Filmul lui Porumboiu, premiat de juriul Cannes

duminică, 24 mai 2009, 20:35
3 MIN
 Filmul lui Porumboiu, premiat de juriul Cannes

Succesul celui mai recent film al lui Corneliu Porumboiu s-a masurat, la Festivalul de Film de la Cannes, in doua trofee obtinute de tanarul regizor vasluian. Mai intai a venit recunoasterea talentului regizoral din partea Asociatiei Internationale a Criticilor de Film pentru ca, pe scena galei de premiere, filmul "Politist, adjectiv" sa fie distins cu Premiul Juriului sectiunea Un Certain Regard.

Corneliu Porumboiu a multumit juriului Festivalului de la Cannes, care l-a complimentat pe regizorul vasluian si dincolo de scena. Presedintele juriului sectiunii Un Certain Regard – italianul Paolo Sorrentino – a etichetat ultimele trei scene din film (adevarate tururi de forta) drept capodopere. Nici criticii americani nu au facut rabat de cuvinte menite sa elogieze geniul lui Porumboiu. Potrivit lui Wesley Morris, Porumboiu il depaseste cu acest film pe cunoscutul regizor spaniol Pedro Almodovar.

Corneliu Porumboiu isi completeaza astfel panoplia cu inca doua distinctii, alaturi de precedentele premii obtinute la Cannes, dintre care cel mai important ramane premiul Camera d’Or pentru "A fost sau n-a fost?", castigat in 2006.

Un altfel de film

Ceea ce a reusit Corneliu Porumboiu in filmul "Politist, adjectiv" este detasarea cinematografiei romanesti de subiectele devenite cliseu dupa 1990: comunismul, analiza sociala superficiala, dorinta de a pleca din tara, perceptia strainilor asupra unei tari aflate in tranzitie. Cu un scenariu trasat in jurul unor momente cheie, filmul "Politist, adjectiv" scoate in evidenta un fin psiholog in persoana lui Corneliu Porumboiu. Aparenta inactiune lasa loc unor momente de non-actiune pe ecran, dar de procese vaste de analiza.

Sinopsisul este relativ simplu: un politist este pus in fata unei dileme: sa distruga sau nu viata unui tanar care se ocupa de distribuirea de hasis. Pus sub presiune, la limita dintre rabdarile sefului si propria constiinta, Dragos Bucur joaca rolul unui personaj care tace, asteapta, se framanta, iar cand vorbeste, rosteste textul unui matematician al cuvantului. Aici intervine geniul regizorului si talentul actorilor, spre conectarea publicului la o problema de constiinta, in fond. Una peste alta, filmul anunta o noua etapa a cinematografiei romanesti post-decembriste.

Premiera in cinematografe va fi la Vaslui

Contactat de redactia ziarului Obiectiv chiar cand se imbarca spre Romania, Corneliu Porumboiu a raspuns catorva intrebari despre filmul "Politist, adjectiv".

– Ce ne poti spune despre distinctiile primite?

– Cele doua premii reprezinta atat confirmarea eforturilor si asteptarilor intregii echipe care a lucrat la acest film, cat si a criticilor favorabile primite anterior si dupa premiera de la Cannes.

– Cati politisti ca cel din film crezi ca exista in Romania?

– Desigur ca atunci cand vorbim despre film, vorbim de o fictiune, insa sunt destui… vezi, noi suntem obisnuiti cu aceste clisee prin care se pun etichete unor categorii. Sunt insa destui politisti ca cel din film.

– Filmul tau este foarte diferit de celelalte productii ale noului val. Nu faci referiri la comunism, la trafic aglomerat, nimeni nu vrea sa plece din tara! Sa fie un semnal al unui alt "nou val"?

– Si filmele la care faci referire sunt filme bune, insa depinde de generatii. Filmele despre comunism au locul lor in cinematografie, dar cu timpul, acest subiect va lasa probabil locul unor alte tematici.

– Personajul principal din "Politist, adjectiv" are procese de constiinta care-l izoleaza psihic de colegi, sefi, sotie. Cat de mult vei reusi sa ne apropii de personajele din viitoarele filme ale tale?

– Aceasta apropiere, vizibila publicului, se datoreaza atat scenariului, regiei, cat si actorilor care dau viata situatiilor din film. Insa personajul ti-l apropii tu, ca spectator, cat de mult doresti, cat esti tu de permisiv unei povesti.

– Premiera in cinematografele din Romania ramane stabilita la Vaslui?

– Desigur. Filmul va fi prezent mai intai la Festivalul International de Film Transilvania, iar apoi, cu o saptamana inainte de prezentarea in Bucuresti, premiera in salile de cinematograf din Romania va avea loc la Vaslui.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii