Un scandal cit casele premierului
Nastase prins la furat

vineri, 20 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Un scandal cit casele premierului<br>Nastase prins la furat

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat ieri in unanimitate, cu 39 de voturi „pentru“, raportul baroanei Emma Nicholson privitor la stadiul negocierilor de aderare la UE, impreuna cu 33 de amendamente propuse de diversi membri ai Parlamentului European. Cei 39 de europarlamentari au decis astfel sa recomande Comisiei Europene si Consiliului European „sa reorienteze strategia de aderare, inclusiv negocierile cu Romania“, pentru a oferi tarii mai mult timp pentru a aplica integral criteriile politice de la Copenhaga.
Adoptarea raportului Nicholson a fost primita cu aplauze si felicitari de presedintele Comisiei de politica extern, Elmar Brok. Dupa vot, doua scene graitoare: baroana Nicholson discutind intens cu negociatorul-sef Vasile Puscas, dar ferindu-se cu grija de imbratisarea acestuia si principalul ei adversar in dezbatere, europarlamentarul laburist Michael Cashman, reprezentantul grupului socialist, stringind efuziv mina ambasadorului roman la UE, Lazar Comanescu.
Nicholson:
Nu se face asa ceva
Vizibil satisfacut, parlamentarul Cashman a declarat la BBC ca „s-a obtinut un rezultat echilibrat, pentru ca la inceput evaluarea raportului era nedreapta. In opinia mea, pentru a obtine si mai multe schimbari in Romania trebuie sa recunoastem progresele imense facute, nu sa fim obsedati doar de ce mai ramine de facut, chiar daca mai sint inca multe probleme“. Un amendament propus de Michael Cashman, si care saluta „progresele facute de Romania“, a fost insa respins de comitetul pentru politica externa. Baroana Nicholson crede ca el a fost redactat chiar de oficialii romani: „nu e un mod corect de a proceda si nu e un semn de respect pentru Parlamentul European“, a declarat Nicholson pentru BBC.
„2007 nu e batut in cuie“
„Marea majoritate a amendamentelor adoptate de Comisie subliniaza numeroasele esecuri ale Romaniei in ceea ce priveste progresele catre aderarea la UE. Este un raport dur, care trimite un semnal politic foarte clar din partea Parlamentului European catre Romania: Aplicati reforme autentice acum sau aderarea in 2007 este imposibila. Guvernul Romaniei trebuie sa recunoasca in mod deschis ca aderarea in 2007 nu este o afacere deja perfectata. Cu exceptia citorva stringeri de mina in colturi intunecoase la summitul Consiliului European din decembrie 2003, programul nu este batut in cuie“, a spus ea. „Ca singura institutie a UE aleasa in mod democratic direct, Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvint in ceea ce priveste aderarea Romaniei, asa cum a facut-o si in cazul celor zece noi membri care adera in mai. Amendamentele de astazi ofera indicatii in alb si negru despre ce mai are nevoie sa faca Romania – si este o lista lunga“, a adaugat Baroneasa Nicholson. „Statele membre ale Uniunii Europene nu permit exportarea in alte tari a copiilor lor si, daca Romania trateaza cu seriozitate aderarea la UE, trebuie sa urmeze acest exemplu: comertul cu copii trebuie sa fie oprit total“, a spus ea.
Atentie la libertatea presei
Ambasadorul roman la UE, Lazar Comanescu, a interpretat votul de ieri oarecum diferit: „se precizeaza acele domenii in care trebuie sa actionam in continuare cu si mai multa vigoare. Nu se pun in discutie obiectivele temporale“, a declarat Comanescu, evident satisfacut ca Parlamentul european nu mai cere suspendarea negocierilor ci reorientarea strategiei de aderare pentru a se da prioritate stabilirii statului de drept. „Calendarul negocierilor va fi mentinut“, a dat asigurari ambasadorul roman. Unii diplomati europeni nu sint insa de acord; ei cred ca raportul Parlamentului European va fi un semnal in plus ca negocierile cu Romania trebuie sa se desfasoare intr-un ritm mai apropiat cu cel al reformelor din teren.
Raportul Nicholson, cu cele 33 de amendamente adoptate ieri, este foarte amanuntit, cerind printre altele un raport al Comisiei Europene privind contractul acordat de Romania fara licitatie companiei Bechtel si un alt raport privind conditiile de munca si de siguranta ale ziaristilor din Romania pentru a se putea evalua libertatea presei. Proiectul de raport, in forma amendata in Comisie, va fi dezbatut si adoptat in prima sesiune plenara a Parlamentului European, din luna martie (8 – 11 martie 2004). Raportul baronesei Nicholson privind Romania urmeaza sa fie discutat, conform programarii oficiale, miercuri, 10 februarie. (M. MITRICA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii