresc inlocuirea sa din functie. Nu am primit inca nici o confirmare a acestui zvon.
Escaladarea conflictului de catre sindicalistii din Birlad a fost pusa si pe seama atitudinii pe care medicii din spital au adoptat-o fata de sindicalisti. Cele mai dese amenintari au acelasi mesaj: daca vor marirea salariilor, cadrele medicale vor trebui sa se gindeasca la disponibilizari.
Dupa discutia de joi si dupa greva generala din intregul sistemul sanitar, care va avea loc joi – 12 octombrie, intre orele 9 si 11, sindicalistii vor hotari ce au de facut in continuare.
Astazi, va avea loc, tot la Vaslui, intilnirea tuturor directorilor de spitale din judet, care va fi mediata de reprezentantii Consiliului Judetean.
Ambulanta Vaslui a incetat greva
In semn de protest, medicul Crisan Popescu, seful Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Vaslui, si-a depus, ieri, demisia la Directie de Sanatate Publica Vaslui si asteapta aprobarea acesteia. El a declarat ca nu se va razgindi in lergatura cu aceasta hotarire. Principalul motiv invocat: lipsa fondurilor necesare bunei desfasurari a activitatii.
Ieri au avut loc si discutii intre reprezentantii grevistilor de la SJA si cei ai tuturor forurilor implicate in finantarea sistemului sanitar.
Aflati in greva de o saptamina, sindicalistii de la Ambulanta au hotarit, in urma discutiilor avute, sa suspende greva generala, de ieri de la prinz. Daca revendicarile lor, la care si asa au renuntat in mare parte, nu vor fi solutionate pina pe 1 noiembrie, conflictul de munca va fi redeschis.
Ce au obtinut, de fapt, angajatii SJA? De la aplicarea Leggii 154/1999, privind majorarile salariale, operate retroactiv din aprilie anul trecut, au trebuit sa se multumeasca cu cresteri doar pe ultimele trei luni, adica iulie, august si septembrie 2000 si, de la 1 octombrie, majorarea operata la zi.
CJAS a hotarit suplimentarea cu doar 170 de milioane de lei pe luna a fondurilor alocate pentru SJA, pina la rectificarea bugetara. Despre aplicarea prevederilor Ordonantei 24/2000, nici nu s-a mai pus problema. Sindicalistii au fost nevoiti sa cedeze si sa lucreze in continuare tot pe salarii de mizerie.
SJA are de recuperat 1,2 miliarde de lei de la spitalele din judet, alte peste 600 de milioane in contul transportului dializatilor – bani pe care trebuia sa ii vireze lunar Ministerul Sanatatii si despre care s-a spus ca nu vor fi recuperati niciodata.
A fost reluat, tot de ieri, transportul dializatilor catre centrele de dializa. S-a ajuns si la un compromis in ceea ce priveste plata carburantului, urmind ca, si in aceasta luna, SJA sa fie pasuit pentru facturile restante si sa plateasca numai cele 230 de milioane, valoarea combustibilului furnizat in aceasta luna de Sucursala SNP Petrom Vaslui. (Carmen STEFANESCU, Ana JITARITA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii