Salvatori bombardati cu mii de apeluri false

duminică, 10 mai 2009, 21:21
4 MIN
 Salvatori bombardati cu mii de apeluri false

La o privire mai atenta asupra statisticilor, un om cu simt de raspundere fie s-ar prapadi de ras fie s-ar speria de cat poate fi lumea de imatura in unele situati. Potrivit statisticilor oferite de site-ul Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care gestioneaza numarul unic de urgenta, din cele peste 560.000 de apeluri facute de botosaneni la 112, mai bine de 90% s-au dovedit false, abuzive, de informare sau accidentale. Cea mai mare frecventa a apelurilor este la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA), unde sunt directionate lunar aproape 65% din telefoane. 

Daca in 2006, o scuza a numarului mare de apeluri false era faptul ca, potrivit Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate, doar 40% din romani stiau de 112, anul trecut 90% din cetateni aflasera despre serviciu, insa nu-i stiau rolul. De aceea operatorii de urgenta au de-a face, in continuare, cu apeluri tacute, injuraturi sau glume proaste. In primul trimestru din 2009, la Botosani, la 112 s-au primit peste 125.000 de apeluri, din care putin peste 13.000 au fost preluate de politie, pompieri, ambulanta sau jandarmi.

Ambulanta chemata pentru cumparaturi

Asa cum ati putut citi in Monitorul, anii trecuti botosanenii au sunat la numarul unic de urgenta pentru a cere ambulanta pentru o durere de masea, pentru a-i chema pe pompieri sa le coboare pisicile din copaci sau pe politisti sa-i scape de agenti secreti. Un caz care i-a pus in dificultate pe dispeceri a fost cel al pacientului Spitalului Judetean, care a sunat in toiul noptii pentru a i se schimba perfuzia care se terminase de mai bine de o ora. O alta situatie relatata in Monitorul a fost cea a echipajului SJA trimis la cumparaturi. "O femeie a sunat ca nu mai poate respira. A si precizat ca e cardiaca. Am ajuns imediat la ea, complet echipati pentru un caz de forta majora. Solicitanta ne astepta in capul scarilor. A spus ca nu mai are nevoie sa mearga la spital, dar mi-a intins doi lei sa-i cumpar o paine", a precizat Constantin Andone, medic in cadrul SJA.

Cazuri care starnesc rasul se intalnesc, insa, aproape zilnic, la dispeceratul SJA. "Doamna, va rog sa trimiteti o ambulanta la Vladeni. Copilul incepe maine scoala la Suceava, dar se da intruna cu capul de pereti si spune ca nu vrea sa se mai duca. Va rog sa trimiteti un medic sa-l lege si sa ne ajute sa-l ducem la scoala", este unul din miile de apeluri de acest fel. Dar nu numai oamenii sunt tinta apelurilor prin 112. "O femeie a sunat in urma cu ceva timp ca a atacat-o pisica si vroia sa trimitem o ambulanta pentru a o ajuta sa duca pisica la veterinar sa vada daca nu e turbata", a povestit amuzata una din dispecerele SJA. Foarte frecvente sunt cazurile in care echipajele de urgenta sunt puse pe drumuri de simtul civic exagerat al botosanenilor, cadrele medicale si uneori si politistii fiind injurati si refuzati de persoanele cazute in strada din cauza alcoolului.

Vieti puse in pericol de dureri imaginare

Un alt caz care i-a lasat fara replica pe cei de la ambulanta a fost cel al unei femei care a sunat disperata ca nu-si mai simte picioarele, se sufoca, are dureri mari si se invineteste. Ajunse la ea, cadrele medicale  au constatat ca botosaneanca nu putea pune piciorul in pamant din cauza unei bataturi. O alta femeie, insa din Corni, a cerut o salvare pentru sotul ei, constipat de doua zile. "Femeia ne repeta ca sotul face urat. Am incercat sa-i explic sa apeleze la medicul de familie, insa degeaba", a povestit un dispecer. Medicul coordonator din acea zi a preluat convorbirea si i-a explicat femeii ca, daca medicii din Urgente nu parafeaza foaia de parcurs, va fi nevoita sa suporte costul interventiei, in caz contrar urmand sa fie data in judecata. "Peste doua minute femeia a sunat si a spus sa nu mai trimitem pe nimeni, ca barbatul ei a avut scaun. Nu stim daca s-a speriat ca trebuie sa plateasca sau s-a facut el bine", a mai spus dispecerul.

Reprezentantii unitatii sustin ca aleg sa trimita echipaje chiar si in cazurile care par amuzante, existand posibilitatea ca solicitarea sa fie o urgenta. Aceste apeluri pot pune, insa, vieti in pericol. "Oamenii trebuie sa inteleaga ca fiecare secunda conteaza cand e vorba de viata unui om. Daca un echipaj de care e nevoie vitala nu poate ajunge pentru ca a trebuit sa raspunda unei chemari fictive sau unei solicitari pe care omul o considera mult mai grava decat este. Suntem intr-o lupta continua cu timpul si lumea trebuie sa inceapa sa constientizeze acest lucru", a mai spus Constantin Andone.

Pentru a tria apelurile, dispecerii pun un set de intrebari, chiar daca sunt apostrofati adesea. "Uneori, oamenii isi pierd cumpatul si tipa <<Ce-mi pui, dom’le, atatea intrebari? Trimite mai repede ambulanta ca moare omul pana veniti>>. Dar fara cateva raspunsuri precise, chiar si o ambulanta plina de doctori este inutila", a precizat Mihai Murariu, director medical in cadrul SJA.

Farsorii au scapat nepedepsiti

La nivel national, 112 a inregistrat anul trecut zeci de milioane de apeluri facute doar "de amuzament". Cel mai cunoscut caz ramane cel al lui Madalin Udrea din Ialomita, care, intr-o singura zi, a facut 460 de apeluri la 112. De cele mai multe ori, insa, farsorii raman nepedepsiti. La Botosani, de exemplu, niciunul dintre autorii celor trei alarme cu bomba din ultimul an nu a fost identificat.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii