Apiterapia, medicina stupului

Subtitlu

vineri, 02 noiembrie 2007, 19:40
2 MIN
 Apiterapia, medicina stupului

Din cele mai vechi timpuri omul a dorit ceea ce albina poate produce: miere si ceara. Dar in primul rind a fost interesat de mierea dulce si aromata. In acele vremuri demult apuse nimeni nu era interesat de matca sau de nunta albinelor, nici de trintori sau de lucratoare.

Asadar, la inceput omul a fost condus de foame insa astazi putem spune foarte multe despre produsele stupului si despre albine. Chiar daca inceputul stuparitului nu a fost dintre cele mai fericite, pentru a aduna mierea omul ucidea albinele, incet el a invatat sa le creasca.

Pe linga stuparit s-a dezvoltat o noua forma de terapie, apiterapia, care se defineste a fi tratamentul unor boli cu ajutorul produselor apicole. Deci una dintre cele mai vechi terapii din lume se poate spune ca este apiterapia, sau medicina stupului.

„Apiterapia este foarte veche, primele atestari documentare fiind in Spania. La noi o practicau preotii daci, medicina sacerdotala. Cel mai vechi document care atesta albinaritul pe teritoriul Daciei antice este o scriere a lui Herodot: «tinuturile de dincolo de Istru sint ocupate de albine si din cauza acestora oamenii nu pot merge mai departe»", a spus medicul apiterapeut Calin Andritoiu, lector ANATECOR pentru cursurile de apiterapie.

Incet incet, stiinta de a folosi ceea ce ofera stupul s-a diversificat astfel ca in zilele noastre sint multe produse realizate pe baza de miere, ceara, laptisor de matca, polen, venin de albine sau pastura.

Mierea de albine este o substanta complexa, fiecare esantion de miere fiind unic si cu componente asemanatoare in forma, dar variabile in fond, atit dupa sursa din care a fost culeasa – flori de tei, salcim, fineata etc, cit si dupa secretiile interne ale albinelor, ele fiind de rase diferite si de virste biologice diferite, cu stari fiziologice neidentice.

Astfel ca 10 grame de miere, pe care o albina le produce in intreaga ei viata, este diferit de la o alveola la alta din acelasi fagure. Si celelalte substante care se recolteaza din stup isi au prorpietatile lor terapeutice insa modul in care pot fi recomandate e necesar a fi facut de un specialist in apiterapie. In acest an au fost organizate primele cursuri de apiterapie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa".

„Cursurile de apiterapie clinica au fost organizate pentru prima data in acest an la Iasi si vin in intimpinarea celor care doresc sa practice apiterapia in cabinetele lor", a declarat medicul apiterapeut Andritoiu.

 Cursul in sine va fi format din 3 module a cite 40 de ore si se va desfasura pe parcursul anului universitar 2007-2008. Ceea ce trebuie stiut este ca la finalul cursului absolventii vor primi o diploma recunoscuta de MEC, Colegiul medicilor si Asociatia Nationala de Terapii Complemenatre din Romania in baza careia vor putea practica apiterapia in cabinetele individuale.

Comentarii