Guvernul a batut in retragere

marți, 14 septembrie 1999, 23:00
2 MIN
 Guvernul a batut in retragere

Puternicul protest al inaltilor prelati ortodocsi in frunte cu Patriarhul Teoctist, legat de refuzarea titulaturii de biserica nationala Bisericii Ortodoxe Romane, a avut efect. Proiectul legii cultelor, initiat de Guvern si depus alaltaieri la Parlament, contine acum prevederea prin care BOR este definita drept biserica nationala, dupa cum a declarat senatorul PD de Suceava, Cristian Dumitrescu, membru in Biroul Permanent al Senatului. Mai precis, Dumitrescu a spus ca, la articolul 24 din textul proiectului Legii cultelor, unde sint enumerate cultele din Romania, la pozitia intii figureaza "Biserica Ortodoxa Romana – Biserica Nationala".
Modificarea textului proiectului de lege contrazice insa decizia luata saptamina trecuta la reuniunea Cabinetului, aceea de a mentine biserica majoritara pe picior de egalitate cu celelalte culte. Cel care a hotarit schimbarea a fost Radu Vasile, premierul uzind in acest caz de prerogativele sale. Aceasta intorsatura a evenimentelor se datoreaza, probabil, nu atit protestului inedit al Patriarhului Teoctist, care a lipsit, duminica, de la slujba de sfintire a bisericii din localitatea natala a liderului PNTCD, Ion Diaconescu, cit faptului ca o adevarata furtuna politica ameninta sa se dezlantuie dupa controversata decizie a Guvernului.
Si asta pentru ca nu numai opozitia, ci si reprezentanti ai Puterii au criticat decizia Executivului si au amenintat ca vor repara "greseala" in Parlament. Principalele argumente ale sustinatorilor cererii BOR de a fi numita si biserica nationala par a fi cele legate de faptul ca aproape 90% din populatia tarii este ortodoxa, ca este singura biserica din Romania a carei conduceri se afla in tara, mentionindu-se si faptul ca biserica ortodoxa este liderul spiritual al romanilor.
Ortodocsii intervin in politica
Protestul patriarhului si-a atins astfel scopul, dovedind ca vointa Bisericii Ortodoxe poate fi mai puternica, in plan legislativ, decit cea a ministrilor. De altfel aceasta ultima actiune a prelatilor orodocsi se inscrie pe linia numeroaselor situatii in care BOR s-a amestecat in viata politica. Astfel, Biserica Ortodoxa a intervenit pe linga seful guvernului pentru blocarea legii privind retrocedarea locasurilor de cult greco-catolice si a dus o sustinuta campanie impotriva dezincriminarii penale a homosexualilor. De asemenea, unele mesaje ale inaltilor prelati ortodocsi, rostite cu ocazia diferitelor evenimente cu caracter religios, au atins deseori tema delicata a nationalismului.
Pe de alta parte, liderilor politici le place sa se lase filmati in timp ce participa la marile evenimente religioase sau la diferite slujbe de pomenire, sperind ca prezenta lor in locasurile sfinte va atrage mai multe simpatii din partea electoratului.
Atitudinea BOR este insa si un simptom al faptului ca, in cei zece ani care au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, societatea romaneasca este structurata mai curind in jurul bisericilor decit a institutiilor statului democratic, pe care oamenii le gasesc indiferente la soarta lor, ineficiente si corupte. De altfel, peste 80 la suta din romani au incredere in biserica, aceasta fiind, de altfel, prima institutie in topul increderii publice, la polul opus aflindu-se tocmai institutile statului democratic: Parlament, Guvern, presedinte, partide, administratie publica. (Ionel AFRASINEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii