A fost Mos Craciun? Gustos si bun?

duminică, 27 decembrie 2009, 15:48
4 MIN
 A fost Mos Craciun? Gustos si bun?

* Bine ne-am regasit dupa Craciun, cu burta plina de brazi, globuri, beteala si ce-o mai fi avut gospodarul de taiat pe linga casa! Sa va fie Sarbatorile macar la fel de fericite ca pina acum si s-o tineti in iarna asta tot intr-o veselie sincera, impreuna cu cei dragi, pina dupa Boboteaza, asa – cind da firul ierbii, de Ziua Femeii! Ati fost multumiti de Craciun, de daruri? Care daruri? Pai, de la Mos, sub brad, nu? Nu? Ahaaa, n-ati avut brad! Dar daruri au fost, nu? Ei, ce ziceam? Poate ca anul asta l-ati ratat pe Mos Craciun; poate ca nu, dar v-a ratat el. Poate ca sinteti multumit de darurile primite, dar poate ca nu sinteti! Dar poate nu stiati ca darurile (sau nu) de la Mos sint in strinsa legatura cu primirea calduroasa (sau nu) pe care i-ati facut-o (sau nu). In prag de Nou An va oferim ceva: nu-i cadou si nu e dar: e doar un chestionar! Un fel de test, ca sa va puteti pozitiona mai bine in raport cu Mos Craciun – daca nu acum, atunci macar pe viitor:

1) Ce ati pregatit in camara, pentru Craciun?

a) Bucate pregatite sa reziste peste iarna: stridii si midii afumate, icre insirate pe ata, homari, languste, calamari si caracatite in borcane cu untura etc.

b) Ati pus pe rafturi ziare noi, frumoase, cu poze colorate de fete goale.

c) Copiii au pus pe calorifer sosetele, asteptindu-l pe Mos sa le umple cu daruri; dumneavoastra ati pus in camara bidoanele goale, asteptind ca Mosul sa le umple cu ce se pune in ele de obicei – mai ales rosu sec.

2) Ce ati avut in brad, asteptindu-l pe Mos?

a) Ce se pune in brad, de obicei: globuri, beteala, creponate, drajeuri, vata, nu?

b) Ce este in brad, de obicei: crengute verzi, cu ace pe ele, nu?

c) Sinteti alergic la brad, asa ca ati impodobit asparagusul de Craciun.

3) Dar sub brad?

a) Ce se pune sub brad, de obicei: daruri pentru cei dragi, nu?

b) Ce este sub brad, de obicei: parchetul, plin de ace de brad, nu?

c) Sub asparagus, o farfurioara, sa nu curga apa si sa strice mobila lacuita!

4) "Au venit colindatori, florile daaalbe, seara pe la cintaatori!" Ce le-ati dat?

a) O nuca, un ban, un mar, o bomboana de coliva.

b) O galeata cu apa peste cap, de la etaj, fiindca dormeati.

c) Nimic, fiindca ati inchis, preventiv, usa blocului.

5) Un prieten v-a rugat sa fiti Mos pentru copiii sai: ce-ati facut?

a) V-ati imbracat, ati facut "Ho-ho-ho!", i-ati pus sa spuna poezii, apoi le-ati dat daruri.

b) V-ati imbatat, ati facut "Ha-ha-ha!", i-ati pus sa va cinte porcarii, apoi le-ati dat darurile de cap, fiindca n-au stiut versurile.

c) N-ati avut cum sa fiti Mos, fiindca (vezi mai sus!) ati inchis usa blocului.

* In fine, pregatirile au contat putin pentru Mos (grabit, fiind nevoit sa livreze un milion de cadouri pe minut – sau asa ceva), dar mai mult pentru dumneavoastra. Important este ca v-ati simtit bine – si ca va veti simti la fel si cu ocazia celorlalte Sarbatori care se vor tine lant pina in toamna, cind incepe culesul!

* Pe partea neeconomica, multe sarbatori reprezinta ocazii pentru fete de a-si afla ursitul. Desi atmosfera e incarcata de cirnati, sarmale si zgomote de tingiri, tinerele tot gasesc timp sa se gindeasca la viitor, atirnind pe crengile copacilor din fata casei, dupa datina, oale si ulcele menite sa sugereze cantitatea si calitatea zestrei. Despre cum s-a prezentat situatia din teren, in cele ce urmeaza:

* Flacaul Georgel Purcel se plimba, fluierind de ger, pe ulita principala, gindind ca va intilni un suflet milos, care sa-i dea si lui ceva de baut. Cum trecea el asa, a vazut mai multe oale si ulcele frumos colorate, atirnate intr-un copacel din curtea Tudoritei Peste, deci a intrat, sa-si cerce norocul. A iesit dupa citeva minute, tinind in miini un colacel, o luminare si o farfuriuta plina cu coliva. Mai mult: a iesit si satisfacut, deoarece bause o ulcica intreaga de vin (una dintre oalele si ulcelele zarite de el in copac). Dupa un ceas, a aflat ca respectivele oale si ulcele nu sugerau zestrea fetei, ci erau strabunica fetei, deshumata la parastasul de sapte ani. Pe inserat, motanul unor vecini a fugarit o pisica tarcata pina in pomul din fata casei fam. Peste, unde a prins-o si i-a facut o bucurie. Tot atunci i-a facut o bucurie si fetei, rasturnindu-i de pe crengute toate oalele si ulcelele; din acest motiv, nici de data asta ei nu i-au venit petitori! Vecinul familiei Peste este mos Martin Silvestru, 102 ani, care in fiecare dimineata isi pune olita de noapte la uscat pe o ramurica a prunului din fata casei. In fiecare an, el primeste cereri in casatorie de la tineri din alte localitati. Pe miine!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii