Botnita de catifea pentru ziaristi

duminică, 27 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Botnita de catifea pentru ziaristi

Tot Guvernul anterior s-a pronuntat pentru abrogarea articolului 238 privind ofensa adusa autoritatii, sustinind ca cetatenii sint egali in fata legii si nimeni nu trebuie sa fie discriminat doar pentru ca are calitatea de demnitar. Acum, Ministerul Justitiei sustine mentinerea articolului 238, justificindu-se ca incriminarea acestei fapte "ocroteste, in principal, autoritatea statului si nu demnitatea persoanei" care exercita o functie importanta in stat. Potrivit textului propus de Executiv, "insulta, calomnia ori amenintarea comisa in public, impotriva Presedintelui Romaniei, a Parlamentului, Curtii Constitutionale, Guvernului, Curtii Supreme de Justitie, Avocatului Poporului ori, dupa caz, a unui membru al acestora, in legatura cu activitatea lor si de natura a aduce atingere autoritatii, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani. Lovirea sau orice alte acte de violenta, precum si vatamarea corporala, comise impotriva uneia dintre persoanele si in conditiile mai sus mentionate se pedepsesc cu inchisoare de la trei la zece ani, iar daca s-a produs vatamarea corporala grava pedeapsa este inchisoarea de la cinci la 15 ani". Textul infractiunii de ofensa adusa autoritatii, inca in vigoare, prevede o pedeapsa de la sase luni la cinci ani.
Impotriva drepturilor omului
Conducerea actuala a Ministerului Justitiei precizeaza, printr-un comunicat, ca reglementari similare sint prevazute si in codurile penale din tari cu traditii democratice, care ocrotesc nu demnitatea persoanei fizice, ci, in primul rind, autoritatea institutiei publice pe care persoana o reprezinta. In aceste conditii, arata Ministerul Justitiei, "daca in conceptia ziaristului respectiv libertatea de expresie inseamna libertatea de a spune orice despre demnitarii aflati in cele mai inalte functii din institutii fundamentale ale statului de drept, atunci se cuvine sa meditam asupra responsabilitatii pe care o presupune autentica libertate de expresie, inclusiv in nobila profesie de ziarist". Acest rationament a dus si la concluzia ca nu trebuie modificate articolele privind insulta si calomnia din actualul Cod penal, intrucit "din practica judiciara nu sint semnale ca ar fi necesare modificarile textelor", in ciuda recomandarilor Comitetului pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite, care a solicitat anularea sau modificarea integrala a articolelor 205, 206 si 238 din Codul penal actual.
Justitia este vazuta prost "din cauza presei"
Daca in ultimii patru ani magistratii nu au condamnat jurnalisti pentru ofensa adusa autoritatii, precedentul a fost totusi creat in 1995, cind doi ziaristi de la "Ziua" au fost condamnati la cite un an si jumatate pentru ofensa adusa autoritatii in dosarul Iliescu-KGB. Dupa schimbarea puterii din 1996, cei doi ziaristi au fost achitati. In ultimul timp, ministrul Justitiei Rodica Stanoiu tot insista asupra imaginii negative pe care o are justitia "multumita" mass-media. Arestarea de la inceputul lunii a magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti a fost un puternic semnal de alarma pentru coruptibli, dar nu a avut efectul scontat in mass-media, chiar daca era prezentat drept un caz negativ, dar presa a tacut si n-a dat curs speculatiilor. Poate antepronuntarea ministrului cum ca, alaturi de judecatorul Valentino Acatrinei si procurorul Cristian Bojinca, nu vor mai fi alti magistrati arestati, a atras atentia asupra asa-zisului neamestec al politicului in treburile justitiei. Presa a fost in consens in acest caz, apreciind ca actiunea Parchetului a fost declansata la comanda, ca probele prezentate in instanta de catre avocati sint cam subtiri, iar pledoariile procurorilor de sedinta sint inconsistente. Excluderea din magistratura a procurorului Ovidiu Budusan (fostul sef al sectiei Anticoruptie din cadrul Parchetului Curtii Supreme de Justitie care a coordonat ancheta in cazul Adrian Costea), masura care a coincis cu dezvaluirile privind mentinerea sau inasprirea pedepselor pentru delicte de presa, ar putea atrage un nou val de critici interne si internationale la adresa Ministerul Justitiei. (D. POPA)

Comentarii