Va fi sau nu va fi…

duminică, 22 februarie 2009, 20:47
4 MIN
 Va fi sau nu va fi…

Am in fata o lista a cutremurelor semnificative care au avut loc in Romania, incepind cu acela care l-a gasit pe insusi Voda Stefan la masa, in 29 august 1471 pe la ceasurile zece. Nu gasesc, desi am privit-o adeseori, nici o logica temporala in seria dezordonata de catastrofe telurice. Exista, de exemplu, perioade indelungate in care pamintul se odihneste… Mihai Eminescu, sa spunem, nu a trait nici un cutremur deosebit. Ferice de el! Intre 23 ianuarie 1838 (unele versiuni propun anul 1839) si 6 octombrie 1908 nu se vorbeste de vreun cutremur important (mai mare, adica, de 7 grade pe scara Richter). In schimb, dupa 10 noiembrie 1940 am avut cel putin trei cutremure grozave: cel din 1977, cel din 31 august 1986 (cu o intensitate de 7, 1 pe scara Richter) si, in fine, acela din 30 mai 1990. Incepind cu dezastrul din 1977, le-am prins pe toate, fara gres. Ghinion! Si nu afara, ci in cladiri mai mult sau mai putin sigure. Cea mai sigura a fost, fireste, Casa cu Absida (sediul revistei "Convorbiri literare"), care era, in 1990, un edificiu proaspat renovat.

Din cronologie, asadar, nu urmeaza nimic. Si nici un intelect normal nu poate profeti pe baza acestei liste intr-un sens sau altul. Asta e ceea ce ma uimeste cel mai tare la unii specialisti romani: ei reusesc acolo unde orice inteligenta se impotmoleste. De-o pilda, specialistul nr. 1 in astfel de evenimente funebre, presedintele Institutului National de Fizica a Pamintului, Gheorghe Marmureanu, e mereu de un optimism invidiabil. Prin 1999, spunea ca "marele cutremur" se va produce abia dupa anul de gratie 2004. Se intelege, in 2004, in 2005 etc. nu s-a intimplat nimic. Recent, specialistul ne-a linistit, inca o data, aminind catastrofa dupa 2012. Pe "baza semnelor specifice", intareste el, un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter se exclude din orice varianta realista. Ce fericire! Strategia specialistului nostru e, in chip vadit, aceea de a nu crea panica si frisoane. Pentru ca acolo unde e cu putinta sa spui ca nu va fi un "cutremur catastrofal" e cu putinta sa spui si ca va fi. Si nu ai motive mai grele pentru o probabilitate decit pentru alta. Am vazut, cronologia nu ne invata mare lucru. Iar "semnele specifice" ramin secretul exclusiv al profetului. Deocamdata, zona vrinceana "se incarca energetic", pentru a folosi, inca o data, una din expresiile favorite ale specialistului roman. Care va fi fiind sensul stiintific al acestei sintagme ramine, iarasi, un mister. Un singur lucru e cert: in materie de cutremure nu exista certitudini decit la timpul trecut. Putem foarte bine profeti trecutul, pina la indepartatul an 1471, orele 10 AM, cind Stefan cel Mare tocmai se aseza cuvios la masa. Ce va fi miine, in schimb, nu prea stim. Sau, mai corect: nu stim deloc.

In acest pustiu pozitivist, e loc si pentru sarlatanie, si pentru noi intruchipari ale lui Nostradamus, si pentru exhibitionisti. Nu cu mult in urma, participantii la un talk-show constatau cu oarece melancolie ca anul 2009 seamana, prin manifestarile climatice, cu 1977. Ciinii sint mai tristi, cerul e plumburiu, cocosii refuza sa se mai trezeasca dimineata si sa-si slobozeasca strigatele, iarba are o culoare nefireasca. Concluzia urma de la sine: pe temeiul semnelor naturale si al meteorologiei, trebuie sa ne asteptam, in anul curgator, la ce e mai rau. Asa gindeste, in treacat fie spus, si primarul Bucurestilor, Sorin Oprescu. Rationamentul era, macar in opinia mea, suficient de destept pentru a da oricui de gindit. Dar nu pentru premise (care nu prezinta nici o seriozitate), nici pentru validitate (care lipseste), ci pentru concluzie (care e perfect adevarata!). Si care, oricum am lua-o, e grava.

Ce vreau sa spun? In esenta, doua lucruri simple. In primul rind, ca strategia specialistului roman mi se pare complet gresita. Psihologic, ea e menita sa ne adoarma simturile sau chiar sa ne inveseleasca. Si nu e bine. Mai bine viu si trist decit mort si foarte vesel. Economic, numita strategie are efecte mai rele decit orice cutremur. Expertizarea seismica a cladirilor bate, de ani buni, pasul pe loc. Nu-i asa? Pina in 2012 nu se va zgudui nimic. Ce rost are sa verifici edificiile? Prin urmare, nimeni nu pare a sti (a fi interesat) cit de sigur e locul in care traieste sau munceste. Dinspre partea asta, nici ca ne pasa. Desi Banca Mondiala e dispusa (sau era, acum un an) sa ne ajute cu fonduri la consolidarea cladirilor, nu s-a facut nimic, nu s-a clintit nici o piatra, nici o caramida, intrucit expertizarea e o operatie care ne depaseste puterile. In al doilea rind, in deosebire de japonezi, la noi educatia specifica e o materie absenta in curricula scolara. In aceasta situatie albastra, ce sa mai spui de urmatorul sfat oferit cu larghete de Gheorghe Marmureanu? In caz de cutremur, spune domnia sa, "cind parasiti locuinta, luati-va actele de identitate, un mijloc de iluminat independent de surse de alimentare, un aparat radio cu alimentare la baterii si obiecte personale strict necesare".

Sa mai precizez ca nu am aparat de radio cu baterii?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii