Atrocitatile pun stapanire pe judet

duminică, 26 aprilie 2009, 23:55
4 MIN
 Atrocitatile pun stapanire pe judet

In ultimii ani, Botosaniul a cunoscut un val de violente, unele parca prea feroce pentru a fi facute de un om. La o prima privire, par sa fie agresiuni pentru "onoare", dar de cele mai multe ori violentele nu au insemnat decat rabufniri de orgoliu, dorinte de razbunare sau, mai grav, gesturi la betie. Anul trecut, in judet s-au inregistrat 129 de infractiuni de mare violenta, cu doar sapte cazuri mai putine decat in 2007.

In urma cu mai bine de o luna si jumatate, la Vorniceni, nasterea unui copil a fost marcata prin varsare de sange. Bucuros ca a devenit tata, un tanar de 27 de ani si-a vizitat parintii si le-a cerut bani cu imprumut pentru a marca evenimentul. Momentul fericit s-a transformat intr-o bataie in toata regula, in final tanarul lovindu-si tatal cu toporul. Asa se face ca proaspatul bunic, Gheorghe T. de 55 de ani, a ajuns la spital cu ambele picioare fracturate.

La o saptamana, un alt botosanean, Mihai B., de 35 de ani, din Cristesti, a ajuns la spital tot in urma unei batai. Barbatul le-a atras atentia unor consateni sa nu arunce gunoiul in drumul public, iar acestia au tabarat pe el. Mai intai l-a lovit unul cu o bardita dupa care au venit si ceilalti si l-au lovit cu o lopata, cu furca si o ghioaga.

Anul trecut la Saveni, un adolescent de 14 ani, Bogdan Bucu, si-a ucis prietenul in bataie dupa care a ingropat cadavrul in camp. Tot anul trecut, o botosaneanca care locuia in Ocna Sibiului si-a ucis sotul dand dovada de o violenta iesita din comun. Suparata ca barbatul a luat salariul si a baut pana in noapte, Liliana Filip a asteptat ca acesta sa adoarma, a luat toporul si l-a lovit cat a putut de tare. Dupa cinci lovituri, barbatul a cazut din pat, dar, ca sa fie sigura ca il lasa fara suflare, l-a mai lovit cu toporul inca de cinci ori, incat aproape ca l-a decapitat.

Instinct criminal

Confruntati in timp cu diverse agresiuni fizice, unele iesite din comun, procurorii, politistii, dar si psihiatrii au incercat sa gaseasca un raspuns. "Pentru o mare parte a agresorilor, actul in sine constituie intreaga motivatie a omorului. In mintea lor, numai acesta este modul in care isi pot rezolva problemele. Adesea insa, aceste brutalitati sunt asociate cu dorinta de a domina", spun politistii.

Medicii psihiatri sustin ca de cele mai multe ori comportamentul violent se bazeaza pe influenta unor factori biologici, psihologici si sociali. Asa se explica de ce agresiunile nu mai sunt acum doar specifice barbatilor, ci apar si femei care au ajuns sa ucida din varii motive, iar mai nou si copii. De altfel, in opinia psihiatrilor, toti marii criminali au tulburari de personalitate, sunt psihopati si provin din familii disfunctionale si dezorganizate. "Noi ne nastem cu instinctul criminal, dar totul tine de educatie, de modul in care stim sa reactionam la cenzura morala", spunea nu de mult Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie.

La toate acestea se adauga si ineficacitatea legii. Astfel, in ultimii ani, doar criminalii mai ajung dupa gratii. In rest, majoritatea agresorilor sunt cercetati in stare de libertate. In plus, chiar daca legea prevede sanctiuni mari, de pana la 15-20 de ani de inchisoare, pedepsele stabilite sunt de regula la jumatate. Iar daca pedeapsa vine dupa mai multi ani, asa cum s-a intamplat in cazul omului de afaceri Daniel Mancas, ucis de doi studenti la Iasi, sau in cazul lui Ion Lazar de la Saveni, care a ucis copilul concubinei sale, pedepsele nu mai descurajeaza comportamentele violente.

Violenti din cauza saraciei

Pe de alta parte, sociologii considera ca violenta este consecinta unor cauze obiective, fiind si rezultatul recesiunii, a crizei pe care o traverseaza societatea romaneasca. Din acest motiv, specialistii se asteapta ca in astfel de perioade numarul agresiunilor sa cunoasca o crestere. "Somajul, inflatia, care determina, toate la un loc, inegalitati economice frapante, dar si sentimente de frustrare, iar in ultima instanta existenta unor medii in care educatia nu mai joaca rolul sau iar subcultura este la ea acasa, completeaza tabloul determinarilor violentei din familie", sustin psihologii.

Saracia, numarul mare de copii, responsabilitatile, cuplate cu un consum exagerat de alcool, conduc la escaladarea conflictelor. De altfel, politistii spun ca multe dintre agresiuni sunt greu de anticipat pentru ca au loc spontan. "Problema este ca unele acte de violenta nu pot fi prevenite. Daca va uitati, multe au avut loc in locuinta", spun politistii. Si, totusi, politistii au pus la punct un program de prevenire care pune de data aceasta accentul pe educatia tinerei generatii.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii