Cu buletinul expirat din ’76

duminică, 25 ianuarie 2009, 23:29
3 MIN
 Cu buletinul expirat din ’76

12.220 de vrinceni nu prea au ce face cu actele de identitate, de vreme ce nu se adreseaza angajatilor de la Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Populatiei (SPCEP) pentru a intra in legalitate. Acesti cetateni au ajuns in evidentele Serviciului pentru ca au "uitat" sa-si faca buletin cind au implinit 14 ani sau pentru ca le-au expirat documentele emise. In evidente exista un vrincean care nu si-a reinnoit buletinul din anul 1976, atunci cind actul i-a expirat.

Barbatul este din comuna Tataranu si se pare ca pina in 2008 nu a avut nevoie de document, fiind plecat de pe raza judetului. Chiar daca s-a adresat politistilor sa intre in legalitate, barbatul mai are de asteptat, deoarece pina cind oamenii legii nu se vor convinge ca nu si-a dat o identitate falsa acesta nu va intra in posesia buletinului.

De asemenea, salariatii de la Evidenta Populatiei au incercat anul trecut sa vada ce s-a intimplat cu toti acesti restantieri, fiind facute in acest sens peste 3.500 de verificari. In urma acestor controale, specialistii Serviciului au aflat care sint motivele pentru care peste 4.100 de persoane nu s-au prezentat pentru a-si schimba actele expirate. S-a putut constata ca cei mai multi sint plecati in strainatate – 2.334 cazuri, s-au mutat in alte localitati sau au plecat din judet – 1.176 cazuri, sint aflati in arest – 78 cazuri sau sint posibili decedati – 217 cazuri.

Teoretic, in fiecare luna, Serviciul de Stare de Civila din cadrul primariilor ar trebui sa-i informeze pe angajatii institutiei care se ocupa de actele de identitate in legatura cu numarul celor decedati, insa nu se intimpla mereu acest lucru. Comisarul sef Nicolae Cojocaru, seful Serviciului Public Comunitar pentru Evidenta Populatiei, spune ca se intimpla ca unele primarii sa anunte tirziu aceste decese, situatiile cele mai complicate fiind acelea in care vrincenii mor in alte judete.

"Unii sint plecati in strainatate cu pasaportul. Sint si copii care au fost inclusi pe pasaportul parintilor si au implinit 14 ani in strainatate si nu au revenit in tara", a declarat Nicolae Cojocaru.

Au fost insa si vrinceni constiinciosi care nu au vrut sa se abata de la prevederile legale. In Vrancea au fost eliberate in 2008 nu mai putin de 34.364 acte de identitate, tiind cont ca a fost si an electoral.

Statie mobila pentru persoanele nedeplasabile

Zeci de vrinceni imobilizati la pat au putut sa-si preschimbe documentele in propriile case. In acest sens, Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor a trimis in localitatile din judet statia mobila pentru preluarea de imagini si culegerea documentelor necesare pentru eliberarea cartilor de identitate.

Deplasarea statiei mobile se face la solicitarea autoritatilor locale, dar si a persoanelor care din diferite motive medicale nu se pot deplasa la Serviciile Publice Locale pentru a fi puse in legalitate. Situatiile Serviciului arata ca in 2008 statia mobila a ajuns in 47 de localitati, fiind puse in legalitate 131 de persoane cu dizabilitati sau care au fost diagnosticate cu diferite afectiuni care le impiedica sa se dea jos din pat.

De asemenea, au fost luati in evidenta si copiii din centrele de asistenta sociala de pe raza judetului care au implinit 14 ani. Astfel, 44 de minori au primit carti de identitate.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii