Statia Meteo Vaslui, umbrita de vile

joi, 01 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Statia Meteo Vaslui, umbrita de vile

Extinderea cu repeziciune a vilelor in zona cartierului de la iesirea din Vaslui spre Negresti afecteaza functionarea in bune conditii a unor institutii din zona. Este cazul Statiei Meteo Vaslui care, dupa cum afirma cei ce lucreaza aici, este umbrita, la propriu, de doua vile care se ridica zvelte in imediata apropiere.
Iosif Birte, seful Statiei Meteo Vaslui, ne-a declarat ca, daca se va continua ridicarea locuintelor, nu se vor mai putea face masuratori corespunzatoare: "Efectiv, ne va obtura soarele si nu vom mai putea inregistra complet durata de stralucire a acestuia. Etajul si acoperisul care urmeaza sa fie construite ne vor umbri heliograful la asfintitul soarelui".
Seful statiei spune ca a incercat sa rezolve problema cu cei doi proprietarii si, daca a vazut ca lucrarile continua, s-a adresat si primariei: "Cu unul dintre proprietari am reusit sa discut cit de cit. Vad ca aduc in permanenta materiale si probabil constructia va continua. De aceea, m-am adresat si primariei, in urma cu aproximativ trei saptamini, la serviciul de sistematizare. Am incercat sa-i aduc la cunostinta problema si primarului, dar nu este de gasit. De atunci, de cind am facut sesizarea, nu a venit nimeni de la primarie".
Cei doi proprietari ai vilelor sint patronii benzinariei Ulmena Vaslui. Ei ne-au declarat ca respecta legea si vor face in asa fel incit sa se incadreze in parametri.
"Noi avem toate autorizatiile si avizele necesare pentru cele doua vile. Daca stiam de la inceput, nu construiam acolo. Acum ce sa facem? Sa darimam totul si sa pierdem banii?", ne-a declarat Neculai Oprisan, proprietarul uneia din vile.
Conform Legii Apelor 107/1996, articolul 37, in jurul platformelor meteorologice se instituie zone de protectie severa, a caror latime este de 30 de metri. In aceste zone este interzisa executarea oricaror constructii si instalatii supraterane. Amplasarea la o distanta de pina la 500 de metri in jurul si in afara zonei de protectie de 30 de metri de constructii mai inalte de o sesime din distanta dintre constructie si limita zonei de protectie se face numai cu acordul de mediu al autoritatilor competente.
Gheorghe Florea, celalalt proprietar, ne-a declarat ca ei vor face in asa fel incit sa se incadereze in articolul de lege mentionat mai sus: "Dupa masuratorile facute de noi, de la limita zonei de protectie si pina la casele noastre sint 50 de metri. Conform proiectului, inaltimea initiala a vilei este de 8,6 metri, ceea ce inseamna ca nu ne incadram. De aceea, am hotarit refacerea proiectului. Renuntam la etaj si vom face numai mansarda, pentru a mai reduce inaltimea aproape cu trei metri. Daca impartim acea distanta de 50 de metri la sase, rezulta o inaltime maxima de 8,33 metri, deci ne vom incadra".
Se pare ca nici asa Iosif Birte nu va renunta la pozitia sa de a opri construirea celor doua vile. El crede ca numai un acoperis plat nu va obtura orizontul si, implicit, soarele: "Ne va lua cel putin o ora din stralucirea soarelui. In stadiul actual al constructiilor se afla deja la linia orizontului. Daca mai construieste si mansarda, va imaginati ca nu mai putem face masuratorile corespunzatoare. De aceea, noi nu vom renunta si deja ne-am adresat Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, precum si Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului". (Theodor ISTRATE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii