Religia in scoli, intre „calea cea dreapta” si calea spre note de 10

marți, 20 septembrie 2011, 08:08
3 MIN
 Religia in scoli, intre „calea cea dreapta” si calea spre note de 10

Preotul paroh, Emil Nedelea Caramizaru, de la Biserica Sfantul Gheorghe cel Nou din Bucuresti spune ca religia este necesara pentru elevi si ca este una dintre cele mai importante investitii ale guvernului roman dupa 1989. "Singurul reper real al unui popor si al unei lumi intregi este credinta in Dumnezeu, propovaduita si experimentata in ora de religie", a adaugat preotul paroh.

Mai mult, parintele Caramizaru sustine ca profesorii de religie sunt datori sa ia in vedere si sa discute problemele spirituale si morale ale elevilor pentru ca "sunt atatea si atatea framantari in lumea asta atat de bulversata. Profesorul trebuie sa faca un fel de psihologie religioasa in asa fel incat sa-i orienteze catre bine".

Preotul paroh s-a ferit sa transmita cateva sfaturi dascalilor, dar crede ca profesorii trebuie "sa fie cu adevarat prieteni ai copiilor si ai tinerilor, sa fie cei mai buni prieteni din scoala ca sa le castige sufletul".

In plus, ii multumeste lui Dumnezeu ca in Romania exista facultati de teologie datorita carora fostii studenti au devenit oameni cu vocatie si predau deja in scoli.

Religia corecteaza comportamentul

Pe aceeasi lungime de unda, o profesoara de religie de la Grupul Scolar Economic Administrativ "Mircea Vulcanescu" spune ca elevii isi formeaza caracterul moral prin orele de religie. "Elevii vin sceptici la liceu, dar pe parcurs isi schimba atitudinea si inteleg esenta acesteia, ca ne asemanam cu Dumnezeu, din Dumnezeu ne-am creat si la Dumnezeu ne intoarcem", spune profesoara Cristina Pop.

Ea mai considera ca societatea actuala este foarte derutata din punct de vedere moral si ca valorile au scazut.

Astfel, religia predata in scoli corecteaza comportamentul tinerilor si renunta treptat la egoism si egocentrism si prin activitati extrascolare, cum ar fi excursiile organizate pentru pelerinaje, "in care elevii vin si chiar le plac atat de mult, chiar daca ei nu recunosc pe moment sau, mai bine zis, sunt indiferenti fata de valorile promovate la orele de religie, dar mai tarziu isi aduc aminte ce le-au spus profesorii de religie si aplica in comportamentul lor", sustine profesoara.

Profesoara de religie, Cristina Pop, crede cu adevarat ca romanii sunt printre putinele popoare credincioase. Ea isi argumenteaza parerea prin comparatia cu bisericile din occident pe care le-a vizitat. "Sunt doar obiective turistice, pe cand la noi vezi in fiecare duminica oameni la slujba".

Ce spun elevii: religia e doar o materie nesemnificativa, dar ii ajuta la medie

"Consider ca este bine ca se mai preda religia in scoli, numai ca ar trebui sa se puna mai mult accent pe diferentele dintre religii si modul in care ni se preda sa cuprinda aspecte generale, astfel incat sa ne formam o privire de ansamblu si sa avem o imagine a tuturor culturilor, religiilor". Asta e parerea unei eleve din clasa a XII-a, profilul matematica-informatica, de la Colegiul National "Gheorghe Lazar".

O alta eleva, din acelasi liceu, sustine ca ii place religia, dar ca "nu prea isi mai are rostul in scoli". Tanara spune ca profesorii de religie nu sunt luati in serios si ca religia "e doar o materie nesemnificativa pentru elevi, ei bucurandu-se doar ca ii ajuta la medie si se mai relaxeaza si ei", a concluzionat eleva. (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii