Profetia lui Nostradamovici

vineri, 06 martie 2009, 20:14
4 MIN
 Profetia lui Nostradamovici

Ce poate fi mai reconfortant, pe timp de criza, decit sa contempli nenorocirile care ii vor lovi, in curind, pe altii? Specialistul rus in politica internationala, economie, razboi informatic si multe altele, pe numele sau Igor Panarin, isi pune in valoare intuitia si ne anunta ca in curind, prin vara lui 2010, Statele Unite se vor dezmembra. Va fi o criza interna generata de dezastrul economic si nu se va putea evita razboiul civil. Si nu mai intru in detalii, pentru ca nu vreau sa rapesc placerea cititorilor care vor sa aprofundeze subiectul. S-a scris si in presa romaneasca, sint accesibile fisiere text si video pe Internet, deci amatorii de distractie au cimp deschis (ii asigur ca merita).

Parafrazindu-l pe Mauriac, se poate spune ca dl. Panarin iubeste atit de mult SUA, incit ar vrea sa vada mai multe. Profetia a fost emisa acum zece ani, dar a atras ceva atentie mai ales in ultimele luni. Analistul a devenit popular, iar autoritatile de la Kremlin par incintate de mesajul sau, mai ales ca disparitia Statelor Unite ar lasa China si – evident – Rusia in fotoliile de conducere ale sistemului international. Cum autorul este decanul Academiei Diplomatice de la Moscova, putem spera ca studentii sai sint deja familiarizati cu o asemenea gindire si ca astfel vor duce mai departe glorioasele traditii ale diplomatiei ruse si sovietice, de la Nesselrode si printul Gorceakov la Molotov si Gromiko. Sau ca vor avea macar un simt al umorului mai dezvoltat decit predecesorii lor. Si ca Rusia isi va digera propriul declin in mod pasnic, cu demnitate si, daca se poate, fara sa se faca de ris din cauza unor lideri intelectuali precum dl. Panarin.

Trecind la fapte, ar fi interesant daca autorul si-ar detalia previziunile si daca ar fi mai generos si in privinta orizonturilor de timp. De exemplu, daca e ca Alaska sa se intoarca la patria-muma, Rusia, se va petrece asta in timp util pentru ca d-na Sarah Palin (sau Palina) sa poata candida la presedintie? O competitie cu Putin sau Medvedev ar fi mult mai interesanta decit una cu Barack Obama, iar doamna Palin(a) ar vedea ce inseamna cu adevarat o presa misogina.

Hawaii ar trebui sa devina un protectorat al Chinei sau al Japoniei – eu as merge pe varianta Japoniei, date fiind frumoasele amintiri din anii celui de-al doilea razboi mondial (Pearl Harbor). Aceasta si pentru ca Beijing-ul ar obtine un premiu mult mai mare: Coasta de Vest a Statelor Unite ar urma sa fie incorporata Chinei sau sa devina protectorat chinez. Astfel, Hollywood-ul si vedetele sale ar fi puse in situatia de a nu prea mai avea impotriva cui sa se revolte: guvernantii chinezi ar fi, probabil, mai agreabili decit neoconservatorii odiosului Bush. Iar productivitatea muncii ar creste in mod cert, pe fondul frumoasei rivalitati intre Hollywood si Bollywood (chiar, India nu capata nimic?).

Ajungem la zona de sud si sud-vest, despre care dl. Panarin spune ca ii va reveni Mexicului. E adevarat ca mexicanii ar putea revendica si California, insa asta ar insemna razboi cu China. Poate ca o vor obtine mai tirziu, dupa urmatoarea criza financiara, cind se va destrama si China (si Mexicul va deveni singurul rival serios al Rusiei la suprematia mondiala)! Oricum, istoria va fi rescrisa, mexicanii vor fi staruri in noile western-uri, iar elevii texani vor depune coroane de flori la statuile mult-hulitului (astazi) general Santa Ana. Singura mea problema este legata de Florida. De ce nu va fi repartizata Cubei? N-ar fi o buna compensatie pentru anii de ostilitate si embrago sa se ofere patriei socialiste central-americane posibilitatea de a-si lansa propriile navete spatiale de la Centrul "Castro" din Cabo Cañaveral?

Mergind catre nord, e cit se poate de normal ca regiunea respectiva (cincisprezece state) sa revina Canadei, al carei sef de stat nominal – monarhul britanic – si-ar recapata suveranitatea asupra unui teritoriu mult mai mare decit cel pierdut in secolul al XVIII-lea. Asta daca nu cumva francofonii din Quebec se vor opune incorporarii, de teama ca li se va diminua influenta in statul canadian.

"Cele treisprezece colonii" nu se mai pot intoarce la matca, pentru ca sint cuprinse in particica de America ce va ramine oarecum independenta – "oarecum", in sensul ca va fi silita sa intre in Uniunea Europeana. Sa admitem ca aceasta "America Atlantica", etatista si sociala, ar putea insela vigilenta comisarului pentru Extindere. Sa presupunem ca ii acceptam din punct de vedere al drepturilor omului si ca ii silim sa adopte acquis-ul comunitar. Dar chiar isi inchipuie analistul rus ca o America, fie ea si intrata la apa si cu Obama in frunte, ar fi acceptata in UE, daca s-ar organiza un referendum pe aceasta tema in Franta? Vedeti, chiar si un profet de talia lui Igor Nostradamovici Panarin mai are mici scapari.

Comentarii