Unde mergem in week-end

vineri, 15 iulie 2011, 21:02
3 MIN
 Unde mergem in week-end

 Simbata, incepind cu ora 18, la Libraria Humanitas de pe Strada Lapusneanu are loc vernisajul expozitiei „Coperta a cincea", care imbina intr-un mod inedit fotografia si desenul cu lectura. Expozitia este semnata de Hermina Stanciulescu si de Cristina Ivan. „Vad povestile din carti ca pe un sir de diapozitive din care extragem prin fotografiere si creionare un amalgam de idei pe care le infatisam mai mult sau mai putin distorsionate de subiectivismul lecturarii", explica Hermina Stanciulescu cum s-a nascut ideea acestei expozitii. „Cartile si straturile lor. Cartile si straturile noastre. Intram in contact la nivel epidermic, in care fiecare din cele doua repere care relationeaza sufera modificari. Si au ecou unul in celalalt. Asa ajung cartile inauntru, depasind realitatea lor palpabila si gasindu-si loc in fiecare alternativa si abordare pe care o putem sustine", adauga Cristina Ivan.

Duminica, de la ora 12, in Gradina Botanica are loc Festivalul Tanabata, organizat de Asociatia romano-japoneza Himawari. Pe toata durata festivalului, pina la ora 18, participantii vor putea sa cumpere sau sa invete origami ori sa se inscrie pentru workshop-urile de dans si shodo. Cu ocazia Festivalului Tanabata, in Japonia oamenii se imbraca in yukata-uri colorate sau kimono-uri si se aduna pentru a-si scrie dorintele pe bilete si pentru a le agata in crengile de bambus. Traditia spune ca aceste dorinte se indeplinesc pina la sfirsitul anului.

Intre orele 12 si 21, in Parcul Copou (zona Teiului), Scoala de Qigong Falun Dafa Romania organizeaza un eveniment de informare a publicului despre disciplina Falun Gong si despre persecutia ilegala desfasurata de Partidul Comunist Chinez impotriva practicantilor acesteia. Falun Dafa sau Falun Gong este un sistem complet de auto-imbunatatire, cu radacini in traditia chineza de cultivare a mintii si caracterului, pe baza unui set de exercitii de qigong si meditatie si a respectarii principiilor Adevar, Compasiune si Toleranta. Bazindu-se pe cultura straveche a Chinei, Falun Dafa este o disciplina fundamentata pe valori morale inalte, asa cum erau ele cunoscute si aplicate in artele martiale interne, medicina si stiinta chineza antica. Falun Dafa a devenit un stil de viata si transcende granitele culturale, religioase, de etnie, fiind practicata in peste 114 tari, printre care si Romania. In cadrul intilnirii de duminica se va explica in ce consta aceasta disciplina, se vor prezenta cele 5 seturi de exercitii, se vor imparti CD-uri, DVD-uri si pliante.

De la ora 21, in Mojo Bar, in cadrul manifestarii Cafeneaua cinematografica este programata proiectia unui calup de scurtmetraje intitulat „Un barbat urmareste o femeie", cu o durata de 40 de minute. Primul scurtmetraj din calup, „Fata de aur", este regizat de Alexandru Mavrodineanu si este despre un portofel uitat intr-un restaurant si un ospatar care o urmareste pe tinara care l-a pierdut. In acest scurtmetraj joaca si regizorul Catalin Mitulescu. Ciprian Alexandrescu a propus scurtmetrajul „Trei", o drama cu accente erotice. Ivo Baru a dat „O nuanta rara", cu un dialog captivant, cu un joc foarte bun al actorilor. Catalin Leescu are in acest colaj scurtmetrajul „Mariam", un poem vizual, iar Paul Manolescu realizeaza in scurtmetrajul „Inca 5 minute" o poanta simpatica despre cum sa scapi in acest interval de cineva. Paul Sorin Damian semneaza scurtmetrajul „Dreamer", iar Gabriel Achim propune „Pierdut la spate", in care protagonista este o frizerita, interpretata de Madalina Ghitescu.

Simbata si duminica, la Atelierul Romano ButiQ de pe Bd. Independentei este deschis Tirgul Mestesugarilor Romi. Rudari, fierari, impletitori, caldarari, argintari si ceaunari din Motca, Mironeasa, Belcesti, Ciurea, Toflea (Galati), Medgidia (Constanta), Brateiu (Sibiu), Peris (Ilfov) vor expune spre vinzare obiecte pentru casa si gradina, cum ar fi ceaune, ibrice, caldari, mobilier, cosuri de rachita, dar si bijuterii si obiecte decorative. Intrarea este libera, iar organizatorii au anuntat ca vizitatorii se vor putea bucura, de asemenea, de muzica autentica.

In spatiul expozitional „La Gard", apartinind Casei de Cultura „M. Ursachi", din parcul Copou, pot fi admirate 69 de fotografii semnate de Ozolin Dusa. Acestea sint reunite in expozitia „Gradina lui Dumnezeu", organizata in parteneriat cu Primaria Municipiului si cu Asociatia Foto Iasi. „E o Gradina a lui Dumnezeu pe care de cele mai multe ori o uitam ascunsa intr-un colt al sufletului sau al amintirii. In ea, un macrounivers fantastic, populat de respirari si priviri in oglinda, ni se infatiseaza uimindu-ne, aducindu-ne aminte de copilarie", e de parere Nichita Danilov, directorul Casei de Cultura.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii