Mesaje electronice

marți, 27 iulie 2010, 17:52
4 MIN
 Mesaje electronice

La sfirsitul sesiunii de reexaminari, verificindu-mi, la un moment dat, posta electronica, am facut un gest necugetat. Am ramas cu ochii pironiti pe un mesaj trimis de cineva cu numele Mafia Sicilia. Nu „Mafia Siciliana", ci chiar asa – „Mafia Sicilia". Era fara titlu (no subject), sarind cumva in ochi din multimea de spam-uri ce ma invitau, ca de obicei, sa cumpar diverse obiecte si/sau fiinte, precum „ceasuri rusesti", „senile de blindate", „pastile Viagra", „micute sclave (!) taiwaneze", „rinichi", „ficati" si „inimi pentru transplant", toate, bineinteles, la preturi derizorii. Spun ca am facut un gest necugetat, intrucit, in ciuda reflexului meu (de acum inradacinat in manipularea tastaturii computerului!) de a sterge, dintr-o miscare, aceste exotice e-mail-uri, acum am ezitat, privind prostit (mesmerizat oare?) extravagantul apel. Apoi, probabil intr-o clipa de ceea ce americanii numesc temporary insanity, l-am deschis, cascind ochii la un textulet pitoresc si complet neasteptat. Il redau aici intocmai, pastrind grafica si ortografia autoarei: „stimate dle prof., eu sint o studenta dea dumneavoastra de la anul 2 si vreau sa-mi dat o sansa sa fiu si eu in anu 3, ca am lipsit in sesiune si la reexaminare, fiind plecata intr-o tara straina, dupa cum i-am zis si lui dl decan, avind eu niste probleme. va rog eu mult sa-mi dat aceasta sansa, fiinca mai am 6 restante si, daca nu promovez macar 1 din ele, ramin in anu 2 si i-am spus lui dl decan ca am fost in tara straina, avind eu niste probleme, si mi-a spus sa vorbesc numai cu fiecare titular de curs, daca mai este de acord sa-mi dea o sansa sa dau si eu examene si sa promovez in anu 3. va rog mult sa-mi dat aceasta sansa, ca am fost in strainatate si am avut niste probleme, in orice zi si la orice ora dorit dumneavoastra. va multumesc anticipat si astept raspuns urgent, a dumneavoastra studenta, b.s.".

Stind insa bine si judecind lucrurile, nu cred ca gestul deschiderii unui mesaj de la „Mafia Sicilia" a fost, pina la urma, complet necugetat. Undeva, pe palierul subliminal, „stiam" ca la mijloc este o chestiune serioasa (o problema, dupa cum se vede, de viata si de moarte… academica!) si nu doar un spam amarit. In ultimii ani, am tot primit de la diversi studenti mesaje „semnate" cu id-uri stranii (ca sa folosesc un eufemism), „fiind eu" (vorba „Mafiei Sicilia") de acum obisnuit cu „strategiile de denominare" electronica a tineretului universitar. Vreme indelungata, mi-a scris un baiat identificat drept Midnight Caller (numele real nici nu i-l mai stiu, in cazul in care l-am stiut vreodata), mare iubitor de Edgar Allan Poe, despre proza caruia dorea sa faca o lucrare de licenta (coordonata de destinatarul misivelor lui internautice, adica de sussemnat). Ultimativ, l-am refuzat pe junele noctambul (ii sint totusi recunoscator ca nu „semna" Midnight Lover, „apelativul" unui coleg de-al sau caruia, dintr-o teama irationala – „homofobica", i-ar zice liberalii radicali -, nu i-am raspuns niciodata!). Am realizat, pe parcursul singurei intiniri tête à tête cu dumnealui, faptul ca pronunta numele marelui romantic american Poe, nu Poe, asa cum s-ar fi cuvenit, ci Paw (care, pina una alta, in engleza, inseamna Laba). Am comunicat si cu Freddie Mercury (nu paranormal, desigur, ci foarte concret, pe probleme de re-re-re-examinare favorabila), alias-ul unui student americanist, Nicu Pataligeni pe numele lui – ceva mai neaos – din buletin. M-a contactat si un oarecare Random Killer, solicitindu-mi, cu neverosimila politete, „o recomandare pentru bursa Erasmus in Germania", dar am fost interpelat si de Chuppacabra (enigmaticul vampir din America Latina, suspectat pentru exsanguinarile caprelor si oilor din regiune), travestit(a) aici intr-o gingasa studenta de la „Engleza principal", dornica de sfaturi suplimentare in intelegerea „dublei identitati" la Catherine Earnshaw.

In sfirsit, am fost cautat pe e-mail, de-a lungul timpului, de Madonna, Blondys (pesemne ca normal ar fi Blondy ori Blondy’s), Tiger Woods, Eminem, Hannah Montana, ACDC, insa si de autohtonii Fata lu’ tata, Pispirica, Cuculet, Fuego, Catut, Purcila, Mama Omida, Boseac, Pacoste, Fraieru’, Bestiuta, Puiache, Bubulet si Macaleandru. La rigoare, as putea concepe, indubitabil, o antologie de id-uri electronice studentesti, cu mici explicatii culturale, daca nu m-ar framinta, staruitor, o interogatie dilematica. De unde apetenta unor astfel de „dedublari", a unor asemenea „transferuri" identitare? Sufera tinerii actuali (sau tinerii in general) de un greu reprimabil bovarism? Greu de spus. Cert ramine ca alias-urile electronice „universitare" au ajuns derutante, prin conotatii, si pasibile, ca atare, de expertiza psihiatrica. Eu le contemplu, (deocamdata) senin, pe ecranul fluorescent al desktop-ului meu, pe cind dumneavoastra va intrebati, anxiosi, ce s-a intimplat cu „Mafia Sicilia". Stati linistiti! Nimic spectaculos. A ramas repetenta.

Comentarii