Titei in zona Insulei Serpilor

joi, 12 iulie 2001, 23:00
2 MIN
 Titei in zona Insulei Serpilor

Compania britanica JKX Oil & Gas Plc a anuntat ieri ca societatea Cernomorneftegaz, cu care colaboreaza in cadrul societatii mixte Crimean Petroleum Company (CPC), a descoperit zacaminte de hidrocarburi, exploatabile din punct de vedere comercial, in Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor, zona care face obiectul unei dispute teritoriale intre Romania si Ucraina, informeaza AFX Europe. Anterior, compania ucraineana anuntase descoperirea de zacaminte de titei si gaze naturale situate linga Insula Serpilor, fara a preciza locul exact si marimea acestora.
Autoritatile romane au fost sesizate, in cursul lunii iunie, potrivit unui recent comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, in legatura cu o declaratie care, conform agentiei de presa Interfax-Ucraina, a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa de catre inginerul-sef al Cernomorneftegaz, cu privire la efectuarea, de catre aceasta intreprindere, de forari la adincimea de 4.000 de metri, "la 40 de kilometri sud de Insula Serpilor", unde, conform specialistilor ucraineni, s-ar afla importante zacaminte de titei.
"In urma analizarii pe harta, de catre expertii romani, a pozitionarii punctului de exploatare respectiv, s-a ajuns la concluzia ca acesta se afla situat in partea de nord a zonei contigue a Romaniei, la circa 12 kilometri est de marea teritoriala, incalcindu-se, astfel, principiul care guverneaza negocierile romano-ucrainene pe tema delimitarii spatiilor maritime, aflate in curs, potrivit caruia cele doua parti se vor abtine de la exploatarea resurselor minerale ale zonei de delimitat, pina la finalizarea negocierilor", se precizeaza in comunicatul MAE.
Licenta de explorare acordata de catre autoritatile ucrainene companiei mixte prevede insa ca CPC sa detina in exclusivitate drepturile de exploatare a perimetrului respectiv, din momentul in care autoritatile ucrainene anunta ca teritoriul cu pricina este considerat teritoriu ucrainean.
Ca urmare, MAE roman a inaintat Ambasadei Ucrainei la Bucuresti o nota verbala prin care-si exprima ingrijorarea cu privire la lucrarile de exploatare efectuate de partea ucraineana intr-o zona maritima aflata inca in proces de delimitare, in contextul in care, in cursul lunii iulie, este prevazuta desfasurarea celei de-a noua runde de negocieri bilaterale pe tema Tratatului de frontiera si a Acordului de delimitare a spatiilor maritime. "In ipoteza in care datele indicate sunt reale, s-a solicitat ca autoritatile ucrainene sa ia neintirziat masurile necesare pentru incetarea forarilor, urmind ca autoritatile romane sa fie informate in cel mai scurt timp in acest sens", se mai arata in comunicat. (D. POPA)

Comentarii