Din martie, Centrul Sucevei se transforma intr-un imens santier

vineri, 09 ianuarie 2009, 19:45
4 MIN
 Din martie, Centrul Sucevei se transforma intr-un imens santier

Centrul Sucevei va deveni in acest an un santier urias. Peste 40 de strazi din zona centrala vor fi transformate in veritabile transee pentru executarea lucrarilor de inlocuire a tevilor de apa si canalizare. Tot in acest an se anunta lucrari de inlocuire a retelelor de transport si distributie a energiei termice la mai multe puncte termice din zona centrala dar si la cativa kilometri din magistralele I si II. Cum derularea acestor lucrari va determina inchiderea temporara a circulatiei rutiere pe unele strazi din zona centrala, si asa subdimensionate fata de numarul de masini de pe strazile orasului, problemele in trafic par a fi inevitabile.

Cu toate acestea, autoritatile locale promit ca vor sincroniza lucrarile de la diverse obiective astfel incat disconfortul in trafic al soferilor suceveni sa fie redus pe cat posibil. Cele mai importante lucrari sunt fara indoiala cele din programul ISPA de reabilitare si modernizare a retelelor de apa potabila si canalizare. Dupa ce anul trecut s-a lucrat in special in Burdujeni-sat pentru extinderea acestor retele, in acest an a venit randul zonei centrale, cea mai vulnerabila din punct de vedere al starii tehnice a conductelor de apa si canalizare.

Viceprimarul Viorel Seredenciuc a anuntat ca ieri a avut loc o intalnire a autoritatilor locale cu reprezentantii ACET si ai firmei de consultanta Eptisa in cadrul careia s-a discutat despre strategia de continuare a lucrarilor prin programul ISPA in cursul acestui an. In cadrul acestei intalniri s-a stabilit ca, in functie de vreme, lucrarile in zona centrala a municipiului sa demareze dupa data de 15 martie. De asemenea, s-a stabilit ca lucrarile din programul ISPA sa fie corelate cu cele de reabilitare a retelelor de termoficare si asfaltare a strazilor. In cursul saptamanii viitoare, firma Pfeiffer sa prezinte un grafic amanuntit de abordare a lucrarilor pe fiecare strada in parte.

Strazile care in acest an se vor transforma in transee

Aproape jumatate din strazile pe care se vor executa lucrari in cadrul programului ISPA sunt situate in zona centrala a municipiului. La retelele de alimentare cu apa potabila se va interveni pe strazile Aleea Nucului, Alexandru cel Bun, Arcasilor, Cernauti, Cetatii, Curtea Domneasca, Dobrogeanu Gherea, Gradinilor, Ion Creanga, Luca Arbore, Mihail Sadoveanu, Mirauti, Mitropoliei, Nicolae Labis, Sublocotentent Ienceanu, Stefan Tomsa, Stefan Stefureac, Teodor Stefaneli, Tudor Vladimirescu, Viorica Micle si Vasile Bumbac.

Pe componenta de canalizare se va interveni pe strazile Bradului, Ciprian Porumbescu, Grigore Ureche, Miron Costin, Ilie Ilascu, Mihai Viteazu, Marasesti, Horea, Closca si Crisan, Nicolae Iorga, Petru Rares, Severin Procopovici, Universitatii si Zamca. Sunt si unele strazi pe care se va interveni atat la reteaua de alimentare cu apa cat si la sistemul de canalizare. Este vorba de strazile 6 Noiembrie, Armeneasca, Dragos Voda, Mihai Eminescu, Petru Musat, Republicii, Traian Vuia, Stefanita Voda si Vasile Alecsandri.

Lucrarile prin programul ISPA nu se limiteaza la zona centrala a municipiului Suceava. Vor fi executate lucrari de anvergura si in celelalte cartiere ale orasului. Astfel, in cartierele George Enescu si Obcini se va interveni pe strazile Lazar Vicol, Lalelelor, Magurei, Saturn, Venus, Strada Scurta, Aleea Saturn, Teilor si Zorilor.

In cartierul Itcani se va lucra pe strazile Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Barbu Lazareanu, Campului, Constantin Moraru, Emil Racovita, Epaminonda Bucevschi, Mitocelului si Sublocotenent Turturica. In Burdujeni, lucrarile au fost incepute si chiar finalizate pe majoritatea strazilor cuprinse in acest program. Exista si unele strazi pe care lucrarile vor demara insa abia in acest an. Strazile din acest cartier pe care se va interveni prin programul ISPA sunt: Aurora, Dobrila Eugen, Fagetului, Fundatura, Molidului, Pictor Panaiteanu, Caprioarei, Grigore Antipa, 22 Decembrie, Alunului, Carierei, Crangului, Cuza Voda, Ecaterina Teodoroiu, Eternitatii, Gheorghe Doja, Grigore Andrei, Iasomiei, Infratirii, Ion Nistor, Lev Tolstoi, Mioritei, Pietrariei, Plevnei, Spicului, Stefan Luchian, Stefan Razvan, Tiberiu Popeia, Vasile Parvan si Victor Babes.

Autoritatile dau asigurari ca traficul rutier nu va fi foarte mult afectat

Autoritatile promit ca vor face eforturi pentru care traficul rutier din zona centrala a municipiului Suceava sa nu fie afectat de lucrari dar recunosc ca vor exista totusi unele probleme.

"Incercam sa corelam lucrarile in asa fel incat inchiderea unei strazi sa dureze cat mai putin, dar in mod cert vor fi probleme de circulatie incepand cu a doua parte a lunii martie", a spus viceprimarul Viorel Seredenciuc. Acesta a precizat ca firmele care se ocupa de lucrari vor colabora cu autoritatile locale si cu Politia Rutiera pentru devierea circulatiei in perioada in care traficul va fi blocate pe unele strazi.

"Programul de atacare a strazilor va fi unul riguros. Impreuna cu Politie Rutiera si constructorii vom asigura rute alternative pentru traficul rutier", a precizat Seredenciuc. Termenul final de executie a lucrarilor din programul ISPA este decembrie 2010 dar, cel mai probabil, lucrarile vor fi finalizate in cea mai mare parte in cursul acestui an.

Valoarea totala a investitiei se ridica la 52,68 milioane de euro, din care 33,44 reprezinta finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro sunt asigurati de Guvernul Romaniei de la bugetul de stat si 6,68 milioane euro sunt contributia Primariei municipiului Suceava dintr-un imprumut de la banca KfW Germania.

Prin implementarea programului se urmareste cresterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75%, cat este in prezent, la aproximativ 85%. De asemenea vor fi inlocuiti aproximativ 23 km de retele de canalizare, urmarindu-se reducerea nivelului infiltratiilor de la 45% la aproximativ 10-15%.

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii