Toamna culturala huseana

miercuri, 04 noiembrie 1998, 00:00
5 MIN
 Toamna culturala huseana

Toamna culturala huseana, eveniment aflat la a XXXI-a editie, s-a desfasurat in perioada 29 octombrie-3 noiembrie, in cele mai importante institutii de cultura din Husi. Organizatorii – Inspectoratul pentru Cultura Vaslui, Centrul Judetean al Creatiei Populare, Primaria Husi, Consiliul Local Husi, Casa de Cultura si Biblioteca Municipala "Mihai Ralea" Husi – au incercat sa realizeze o manifestare serioasa. Desi fonduri au fost putine, in cea mai mare parte provenite de la bugetul local, desi echipa organizatorica a fost tinara si, mai mult ca sigur, lipsita de experienta, "Toamna culturala huseana" din acest an se poate inscrie la capitolul reusite. Ar fi foarte multe de spus despre slaba mediatizare a evenimentului – fapt ce a vaduvit pe o parte din cei interesati, care au aflat mult prea tirziu despre anumite evenimente – sau despre lipsa de interes a elitelor culturale ale Husiului, dar menirea acestui articol nu este de a critica. Important este ca si la Husi s-a putut desfasura un astfel de eveniment.
Adrian Paunescu, printre putinii care au onorat invitatia organizatorilor
Desi manifestarile ar fi trebuit sa inceapa joi, 29 octombrie, intirzierea invitatilor a transformat seara inaugurala intr-o simpla jurizare a poeziilor din cadrul concursului "Ion Alexandru Anghelus". La jurizare au participat poetii Cristian Simionescu, Ion Gheorghe Pricop, Eugenia Faraon si prozatorul si criticul literar Theodor Codreanu.
Festivalul avea sa-si intre in drepturi abia a doua zi, odata cu sosirea poetului Adrian Paunescu, insotit de fiul sau, Andrei, si fiica sa, Ana-Maria Paunescu. Cu toate ca in program figura doar lansarea ultimelor carti publicate de poet – "Infractiunea de a fi", "Tragedia nationala" si "Supravietuirea lui Adrian Paunescu", de Andrei Paunescu – programul a fost mai amplu. Poetul s-a intilnit vineri, 30 octombrie, cu elevii si profesorii celor doua licee husene, fiind deosebit de impresionat de instruirea si ideile elevilor Grupului Scolar Agricol "Dimitrie Cantemir". Venit la Husi la invitatia vechiului sau prieten Valeriu Penisoara, Adrian Paunescu a avut surpriza de a intilni in sala "Dacia" un public entuziast si receptiv. S-a vorbit, s-a cintat si s-a trait la intensitate maxima evenimentul.
Umbrit de importanta acestui eveniment, un altul s-a desfasurat intr-un anonimat desavirsit. In dupa-amiaza aceleeasi zile, la Primaria Husi, au lansat carti mai multi scriitori vasluieni, printre care Nicolae Viziteu ("Viziteisme"), Ion Enache ("Sfera cu Sfinx"), Adina Huiban ("Stringere de umeri" si "Sagetatorul") si Dan Ravaru ("Folclor, etnografie, istorie locala"). Vineri seara, a avut loc in parcul orasului un spectacol sustinut de formatia "Clasa vedetelor", din Chisinau. Tinarul public a fost entuziasmat de programul prezentat de copiii din aceasta formatie.

Lansari si prezentari de carte, la Biblioteca "Mihai Ralea "
Un loc aparte in peisajul "Toamnei culturale husene" l-au avut lansarile de carte. S-au lansat noi volume ale scriitorilor huseni, unii dintre ei aflati la prima aparitie, altii deja consacrati. Cartile lansate simbata, 31 octombrie, la Biblioteca "Mihai Ralea" apartin unor scriitori deja consacrati in peisajul literar husean si nu numai. Lucrarile prezentate apartin unor genuri diverse: poezie, proza artistica sau de specialitate.
Un eveniment in cadrul acestei manifestari l-a constituit lasarea romanului "Varvarienii", primul roman scris de Theodor Codreanu, a carui aparitie in 1985 a fost imposibila din cauza cenzurii. O alta carte lansata in cadrul aceleiasi manifestari a fost "Cuza si Husii" a regretatului Gheorghe Melinte, carte aparuta cu aportul bibliotecarului Dumitru Donose. Profesorul husean Boris Gorceag a prezentat viata autorului, lucrarea bucurindu-se de o recenzie foarte reusita realizata de un alt cunoscut profesor husean, Clit Costin.
Aveau sa-si mai lanseze noi carti si doi poeti huseni de factura diferita. Eugenia Faraon a adus un nou volum de versuri – "Floarea cerului", cu o prefata de Theodor Codreanu – volum de poezie religioasa, despre care insasi poeta afirma: "Este ultimul de poezie pe care il public".
O surpriza deosebit de placuta a fost prezenta poetului constantean, nascut insa la Husi, Petru Bruma, cu un nou volum de versuri – "Estul, sentimente la vedere" – ce cuprinde poezii realizate intr-o fermecatoare maniera parodica.
In cadrul aceleiasi manifestari au fost decernate premiile concursului de poezie "Ion Alexandru Anghelus": Ioan Petru Vincze – premiu special acordat de revista birladeana "Pagini de jurnal", condusa de scriitorul Cristian Simionescu; Marian Palie, mentiune; Antoanela Vulpe, premiul al treilea; George Irava, premiul al doilea. Premiul intii a fost acordat ex-aequo poetilor Daniel Toma si Krimhilda Staretu.
Caricatura in cvasianonimat
Simbata seara, la sala primariei husene a avut loc vernisajul unei expozitii de caricatura, cu lucrari expuse anterior la Salonul International de Caricatura de la Vaslui. Desi desfasurat intr-un cadru restrins, evenimentul s-a bucurat de prezenta criticului de arta Valentin Ciuca si a reprezentantului romanilor din Iugoslavia, Lucian Marina. Au prezentat lucrari premiate la saloane nationale si internationale Nicolaie Viziteu si Paul Olaru.
"Poezie si flori" si reprezentatii teatrale
La Casa de cultura Husi s-a desfasurat, duminica, o prezentare de carte a poetei Aura Dan, moment emotionant, presarat cu interventii muzicale, sustinute de Daniela Perca si Marilena Chiritoi. Poeta a recitat din propriul sau volum," Perdeaua de nisip", si din versurile poetului Ioanid Romanescu. In aceiasi seara, la Cercul Militar a fost prezentat spectacolul de teatru cu piesa "Acul cumetrei Gurton", de W. Stevenson. Spectacolul a fost prezentat de actorii teatrului " Victor Ion Popa", din Birlad, in regia lui Dorin Mihaescu. Reprezentatia a captivat atentia putinilor spectatori prezenti.
Alte manifestari
Luni, 2 noiembrie, in prima zi de vacanta, copiii au fost invitati la un spectacol de teatru – "Punguta cu doi bani" – de Ion Creanga, prezentat de formatia Casei de cultura Negresti. Marti, la Cercul Militar, o sesiune de comunicari stiintifice, cu tema "20 de ani de sapaturi arheologice la Bunesti-Averesti". Manifestarea s-a bucurat de prezenta unor reputati profesori, cercetatori, arheologi si istorici, ca Silvia Teodor, dr. Constantin Chiriac, prof. dr. Dan C. Teodor. Cu toate ca fondurile au fost putine, iar spectatorul husean a lipsit cu ostentatie de la manifestarile culturale, este de remarcat seriozitatea organizatorilor, entuziasmul tineresc al noului director al Casei de cultura a municipiului Husi, Sergiu Gaina, si prezenta unor personalitati vasluiene – deputatul Gheoghe Buzatu, Adrian Porumboiu, Stefan Mihalache. (Ana JITARITA, Vali PATRAS)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii