Colas lasa Suceava cu strazile principale neasfaltate

marți, 02 august 2011, 21:54
5 MIN
 Colas lasa Suceava cu strazile principale neasfaltate

O noua decizie nefavorabila pentru Primaria municipiului Suceava in cazul legat de reabilitarea cu fonduri europene nerambursabile a mai multor strazi din oras a fost data de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), postarea deciziei facandu-se in cursul zilei de ieri. De patru luni, Primaria municipiului Suceava nu poate demara proiectul de reabilitare a 14 strazi importante ale orasului, existand sanse mari ca in acest an proiectul cu finantare europeana in baza Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU) pentru care municipalitatea poate accesa fonduri din Programul Operational Regional (POR) sa nu demareze. Asta in conditiile in care la inceputul acestui an, Primaria tragea sperante ca sa aiba aproape jumatate din lucrari finalizate in 12 luni.

Acest proiect de reabilitare si modernizare a celor 14 strazi, precum si a podului de peste raul Suceava situat in zona Bazarului si a pasajului peste calea ferata de la Burdujeni este unul din cele cinci prevazute in PIDU si pentru care s-au alocat municipalitatii fonduri europene ca sa se poata cofinanta lucrarea. In timp ce celelalte patru proiecte cofinantate prin POR si care au fost incluse in PIDU se afla in diverse stadii de lucru, unul fiind deja incheiat – montarea a peste 100 de camere video in locurile publice din oras – cel privind reabilitarea infrastructurii continua sa ramana blocat de mai mult timp.

Motivul il constituie contestatiile la licitatia pentru desemnarea constructorului. SC Constructii Feroviare Iasi – Grup Colas SA a contestat rezultatele evaluarii facute de comisia de organizare a licitatiei, comisie din care primarul nu a facut parte. Firma respectiva a derulat si inca mai deruleaza foarte multe contracte in judetul Suceava, unele cu fonduri guvernamentale, altele cu fonduri europene, altele cu bani de la bugetele locale. O parte din lucrari sunt de mai multa vreme pe lista celor care asteapta sa fie finalizate. Cu toate ca nu exista nicio graba la cei de la Colas sa duca la capat lucrari importante cum ar fi soseaua de centura a Sucevei, firma vrea in continuu sa castige tot mai multe lucrari.

Ghinionul sucevenilor a fost ca una din lucrarile pe care Colas a pus ochii este chiar proiectul Primariei Suceava. De atunci, tergiversarea lucrarilor se face fara oprire. Astfel, Colas a participat la licitatie si a depus o oferta putin peste jumatate din valoarea estimata, ceea ce ar fi mult sub pragul de 85% prevazut de legislatia romana in vigoare. Nu a contat acest lucru pentru firma respectiva care fara nicio jena a inceput sirul de contestatii – o joaca pentru ei, o nenorocire pentru strazile Sucevei.

Inainte se spera ca lucrarile se finalizeaza pana in iarna, acum abia daca se spera ca vor incepe pana in iarna

Prima data, SCCF Iasi a facut o contestatie la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), care a fost admisa in parte, in sensul reluarii licitatiei de la faza electronica, nu reluarea intregii proceduri. Primaria a contestat la Curtea de Apel Suceava aceasta decizie, insa instanta nu a dat castig de cauza. Intre timp, aparusera mai multe probleme de ordin juridic. Prima privea direct pe cei de la SCCF Iasi, in sensul ca CNSC hotarase ca sa se reia faza electronica a licitatiei, nu intreaga procedura, or firma ieseana fusese descalificata inainte de faza electronica. A doua problema de ordin juridic era ca toate cele trei oferte ce au fost depuse la licitatia organizata de Primarie veneau din partea unor asocieri de firme iar, intre timp, unele societati care facusera parte din doua asocieri au transmis Primariei ca renunta la oferta. Una din aceste asocieri era si firma SCCF care nu a renuntat la licitatie, dar societatea cu care se asociase cand a depus oferta a renuntat. In fine, cea de-a treia problema juridica, pentru care, de altfel, oferta SCCF a fost descalificata, era legata de pretul oferit, legislatia spunand ca trebuie sa fie de minim 85% din valoarea estimata, pe cand firma ieseana a spus ca face lucrarea la un pret sub 60%.

SCCF a contestat din nou faza electronica de la licitatie si procedura de atribuire din data de 15 iunie, in baza careia oferta castigatoarea a fost ca si cea de la licitatia precedenta, adica asocierea formata din societatile Transporturi Auto SA (TASA) Botosani, SUCT SA Suceava, Bitunova Romania si Delta ACM 93. Conducerea Primariei spera ca aceasta contestatie sa fie solutionata cat mai repede, astfel incat lucrarile de reabilitare a strazilor sa fie realizate pana la venirea frigului. Acum insa, situatia este inversa, si abia daca sunt sperante ca lucrarea sa inceapa pana la venirea frigului, daca nu, atunci in cel mai fericit caz pe la primavara.

"Zece zile" – termenul fatidic in care Primaria trebuie sa decida ce va face

Colas ceruse la ultima contestatie depusa spre finele lunii iunie la CNSC ca sa se reanalizeze ofertele, sa se comunice rezultatul selectiei si sa se reia licitatia electronica. In subsidiar, Colas a cerut din nou anularea procedurii de atribuire, ceea ce ar insemna reluarea intregii licitatii de la bun inceput, nu doar a fazei electronice. Ca si data trecuta, CNSC a respins anularea procedurii de atribuire, dar tot a dat castig partial firmei Colas, ceea ce ar echivala tot cu o amanare a lucrarilor, in cel mai fericit caz doar pe luna august. Astfel, CNSC a admis cererea Colas cu privire la anularea raportului procedurii de atribuire din data de 15 iunie si adresele de comunicare a rezultatului. Totodata, CNSC a obligat Primaria Suceava ca, in termen de maxim zece zile de la primirea deciziei, sa reanalizeze ofertele depuse in aplicarea procedurii de atribuire, cu respectarea dispozitiilor legale si a celor evocate in motivare.

La ora actuala, Primaria Suceava se afla intr-o situatie complicata din cauza ca in maxim zece zile ar putea face o plangere impotriva deciziei CNSC, insa vacanta judecatoreasca ar putea fi un motiv pentru ca aceasta plangere sa fie solutionata de Curtea de Apel abia in septembrie. De asemenea, indiferent de data la care ar putea fi solutionata eventuala plangere, exista si un precedent cand instanta a respins actiunea Primariei, tot in legatura cu demersul celor de la Colas. Daca nu va fi atacata aceasta decizie si se vor reanaliza ofertele, atunci din nou ramane de vazut daca nu se va depune o alta contestatie la CNSC.

Oricare ar fi varianta pe care se merge, Suceava se indrepta cu pasi repezi spre ratarea impementarii, anul acesta, a proiectului de reabilitare a 14 strazi. Acesta nu este singurul necaz legat de proiectul respectiv. In plus peste cele spuse trebuie menitonat ca proiectul de reabilitare a centrului Sucevei va fi incurcat de tergiversarea celui de reabilitare a arterei principale. Potrivit primului proiect, in zona intersectiei Mac’Donalds se va face un sens giratoriu, cu toate amenajarile necesare si de aceea ar trebui corelat cu cele de reparatii la carosabil. Cum cel din urma proiect nici macar nu este demarat, lucrarile de amenajare a sensului giratoriu sunt amanate pentru anul viitor.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii