Radarele montate pe autoturismele de Politie neinscriptionate sint legale

miercuri, 18 august 2010, 20:33
3 MIN
 Radarele montate pe autoturismele de Politie neinscriptionate sint legale

Dupa ce au fost prinsi conducind cu viteze ce depasesc limita legala, multi dintre soferi s-au adresat instantei de judecata, contestind amenda primita. Soferii au sperat sa scape de plata amenzii, motivind ca radarele care i-au prins conducind cu viteza nu sint montate pe masini inscriptionate cu cuvintele "Politia" sau "Politia Rutiera". Nici unul dintre soferii care s-au adresat instantei dupa ce au fost prinsi de astfel de radare nu au avut, insa, cistig de cauza.

Contestatiile depuse la instantele de judecata de unii dintre soferii amendati pentru depasirea vitezei legale s-au dovedit a fi pierdere de vreme pentru contestatari, cu toate ca multi dintre soferii sanctionati cu ajutorul aparatelor radar montate pe masini de politie neinscriptionate au sustinut ca amenzile le-au fost aplicate ilegal. Parerea acestor soferi s-a dovedit a fi, de citiva ani buni, una gresita, deoarece la instantele de judecata din intreaga tara nici unul dintre soferii care au contestat amenda incasata dupa ce au fost surprinsi de radarele "civile" nu au avut cistig de cauza. Motivatia contestatiilor o constituie montarea aparatelor radar pe masini neinscriptionate cu cuvintele "Politia" ori "Politia Rutiera", aspect care – considera soferii – ar contravine legii.  Din nefericire pentru cei care au avut proasta inspiratie de a se adresa instantelor de judecata, acestia au sanse de a li se anula amenzile doar daca aparatul radar prezinta o neregula si nicidecum din cauza faptului ca masina de politie pe care este amplasat aparatul radar nu este inscriptionata.

Conform legislatiei in vigoare, nu exista nici mentiune cu privire la masinile pe care se monteaza aparatele radar. Oamenii legii au primit, astfel, o "portita" legala pe care au speculat-o si au inceput sa foloseasca tot mai des masinile neinscriptionate, bine ascunse printre autoturismele aflate in trafic in special pe portiunile de drum unde soferii obisnuiesc sa apese mai mult pedala de acceleratie. Aceste masini cu radar nu pot fi detectate decit atunci cind se vede politistul de la volan, moment deja tardiv pentru vitezomani. Explicatia folosirii de catre politistii rutieri a unor astfel de autoturisme este legata de contractele de leasing incheiate de minister, contracte care, pina ce nu sint duse la bun sfirsit, nu permit inmatricularea masinilor la Ministerul Administratiei si Internelor.

Cu toate ca, in ultima vreme, multi soferi prinsi de radar au apelat la instanta incercind sa obtina anularea amenzilor ori chiar restituirea permiselor suspendate, ei au avut o mare surpriza. Potrivit legii, aparatul radar este singurul care trebuie sa detina anumite acte eliberate de metrologie, iar unicul act care "il leaga" de masina pe care este montat este un certificat pe care este trecut numarul acesteia. Nicaieri in lege nu se stipuleaza ca masina trebuie sa fie inscriptionata cu insemnele Politiei sau sa fie inmatriculata la MAI, astfel ca toate contestatile depuse pe aceste motive au fost respinse de judecatori, contestatarii fiind nevoiti, in cele din urma, sa plateasca atit amenda primita, cit si cheltuielile de judecata. In ceea ce priveste radarele "civile" ale Politiei Rutiere Neamt, in ultima perioada, dupa primirea noilor radare invizibile, radarele civile sint folosite in special pentru filmarea soferilor care incalca legea ori a pietonilor care nu respecta regulile de circulatie. Inregistrarile sint folosite, de regula, ca probe in instanta, pentru ca eventualele contestatii depuse de cei amendati sa nu aiba cistig de cauza.

 

Sursa: Ziarul de Roman

Comentarii