SRI, la cheremul gargaunilor lui Timofte

sâmbătă, 13 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 SRI, la cheremul gargaunilor lui Timofte

In legislatura trecuta, marea ocazie pentru Timofte de a se afirma a fost afacerea Tigareta II (1998). Atunci, Timofte a primit mina libera din partea PDSR pentru a lansa mediatic o multime de informatii fara acoperire. Acuzatiile senatorului s-au indreptat catre seful statului, Emil Constantinescu, catre consilierii prezidentiali Dorin Marian si Dan Petre. Timofte a sustinut ca sume importante de bani, rezultate din contrabanda, au fost virate in Elvetia, de catre Dorin Marian. Pentru aceasta declaratie a fost actionat in judecata. "Implicarea lui Dorin Marian se simte tocmai prin neimplicarea lui", avea sa explice Timofte, intr-o declaratie care a facut deliciul ziaristilor.
Impotriva UE
Timofte s-a remarcat si prin unele declaratii antieuropene. Intr-un interviu publicat la sfirsitul anului trecut, el afirma: "UE ne va cere intotdeauna cite ceva, fiindca asa stau lucrurile. Nu vreau sa comentez acest lucru, desi gindesc mult mai departe. Uniunea ne va pune intotdeauna conditii, indiferent de ce vom face."
In timp ce PDSR s-a aflat in opozitie, Timofte le-a cerut mai multor demnitari sa demisioneze. Pe aceasta lista figureaza, intre altii, ministrii Gavril Dejeu si Valeriu Stoica, in afacerea Tigareta. Ultimul dintre cei vizati a fost, in noiembrie 2000, directorul SIE, Catalin Harnagea, care a fost acuzat ca este sursa unor masive scurgeri de informatii in scopul discreditarii PDSR. Timofte a facut ulterior un apel la insubordonare, cerind SIE sa nu mai raspunda solicitarilor superiorilor.
Obsesii anti-masonice
In 1997, Timofte a avut ceva de spus si la adresa lojilor masonice. Senatorul PDSR declara, atunci, ca nu este de acord ca ministrul Apararii Victor Babiuc sa faca parte dintr-o loja masonica. Timofte s-a aratat ingrijorat ca, in ultimul timp, lojile masonice atrag doar persoane cu functii de conducere in stat si a sustinut ca, daca aceasta actiune va continua, Romania va fi condusa de loji masonice si isi va pierde identitatea nationala. "Masoneria isi propune sa influenteze si sa controleze principalele institutii de decizie nationale si internationale", spunea Timofte, adaugind urmatoarele: "Am inceput sa am suficiente serioase retineri in a ma pronunta in legatura cu acest subiect. (…) Sigur este ca prin declaratiile mele mi-am diminuat serios sansele unei eventuale promovari". Se pare ca Masoneria nu este atit de puternica de vreme ce Radu Timofte a ajuns sef al SRI.
Obsesii anti-maghiare
In ianuarie 1995, senatorul PDSR cerea, in cadrul lucrarilor comisiei de aparare, intrunirea CSAT pentru analizarea "problemei actiunilor anti-romanesti ale unor comandouri maghiare". El relua, astfel, o declaratie facuta, anterior, la ceremonia semnarii Protocolului cvadripartit (PDSR-PUNR-PRM-PSM), de catre presedintele PUNR, Gheorghe Funar, care afirmase ca cetatenii maghiari din Romania se organizeaza in comandouri "care sa ocupe primariile transilvane". CSAT nu s-a reunit, purtatorul de cuvint al Presedintiei declarind ca presedintele Comisiei pentru aparare nu avea abilitarea legala de a convoca acest organism. Timofte si-a mentinut opiniile, afirmind in august 1999 ca in Transilvania se pregatesc trei formatiuni para-militare maghiare, "cu organizare draceasca", ce urmaresc desprinderea Transilvaniei de Romania.
Alte comploturi
In octombrie 1997, in cadrul furtunoaselor dezbateri parlamentare pe marginea legii invatamintului, Radu Timofte cerea, in plen, ca parlamentarii sa fie supusi unui control la intrarea in Senat, pentru a se verifica daca detin armament si munitie asupra lor. Timofte a sustinut ca a vazut unii senatori avind arme asupra lor, chiar in sala de sedinta. El a adaugat ca, daca dezbaterile la ordonanta de modificare a legii invatamintului se vor tensiona, ii este "teama" ca s-ar putea sa se ajunga la uzul de arma. In fine, ratarea decolarii aeronavei prezidentiale cu destinatia Hanoi, in 1997, a fost considerata de senatorul PDSR o stratagema prin care Palatul Cotroceni incerca sa convinga opinia publica de necesitatea achizitionarii unui nou aparat de zbor.
Fost spion?
La rindul sau, si senatorul Timofte a fost tinta unor atacuri. Deputatul PNL George Serban, membru in Comisia de aparare a Camerei, deci un om bine informat, a afirmat, la 27 octombrie 2000, ca senatorul PDSR Radu Timofte se afla, inainte de 1989, in atentia unei subunitati operative de contraspionaj a Securitatii, specializata in lupta anti-KGB. Timofte a anuntat atunci ca a depus plingere penala impotriva deputatului liberal. (A. CIOFLANCA)

Comentarii