Teapa americana de trei milioane de dolari

marți, 06 octombrie 2009, 19:16
3 MIN
 Teapa americana de trei milioane de dolari

Firma Ramiro a inregistrat o plangere penala pe numele administratorului societatii American Import Export of Goods din Florida pentru infractiunea de inselaciune si a deschis o actiune pe cale civila pentru recuperarea sumei.

Povestea acestei afaceri a inceput la sfarsitul lui 2007, cand reprezentantii celor doua firme au luat legatura in vederea unei colaborari. In urma discutiilor s-a ajuns ca pe 15 ianuarie 2008 sa se incheie un contract prin care societatea din SUA urma sa livreze 300.000 de litri de ulei de floarea-soarelui in schimbul sumei de 405.000 dolari. Afacerea parea profitabila pentru ambele parti avand in vedere ca ii asigura desfacere firmei americane, dar si profit botosanenilor, pretul de 1,35 de dolari pe litru fiind unul convenabil.

In acest sens Mircea Halmajan, cetatean roman care are si cetatenie americana, reprezentant al American Import Export of Goods, a prezentat mostre de marfa si urma ca la jumatatea lunii martie transportul sa ajunga in portul Constanta. Clauzele contractului prevedeau ca suma ce trebuie achitata de firma Ramiro sa ajunga la furnizor pana pe  24 ianuarie, iar in cazul in care marfa nu ar fi ajuns la timp, firma botosaneana ar fi urmat sa primeasca pe fiecare zi intarziere 1% din contravaloarea marfii.

Romica Roman, patronul Ramiro, sustine ca a respectat termenul de plata a marfii, insa nu acelasi lucru s-a intamplat si din partea firmei americane. "Am avut incredere, pentru ca o ruda de-a mea a colaborat inainte cu ei si nu au fost probleme. Acum sper sa imi recuperez prejudiciul prin intermediul instantelor din Romania si din SUA", a declarat Romica Roman.

Vopsele oferite in schimbul uleiului

Dupa ce au vazut ca marfa intarzie nejustificat, reprezentantii Ramiro i-au contactat pe cei de peste ocean pentru a gasi o solutie, insa lucrurile au luat o intorsatura de neasteptat pentru firma locala. In urma discutiilor, Romica Roman s-a deplasat la sediul societatii din Florida si a constatat ca de fapt aceasta nu comercializase niciodata ulei de floarea soarelui si explicatia administratorului ar fi fost ca intreaga cantitate urma sa fie achizitionata de la o alta firma americana, World of Colors.

La randul ei aceasta firma era de fapt un producator de vopsele si, chiar daca ar fi putut livra si ulei de floarea soarelui, nu o putea face la pretul la care marfa urma sa ajunga in Romania, potrivit contractului. Vazand ca nu poate respecta intelegerea, conducerea firmei americane a propus ca in locul uleiului de floarea soarelui societatea botosaneana sa accepte vopsele, insa acest lucru a fost refuzat. "Cand am ajuns in America lucrurile nu stateau asa cum povesteau ei si am refuzat sa primesc alta marfa in schimb. Acum poate a fost de vina si criza financiara, insa cred ca fost si ceva intentionat", a mai spus Romica Roman.

Proces inceput si in America

Actiunile demarate la instantele din America cat si la Judecatoria din Botosani vor avea prim termen la sfarsitul acestei luni, iar in acelasi timp procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava au inceput o ancheta pentru infractiunea de inselaciune. Reprezentantii Ramiro recunosc ca se asteapta la o ancheta complexa si estimeaza la 50% sansele de castig.

In acelasi timp, un alt proces care este pe rolul instantelor din America vizeaza firmele American Import Export of Goods si World of Colors, prima considerandu-se la randul ei prejudiciata de pe urma acestei afaceri.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii