La Roman, ca la Polul Nord

luni, 25 ianuarie 2010, 20:34
8 MIN
 La Roman, ca la Polul Nord

Statia meteorologica din Roman a inregistrat in noaptea de duminica spre luni o temperatura foarte apropiata de minima absoluta inregistrata vreodata in aceasta zona. Termometrele au indicat -27,5 grade Celsius in aer si -28,8 grade Celsius la nivelul solului. Umezeala din aer si vintul au facut insa ca temperatura resimtita de romascani sa fie cu mult mai scazuta decit cea indicata de termometre.

"Temperatura resimtita a inceput sa scada duminica incepind cu ora 17.30, cind, corelind factorii de confort termic cu temperatura din termometre, am ajuns la -31 de grade Celsius. Temperatura a scazut apoi progresiv: la ora 22.30 organismul uman resimtea un ger de -37 de grade Celsius, la ora 3.30, de -38 de grade Celsius, iar spre dimineata, la ora 5.30, temperatura resimtita era de -38,6 grade Celsius", a spus Nicolae Radu, seful Centrului Meteorologic din Roman.

Cea mai scazuta temperatura inregistrata in luna ianuarie la Roman, din datele centrului meteorologic, a fost de -31,5 grade Celsius, iar minima absoluta inregistrata in documente pentru orasul nostru este de -33,2 grade Celsius, masurata pe 20 februarie 1954. Vestea buna pe care o aduc meteorologii este ca gerul se mai inmoaie putin si temperaturile inregistrate in noaptea de duminica spre luni nu se vor mai repeta.

Codul portocaliu de ger a dat alarma in tot judetul

Ieri, conducerea Prefecturii Neamt s-a intilnit cu toti reprezentantii institutiilor cu atributii in monitorizarea evolutiei fenomenelor care au condus la instituirea codului portocaliu in judetul Neamt, in perioada 24 ianuarie, ora14.00 – 27 ianuarie, ora 8.00. Astfel, la sedinta operativa au fost prezenti reprezentanti ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, ai Inspectoratului scolar Judetean, ai Serviciului de Ambulanta, ai sectiei Drumuri Nationale, ai DRUPO, precum si ai primariilor din Roman si Piatra Neamt. In cadrul intilnirii au fost discutate probleme legate de situatia prezentei copiilor in scoli, a persoanelor fara adapost, dar si a celor patru drumuri judetene (DJ 157 H Balusesti – Itrinesti, DJ 157A Talpa – David – Valeni – Dulcesti – Moreni, DJ 157 Horia – Trifesti – Faurei – Margineni, DJ 155 I Faurei – Prajesti – Romani), care au avut, duminica, sectoare de drum cu suluri de zapada ce au impiedicat circulatia. Ieri, toate drumurile judetene erau praticabile, nici o localitate din judet nefiind izolata. 95% din drumurile nationale din Neamt aveau carosabilul uscat. Prefectul Mihai Archip a solicitat conducerii Inspectoratului Scolar Judetean sa se informeze in fiecare dimineata din aceasta perioada cu temperaturi scazute despre problemele aparute in unitatile de invatamint. "Sanatatea si siguranta copiilor este foarte importanta, iar atentia noastra in acest sens trebuie sa fie pe masura. Inspectoratul Scolar si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta colaboreaza foarte bine in valorificarea informatiilor privind fenomenele meteorologice periculoase", a precizat prefectul.

Conducerea Serviciului Judetean de Ambulanta a transmis, in cadrul intilnirii, ca pentru 18 persoane aflate in soc hipotermic s-a apelat la serviciul de ambulanta, in aceste zile. Sase din cei aflati in soc hipotermic erau persoane fara adapost. "S-a stabilit ca toate persoanele care apeleaza la ambulanta sa fie evaluate in centrele de primiri urgente ale spitalelor, apoi sa fie dirijate fie in spital, fie in centrele de adapost", a mai spus prefectul Mihai Archip.

Pentru a face fata interventiilor in caz de zapada, societatea DRUPO Neamt va sprijini primariile din judet cu utilajele din dotare. Ieri, in Neamt nu existau localitati izolate sau drumuri inzapezite. Retelele electrice au functionat normal, iar alimentarea cu apa si gaz metan a localitatilor din judet s-a desfasurat fara probleme.

Boschetarii, adunati de pe strazile Romanului

In ultimele doua zile, mai multe persoane fara adapost au fost "culese" de pe strazile Romanului, pentru a nu muri inghetate. "Lucratorii nostri s-au deplasat in special in zonele cunoscute ca fiind frecventate de catre persoanele fara adapost. Persoanele au fost transportate la adapostul din incinta Detasamentului de Pompieri, unde sint protejate de frig si li se asigura hrana calda. Actiunea va continua pe toata perioada in care temperaturile de afara vor ramine scazute", a declarat comisarul sef Cristian Malei, adjunctul comandantului Politiei Roman.

O parte din boschetarii gasiti pe drumurile Romanului au fost deja trimisi inapoi in localitatile lor de domiciliu. "Unele dintre aceste persoane vor fi transportate la locul lor de domiciliu, dupa ce duminica seara li s-a facut un control medical, apoi li s-a oferit ceai fierbinte si un adapost pe timp de noapte. Cele noua persoane fara adapost descoperite sint: Florin S., in virsta de 44 de ani (cu domiciliul initial pe Aleea Liliacului din Roman, dar care si-a vindut locuinta), Florin D., in virsta de 41 de ani, din comuna Gheraesti (caruia i s-a asigurat adapost in noaptea de duminica, iar apoi a fost transportat in comuna sa natala), Petrica B., in virsta de 30 de ani (cu domiciliul initial pe strada Gloriei din Roman, dar care si-a vindut locuinta), Mihai B., in virsta de 34 de ani (cu domiciliul initial pe strada Mihai Viteazu, despartit de sotie si ramas pe drumuri), Elena T., in virsta de 75 de ani (cu domiciliul initial pe strada Gloriei, dar care si-a vindut locuinta), Romeo D., in virsta de 56 de ani (fara domiciliu si fara acte de identitate), Mircea D., in virsta de 35 de ani (domiciliat pe Toma Stelian, dar alungat de acasa de familia sa), Vasile N., in virsta de 67 de ani (din Vulpasesti, comuna Sagna), Cristian I., in virsta de 40 de ani (cu domiciliul initial pe strada Decebal, fara locuinta in prezent). Cei mai multi dintre acestia se aflau sub influenta alcoolului. Toate cele noua persoane fara adapost au fost duse in triajul Spitalului Municipal de Urgenta Roman. Trei dintre acestea au fost internate in spital: Petrica B. (diagnosticat cu TBC), Mihai B. (diagnosticat cu TBC) si Elena T. (diagnosticata cu degeraturi). Celelalte sase persoane au fost cazate in adapostul din incinta Detasamentului de Pompieri Roman, dupa ce au fost evaluate medical. Persoanele care nu erau din Roman au fost transportate, ieri in localitatile lor natale, iar romascanii care nu au locuinte vor ramine, deocamdata, in adapost", a declarat primarul Laurentiu Dan Leoreanu. 

In prezent, in Roman, sint infiintate trei astfel de adaposturi. Unul este cel din incinta Detasamentului de Pompieri Roman, unde pot fi cazate 50 de persoane, un altul este infiintat in incinta Liceului cu Program Sportiv Roman, avind o capacitate de 50 de locuri, iar cel de-al treilea centru social este "Casa Sperantei", de pe strada Stefan cel Mare, unde sint disponibile alte opt locuri.

In spital, din cauza degeraturilor

Dupa cum se asteptau medicii de la Spitalul Municipal de Urgenta Roman, gerul siberian de la sfirsitul saptaminii a facut victime printre persoanele cu dificultati finaciare. In cursul zilei de vineri, doua persoane au ajuns la Centrul de Primire urgente din cadrul spitalului, dupa ce au zacut in frig. Primul a fost adus un batrin de 70 de ani din Roman care a fost internat in spital cu degeraturi de gradul III-IV la picioare. Dupa acesta, cadrele medicale au mai tratat un barbat de 40 de ani, din Tamaseni, care a ajuns la spital in soc hipotermic. Potrivit cadrelor medicale, barbatul a baut si a adormit in zapada, el fiind internat, ulterior, in spital. Duminica seara, o femeie de 40 de ani, din Mogosesti a ajuns si ea pe patul spitalui, cu degeraturi la miini si picioare. Pe linga aceste cazuri, cadrele medicale au consultat alte 14 cazuri sociale, pe care le-au indrumat catre adapostul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Rezolvarea avariilor din reteaua de apa, aminata din cauza frigului

Mai multe defectiuni ale retelei de apa si canalizare au fost sesizate in ultimele 48 de ore, la Roman. Ieri, echipele societatii Apa Serv au reusit sa remedieze problemele aparute din cauza inghetului in caminele din blocuri, insa interventiile la cele doua avarii aparute pe strada Smirodava si, respectiv, pe strada Cuza Voda, au fost aminate pentru citeva zile.

"Exista doua avarii in reteaua de apa, pe strada Smirodava – in zona Stejarului Unirii – si, respectiv, pe strada Cuza Voda – in zona fostului sediu al Clubului Copiilor. Pierderea zilnica de apa cauzata de cele doua avarii are valoarea de aproximativ 470 de lei si va fi asumata de compania Apa Serv. Interventiile necesare pentru remedierea celor doua probleme din retea nu pot fi efectuate acum, din cauza temperaturilor extrem de scazute. Utilajele nu pot lucra la astfel de temperaturi, iar sanatatea oamenilor care ar realiza interventia ar fi pusa in pericol. Daca de miercuri se va incalzi, se va interveni prompt si rapid, astfel incit ambele problemele sa fie remediate", a precizat primarul Laurentiu Dan Leoreanu. Directorul Apa Serv Neamt – regiunea Est Roman, Vasile Dumitrache, a precizat ca, de vineri si pina ieri, echipele societatii au intervenit pentru reparatii in zece camine din blocuri, precum si pentru dezghetarea unei conducte de legatura cu statia de pompare din Sabaoani.

Trenurile circula cu restrictii de viteza

Circulatia feroviara a fost puternic afectata de vreme, motiv pentru care, ieri, CFR a decis sa anuleze 22 de trenuri care circulau pe diverse rute din tara. Trenurile respective – printre care si trenurile personale 5442 si 5445 (Pascani – Bacau si retur, care soseau in gara Roman la ora 13.42, respectiv la ora 15.42), nu vor circula pina miercuri. Toate celelalte trenuri au restrictii de viteza si ajung la destinatie cu intirzieri de pina la 120 de minute, din acest motiv.

Laminorul de 20 de toli de la ArcelorMittal nu a putut porni… de frig

Ieri, pentru salariatii de la ArcelorMittal a fost o zi mare – cea a repornirii laminoarelor de 16 si de 20 de toli, ca urmare a unor noi comenzi primite de societatea romascana. Din nefericire, laminorul de 20 de toli nu a putut fi pornit, din cauza frigului. "Laminorul de 16 toli a putut fi pornit, cu greu, insa cel de 20 de toli nu a functionat, din cauza frigului. Laminorul de 16 toli are o comanda de teava filetata, iar laminorul de 20 de toli are de onorat un contract important. Cind vremea se va mai incalzi, se va incerca repornirea laminorului de 20 de toli", a precizat Mircea Anton, liderul sindicatului Romantub.

Elevilor din Poienari li s-a recomandat sa nu mearga la cursuri

Ieri dimineata, prezenta la cursuri a fost mai redusa, mai ales la gradinite. In comunele Poienari si Dragomiresti s-a recomandat ca, in aceste zile, copiii sa nu frecventeze cursurile. In celelalte localitati, gerul nu a impiedicat in nici un fel desfasurarea programului in unitatile de invatamint din judetul Neamt. "Frecventa la cursuri a fost ceva mai mica doar in unitatile din invatamintul prescolar. Acolo unde este posibil, de comun acord cu parintii, gradinitele au posibilitatea e a incepe cursurile la ora 9", a spus inspector Maria Ghinita, purtator de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean. Elevii se afla pe ultima "suta de metri" a primului semestru din acest an scolar, urmind sa intre in vacanta de vineri, 29 ianuarie, pentru o saptamina. Cursurile vor fi reluate luni 8 februarie, cind va incepe cel de-al doilea semestru.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii