Doar pretul foarte mic mai poate garanta vanzarea unui apartament in Suceava

joi, 09 februarie 2012, 21:16
5 MIN
 Doar pretul foarte mic mai poate garanta vanzarea unui apartament in Suceava

Majoritatea vanzarilor de imobilie din municipiul Suceava se fac doar daca sunt preturile foarte scazute. Locuintele au cautare numai in masura in care pretul este unul care sa nu fie considerat foarte ridicat si chiar in aceste conditii numarul tranzactiilor facute nu este unul care sa multumeasca pe agentii imobiliari care se ocupa de intermedierea vanzarilor si cumpararilor de locuinte. Raportat la nivelul anului 2008, preturile sunt cu cel putin 25% mai scazute, in unele cazuri procentul care reflecta diferenta este chiar mai mare.

„Se cauta mai mult apartamente cu doua camere si garsoniere, dar de regula se dau mai intai cele unde preturile sunt mai scazute", ne-a spus Maria Mihai de la agentia imobiliara IMOSTAR. Asta nu inseamna insa ca pretul ramane singurul criteriu sau criteriu dominant in ce priveste tranzactiile imobiliare.

In vreme ce unii clienti vin cu bani cash, altii prefera sau, din nevoie, opteaza pentru un imprumut la o banca. Agentiile imobiliare au pareri impartite in aceasta privinta, in timp ce IMOSTAR spune ca au predominat, in ultima perioada, cei ce au cumparat cu bani cash, cei de la ProActiv spun ca, din contra, tranzactiile care sunt facute cu bani imprumutati din banca au o pondere foarte mare.

Clientii sunt fie pretentiosi, fie nehotarati. Sunt unii care vin la o agentie imobiliara si cer sa li se prezinte ofertele de apartamente pentru trei camere intr-un anume cartier si ajung, pe parcurs, sa se razgandeasca si sa cumpere un apartament cu doua sau tot cu trei camere intr-o cu totul alta zona a orasului. Altii, si nu sunt nici acestia chiar putini, merg la toate agentiile imobiliare din oras sau pe la cat mai multe si, in decurs de o luna – doua, ajung sa vizioneze acelasi apartament de cel putin doua ori, singurele diferente fiind ca vizionarile sunt facute cu agenti diferiti. Iar asta nu se intampla pentru ca agentia imobiliara insista sa vizioneze acelasi apartament de doua sau trei ori, ci pentru ca persoana vrea sa compare de mai multe ori locuintele scoase pe piata pana sa cumpere una din acestea.

Cei de la agentia ProActiv sunt de parere ca, pana la urma, fiecare imobil scos la vanzare isi va gasi cumparatorul, numai ca sunt sanse mai mari pentru vanzarea apartamentelor pentru care pretul este mai mic. Asta nu inseamna ca lipsesc si contra-exemple, adica acele situatii cand oamenii in speranta ca vor putea atrage atentia cumparatorilor cresc pretul. „In Bucuresti, cineva a asteptat mult timp sa gaseasca un cumparator iar cand s-a hotarat sa mareasca pretul au aparut si persoane interesate iar la trei zile au vandut locuinta. Tot asa si la Suceava avem un caz recent cand o persoana care a scos la vanzare un apartament cu trei camere ne-a sunat, zilele trecute, si ne-a rugat ca sa crestem pretul initial", ne-au spus cei de la ProActiv.

Astfel de situatii ar reprezenta, cel mult 3% din situatii, conform unor estimari facute insa de o alta agentie imobiliara si anume de Family, care s-a raportat la o baza de date cu 537 de imobile scoase la vanzare. Potrivit patronului agentiei respective, Dinu Ungureanu, in aproximativ doua luni, in jur de 27% din cele 537 de apartamente scoase pe piata au fost vandute de proprietari, direct sau prin alte agentii imobiliare. Acest lucru reprezinta un pondere mai mare cu peste 3% in volumul total al vanzarilor, raportat la situatia precedenta intocmita de agentia imobiliara respectiva.

In ce priveste pretul, Dinu Ungureanu a spus ca, raportat la datele de la agentia sa imobiliara, pare intr-adevar sa fie valabil faptul ca prioritate la vanzare au locuintele cu un pret mai mic, dar asta tine foarte mult si de ceea ce doresc unii cumparatori sa faca apoi cu locuinta respectiva. Spre exemplu, dupa cum ne-au explicat reprezentantii agentiei ProActiv, sunt multi care cauta o locuinta la un pret mai scazut nu neaparat pentru ca nu dispun de bani, ci pentru ca vor ca o alta suma sa o investeasca in reamenajarea locuintei. Un exemplu este chiar in centrul Sucevei, unde un apartament situat in blocul „Union", la etajul cinci, a fost vandut cu 35.000 de euro. Potrivit celor de la agentia Family, apartamentul a fost cumparat insa pentru a fi transformat in locuinta de lux, care sa fie inchiriata mai departe unor turisti cu bani, interesati mai degraba sa aiba o panorama frumoasa a orasului, lucru care poate fi asigurat de la etajul cinci al blocului din buricul targului.

Alte cazuri aparte sunt cele despre apartamentele tranzactionate in anii de boom imobiliar, unele achizitionate prin firme, iar acum sunt vandute la preturi cu mult mai scazute dupa ce patronul firmei si firma in sine au inceput sa aiba tot mai multe dificultati financiare. Apartamente cu trei camere vandute cu 40.000 de euro in Obcine sau chiar mai jos de atat sunt exemple relevante in astfel de cazuri.

Apartamentele cu doua camere se vand, in Suceava, la preturi care rareori trec de 33 – 35 de mii de euro. Un apartament cu doua camere cumparat cu credit bancar s-a vandut cu 31.000 de euro, in centrul orasului. Diferente mari intre centrul Sucevei, cartierul Burdujeni si restul orasului sunt tot mai mici, mai aes la apartamente cu doua camere sau la garsoniere. De regula, in perioadele de recesiune sau de stagnare a pietei imobiliare se observa o astfel de comprimare a preturilor din zonele odinioara scumpe, in raport cu cartierul Burdujeni iar acest fapt poate fi observat cel mai bine chiar la genul de locuinte care se vand cel mai rapid. Spre exemplu, un apartament cu doua camere din cartierul Burdujeni se poate vinde cu preturi de maxim 30 – 32 de mii de euro, iar asta doar daca e la etaj intermediar, blocul este intr-o zona buna si locuinta are imbunatatiri.

Chiar daca preturile cele mai mici sunt la garsoniere si apartamente cu doua camere, sunt situatii in care apartamente cu trei camere isi gasesc rapid cumparatorul. Ceva mai rare, dar nu imposibile, sunt cazurile de apartamente cu patru camere. Spre exemplu, in zona Burdujeni, la un etaj intermediar, un apartament cu patru camere poate costa intre 40 si 50 de mii de euro, cu cat pretul inclina mai mult spre 40 de mii, cu atat sunt fie mai putine dotari, fie proprietarul este mai presat de alte obligatii.

Sursa OBIECTIV de SUCEAVA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii