Pedepse cu suspendare in dosarul fraudarii fondurilor europene

joi, 14 mai 2009, 21:33
3 MIN
 Pedepse cu suspendare in dosarul fraudarii fondurilor europene

Cei trei inculpati in procesul fraudarii fondurilor PHARE au fost condamnati de prima instanta la pedepse cu suspendare, dar au si fost obligati sa plateasca despagubiri civile si cheltuieli de judecata.

Astfel, Robert Valentin Caraba a fost condamnat la 2 ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete ce au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al CE, pentru schimbarea fara respectarea prevederilor legale a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al CE, 3 luni, iar pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata a primit 2 luni de inchisoare. "…inculpatul va executa pedeapsa cea mai mare de 2 ani inchisoare si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de un an. …dispune suspendarea conditionata a executarii pedespei pe durata termenului de incercare de 4 ani", se arata in decizia instantei.

De cealalta parte, Vasile Turbatu si Ioan Rosca, co-inculpati in dosar, au fost condamnati pentru folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete ce au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al CE la cite 1 an de inchisoare cu suspendare, si le-au fost interzise anumite drepturi. "…obliga pe inculpatii Vasile Turbatu, Ioan Rosca si Robert Valentin Caraba in solidar cu partea responsabila civilmente SC Euroconstruct SRL Focsani la despagubiri civile in suma de 69.419,16 lei si suma de 34.201,76 de euro cu dobinda legala aferenta pina la achitarea integrala a debitului. …obliga inculpatii, in solidar cu partea responsabila civilmente SC Euroconstruct SRL Focsani la cite 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat", mai precizeaza instanta.

Decizia data de Judecatoria Focsani in acest dosar nu este insa definitiva, ea putind fi atacata cu apel la Tribunal. Instanta a dispus si anularea declaratiei de impartialitate si confidentialitate, pe care Caraba a intocmit-o la data de 2 iulie 2004, in care acesta ar fi consemnat date nereale, deoarece una din firmele participante la licitatia pentru achizitionarea aparatului de mixat culori avea relatii comerciale cu Euroconstruct SRL. In aceasta problema, instanta a dispus si ca aparatul de mixat culori achizitionat prin fonduri PHARE sa ramina sub sechestru. In ceea ce il priveste pe Turbatu, aceeasi instanta a decis ca sechestrul asigurator pus pe apartamentul lui sa fie mentinut.

Povestea, pe scurt

Robert Valentin Caraba, fost administrator al falimentarei Euroconstruct SRL, a fost trimis in judecata pentru nereguli cu fonduri europene, dupa ce in iulie 2003 a devenit beneficiarul unui proiect finantat din fonduri PHARE, prin care se urmarea „dezvoltarea si diversificarea potentialului economic si social al zonelor de restructurare industriala". Proiectul a fost depus si aprobat in noiembrie 2003 la ADR Sud-Est Braila si presupunea dezvoltarea serviciilor furnizate de firma comunitatii judetului, crearea de conditii pentru alinierea la standardele internationale precum si infiintarea a sapte noi locuri de munca. Bugetul de care avea nevoie Caraba era, conform proiectului, de 108.825 euro, dintre care 60% reprezenta ajutorul PHARE, iar restul, de 43.530 euro, urma sa fie suportat de firma sa. Chiar daca din analiza financiara a investitiei reiesea la acea vreme ca partea de contributie in numerar a solicitantului ar fi putut fi acoperita pina la sfirsitul respectivului an de activitate, din profitul net realizat, iar investitia propusa avea capacitatea de a se sustine financiar cel putin 6 ani dupa finalizare, firma a intrat in faliment. Pentru ca afacerea nu a adus nici un profit, iar fondurile atrase s-au considerat a fi nejustificate, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor s-a constituit parte civila in cauza cu 73.298 lei si 38.553 euro. Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata si pe Vasile Turbatu, administrator al Promet SRL, si Ioan Rosca, administrator al Italo Convest SRL Bucuresti, fiind acuzati ca au obtinut ilegal sume din fondul alocat proiectului, intrucit firmele acestora aveau datorii la stat.

 

Sursa: Ziarul de Vrancea

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii