Pagubitii FNI au asaltat Guvernul

joi, 10 august 2000, 23:00
5 MIN
 Pagubitii FNI au asaltat Guvernul

Cu timpul nervozitatea s-a transformat in isterie. Protestatarii au ocupat carosabilul, au inceput sa vineze soferi si sa fugareasca ziaristi. Jandarmii care au incercat sa-i opreasca sa blocheze strada au iesit prost pentru ca au fost luati la pumni. Patru dintre ei au fost raniti cu cutite. Ulterior, politistii au retinut si au condus la sectia de politie, pentru declaratii, doi manifestanti care aveau asupra lor cutite.
Au urmat mai multe tentative ale turbulentilor de a intra in sediul Guvernului. Primul asalt s-a inregistrat la ora 12, dar a fost respins. Intre timp, manifestantii au depasit ora legala de desfasurare a mitingului – 10.30, spunind ca nu pleaca din piata pina nu li se rezolva problemele. Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Investitorilor FNI, a intrat in Guvern dar a aflat ca reprezentantii protestatarilor nu vor putea fi primiti decit dupa incheierea sedintei de Guvern. Intre timp efective sporite de jandarmi incercau fara succes sa deblocheze circulatia.
Al doilea asalt
Manifestantii FNI s-au luat la bataie pentru a doua oara cu jandarmii, in jurul orei 13.15, dupa ce au aflat ca nu le vor fi indeplinite solicitarile. 13 membri ai delegatiei conduse de Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Investitorilor FNI, au discutat cu Mihai David, consilier al premierului, care le-a explicat ca Executivul nu poate sa emita o ordonanta pentru recuperarea banilor de catre investitorii FNI si le-a spus ca primul-ministru ar putea sa-i primeasca, eventual, saptamina viitoare, desi nu exista elemente noi fata de dialogul anterior. David i-a sfatuit pe reprezentantii depunatorilor FNI sa astepte decizia justitiei in acest caz.
Anuntarea acestor detalii a stirnit furia manifestantilor, care au incercat din nou sa forteze intrarea in Guvern, luptindu-se cu fortele de ordine masate in zona.
Anterior acestui moment, un al doilea manifestant, din Galati, a fost ridicat de politisti, care au gasit asupra lui un cutit pe care acesta il tinuse ascuns intr-un baston.
Contraatacul jandarmilor
In cele din urma, jandarmii au intervenit in forta, in jurul orei 14.40, pentru dispersarea manifestantilor FNI, reusind sa deblocheze arterele rutiere. Protestatarii au fost luati prin surprindere, desi jandarmii ii avertizasera, in mai multe rinduri, ca au autorizarea prefectului si le oferisera ragazul necesar ca sa se retraga. Manifestantii au fost impinsi de jandarmi pe spatiul verde dintre Bd.Aviatorilor si Sos.Kiseleff. Actiunea celor aproximativ 150 de jandarmi a decurs foarte rapid. In urma ciocnirilor au fost retinuti patru manifestanti.
Ordinul de interventie a fost dat de prefectul Capitalei, Ion Iordan. "Este inadmisibil ceea ce se intimpla acolo. Incercarea de a intra in forta intr-o institutie a statului este neconstitutionala, nedemocratica si necivilizata", a declarat Iordan, care a adaugat ca nu este normal ca pentru citeva sute de oameni sa sufere sute de mii de bucuresteni, privati de dreptul de a trece prin Piata Victoriei, importanta artera de circulatie rutiera. Interventia fortelor de ordine "este o solutie extrema, dar a ramas singura solutie", a precizat prefectul.
Alarma in Israel din cauza Mariei Vlas
Punctele de iesire din Israel sint in alerta, astfel incit Ioanei Maria Vlas ii va fi imposibil sa paraseasca aceasta tara, in cazul in care se mai afla pe teritoriul sau, a declarat, ieri, ambasadorul Israelului la Bucuresti, Avraham Millo, citat de Radio Romania Actualitati. Nu exista certitudinea ca Ioana Maria Vlas a parasit Israelul, a spus Millo, comentind o serie de informatii care acreditau aceasta varianta. Potrivit diplomatului, din momentul in care Vlas a sosit in Israel, "a existat o colaborare perfecta intre politia israeliana, procurorul general din Ierusalim si autoritatile romane". Ministrul israelian al Justitiei l-a informat pe omologul sau roman despre documentele necesare pentru inregistrarea procedurii de urmarire penala, pentru a se permite extradarea legala a fostului presedinte al FNI, a precizat Millo.
Protestele vor continua
Deponentii FNI vor continua protestele, cerind punerea in aplicare a contractului de fidejusiune/cautiune pe care il au cu CEC, a declarat Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Investitorilor FNI, joi, dupa ce interventia in forta a jandarmilor a pus capat mitingului din Piata Victoriei.
Investitorii FNI sustin ca respectivul contract este in continuare in vigoare, de vreme ce nu a fost reziliat de ambele parti si nici anulat de instanta.
Saptamina viitoare, luni sau marti, reprezentantii filialelor Asociatiei Investitorilor FNI se vor intilni pentru a decide asupra actiunilor viitoare, a precizat Mazilescu, adaugind ca asociatia va cere aprobare de miting pentru ziua in care se va judeca apelul inaintat de CEC impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, instanta care a respins actiunea de constatare a nulitatii absolute a contractului de fidejusiune/cautiune incheiat cu SOV Invest si FNI.
Sloganurile investitorilor FNI au devenit nedrepte, spune purtatorul de cuvint al Guvernului
Mitingurile organizate de investitorii FNI depasesc problemele pentru care acestea au fost organizate iar sloganurile lansate au devenit nedrepte, deoarece nici un membru al Guvernului, si cu atit mai putin prim-ministrul, nu se fac vinovati de furtul banilor investiti, a declarat joi purtatorul de cuvint al Executivului, Gabriela Vranceanu-Firea.
Ea a precizat ca solicitarea investitorilor FNI privind emiterea de catre Guvern a unei Ordonante de Urgenta pentru recuperarea sumelor investite este imposibil de realizat, pentru ca aceasta varianta ar insemna ca Executivul a acceptat sa acopere de la bugetul de stat o paguba provocata de caderea unui fond privat de investitii.
"Guvernul si prim-ministrul au fost inca de la inceput, alaturi de cei pagubiti de FNI, dar a forta acum mina Executivului pentru adoptarea unei Ordonante de Urgenta in vederea restiturii banilor nu ar insemna decit aruncarea Romaniei intr-un haos financiar si intreruperea relatiilor cu organismele financiare internationale, deoarece bugetul nu ar mai fi fezabil. Toata populatia ar suferi, ori lumea s-a plictisit de noi taxe si impozite", a spus Firea.
Ea a afirmat ca nici Guvernul si nici premierul nu se pot suprapune anchetelor parlamentare si juridiciare a cazului FNI si ca Mugur Isarescu nu poate grabi o ancheta care are termene legale.
Citeva sute de depunatori FNI din Capitala si din mai multe judete au declansat, joi, un miting de protest in fata Palatului Victoria, cerind ca Executivul sa emita o ordonanta de urgenta prin care ei sa-si poata recupera banii.
(Dan POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii