Trei zile fara medici

Subtitlu

marți, 17 februarie 2009, 20:26
9 MIN
 Trei zile fara medici

Sefa filialei vasluiene a Asociatiei Meidicilor de Familie din Romania, Monica Ilisei, promite sa limpezeasca toate neclaritatile astazi, in cadrul unei conferinte de presa, care va avea loc numai "daca va mai fi cazul". Nici oficialii Casei de Asigurari nu stiu daca sa ia in seama concediile medicilor sau nu, pentru ca, potrivit legii, pentru orice concediu de odihna mai mic de 30 de zile, medicii trebuie sa-si lase inlocuitor. Niciunul nu si-a lasat, iar daca vor fi sau nu sanctionati pentru lipsa la program decide Casa Nationala. Pana atunci, cele 142 de cereri de concediu au fost deja depuse si inregistrate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vaslui. Deci, oficial, medicii de familie sunt in concediu. Vasluienii care vor merge astazi la cabinetele doctorilor la care s-au inscris, ar putea gasi doar asistentele, care ii vor indruma catre spitale sau policlinici, indiferent de afectiuni. Oficialii unitatilor sanitare cu paturi se asteapta ca structurile de primire urgente sa fie luate cu asalt si spun ca, daca situatia o va impune, vor suplimenta personalul in limita resurselor umane disponibile.

Fapt fara precedent la Vaslui: 142 din cei 179 de medici de familie din judet care sunt in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui au depus cereri de concediu de odihna pe o perioada de trei zile, incepand de astazi. Decizia de a duce la indeplinire aceasta actiune a fost luata luni, de catre conducerea Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) din Romania, ca urmare a hotararii ministrului Sanatatii, Ion Bazac, de a reduce bugetul destinat medicinei primare cu 46%.

Venitul unui medic de familie se compune din plata "per capita", adica medicul de familie primeste lunar o anumita suma pentru fiecare pacient pe care il are in liste si din plata "per serviciu".

In timpul guvernarii PNL, fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis marirea punctului "per capita" (adica suma pe care medicul de familie o primeste pentru o singura persoana inscrisa in liste) de la 0,45 de lei, la 0,9 lei. Acum, noul ministru "montat" de guvernarea PSD – PD-L, vrea sa reduca plata "per capita" la 0,5 lei. Cum era de asteptat, acest lucru a inflamat spiritele peste masura in randul cadrelor medicale primare, care au decis sa nu stea cu manile in san. Asa s-a ajuns la adoptarea acestei forme de prostest: concediu de odihna in masa.

"Din punctul meu de vedere, protestul este justificat. Multa lume nu intelege ca ceea ce luam de la CJAS reprezinta bugetul cabinetului, nu banii nostri. Spre exemplu, eu luna trecuta am avut cheltueli pe cabinet de 17 milioane (lei vechi – n.r.), constand in utilitati si cheltuieli de intretinere. Apoi, am dat salarii de 52 de milioane. Deci mie nu imi ramane prea mult. Chiar si asa cum vrea ministrul sa faca, eu ma descurc. Dar protestez pentru ca sunt alaturi de colegii mei din mediul rural, care au cate o mie de pacienti asigurati pe liste. Iar daca valoarea punctului va scadea, vor inchide cabinetul, pentru ca vor nu vor avea incotro. Sa ne ajute Dumnezeu si sa fie bine!", spera Mimi Bazdara, medic de familie in municipiul resedinta.  

"Ministrul isi freaca mainile multumit"

Un alt reprezentant marcant al medicinei primare vasluiene, medicul de familie Ferdinand Faighel, este de parere ca ministerul impune astfel de masuri tocmai pentru a-i face pe doctori sa se certe intre ei.

"Ei mereu scot in fata veniturile mari pe care le avem noi, insa fara a specifica faptul ca acele sume reprezinta bugetul cabinetului, nu intra integral in buzunarul nostru. Dupa ce se scad toate cheltuielile cu cabinetul si cele de personal, abia acela este venitul nostru, al medicilor. Dar ministerul scoate in fata niste sume ca sa ne certam noi, medicii, intre noi, in timp ce ministrul isi freaca mainile multumit. Nimeni nu vrea sa faca nimic in tara asta. Nu vor sa rezolve nimic. Vor doar sa ne certam noi intre noi. De asta nu a mers nici cu centrele de permanenta. Pe vremea cand acestea functionau, primeai un milion doua sute (lei vechi – n.r.), iar mai bine de jumatate din aceasta suma reprezenta salariul asistentei si consumabilele folosite, pe care trebuia numaidecat sa le achiti. In conditiile astea, iti convenea sa aduci bani de acasa si sa platesti pe altcineva sa faca permanenta in locul tau", a declarat medicul Faighel.

Medicii sunt, dupa cum se vede, destul de revoltati din cauza masurii lui Ion Bazac. Care sunt prejudiciile care li se aduc?

"Nimeni nu stie, nu e comunicat. Contractul-cadru pe care il semnam noi e ca in politica: ori semnezi si ramai, ori nu semnezi si pleci. Nu ni se spun care sunt conditiile, cum se face plata, noua nu ne spune nimeni. Dar e bine ca se protesteaza, ca nu cumva sa ni se spuna, cand vom negocia noul Contract-cadru, cum ni s-a mai spus alte dati, ca «vom mai vedea la rectificare»", mai spune Ferdinand Faighel.

Cat pierd medicii?

Am incercat sa aflam de ce au facut medicii de familie atata tam-tam. Carmen Balan, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Vaslui, spune ca veniturile medicilor de familie nu au fost atat de mari cum se zvonea. Din iulie 2007, cand a demarat Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, le-au crescut, intr-adevar, veniturile cu aproximativ 45%. Majoritatea medicilor au investit in cabinetele medicale (renovari, mobilier, aparatura). Cei care au indraznit sa-si cumpere aparatura medicala scumpa au ramas cu datorii in banca si nu vor mai avea cu ce sa-si acopere ratele. Spre exemplu, la cabinetul ei figureaza aproximativ 2.000 de pacienti inscrisi (numai cei asigurati si recunoscuti de CJAS). Castigul mediul brut lunar in 2008 a fost de aproximativ 9.000-9.500 de lei. Din aceasta suma trebuia sa acopere toate cheltuielile legate de cabinet (intretinere), logistica, formularistica, salariile (leafa personala si a angajatilor). In final, ii ramaneau cam 3.000 de lei/luna venit personal din care trebuia sa plateasca si darile catre stat.

Aceleasi cifre ne-au fost furnizate si de Ferdinand Faighel. El a sustinut ca are pe liste aproximativ 2.200 de asigurati. Plata "per capita", serviciile medicale obisnuite si cele din programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei ii asigurau venitul brut de aproximativ 10.000 de lei, din care ramanea cu aprovimativ 2.000 de lei cash.

Deci, pana la urma, cat pierd medicii? Potrivit oficialilor CJAS Vaslui, plata "per capita" reprezinta 15% din venitul unui cabinet de medicina de familie. Cunoscand faptul ca punctul "per capita" este, inca, de 0,9 lei si se intentioneaza diminuarea lui la 0,5 lei, putem socoti ca venitul total al unui cabinet de medicina de familie scade cu circa 7 procente. Deci nu cu prea mult, dar nejustificat, totusi.

Mai protestam sau nu?

Pana la inchiderea editiei, medicii de familie din judet erau intr-o ceata totala, nestiind ce se intampla. Ieri, o echipa de negociatori din cadrul AMF din Romania s-a intalnit cu reprezentantii ministerului. In urma discutiilor, se pare ca s-a ajuns la un acord, iar presedinta AMF din Romania, Doina Mihaila, spera (!) ca medicii sa opreasca protestele. Asadar, medicii astazi vor fi in concediu de odihna sau in cabinete, la lucru?

"Nu pot raspunde decat dupa ce ma voi consulta cu colegii mei. Nu am fost convocat la nicio adunare de conducerea AMF Vaslui, dar de obicei comunic cu colegii mei prin mail. Decizia se va lua, iar cea mai indreptatita sa v-o comunice este Monica Ilisei", ne-a spus doctorul Marius Nimirceag.

Am cautat-o, asadar, pe Monica Ilisei, presedintele filialei judetene a AMF. Am intrebat-o acelasi lucru: astazi, maine si poimaine medicii vor lucra sau vor fi in concediu?

"Nu stiu ce sa va spun, nu am primit nicio instiintare nimic. Va raspund cu cea mai mare placere maine, cand vom organiza o conferinta de presa, daca va mai fi cazul", a spus Monica Ilisei.

Asadar, speram ca astazi sa clarificam niste aspecte. Unul dintre ele ar fi: daca sefa de la centru a AMF "spera" ca medicii sa opreasca protestele, inseamna ca ea doar face recomandari, nu dispune. Asadar, de la cine se astepta o instiintare?  

Legal sau ilegal?

Un alt aspect care trebuie lamurit face referire la legalitatea cererilor de concediu de odihna depuse la CJAS Vaslui. Potrivit Ordinului nr. 522/236/2008, elaborat si emis de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, daca medicii de familie isi iau concediu de odihna pe perioade mai mici de 30 de zile (perioada maxima la care au dreptul), trebuie sa isi lase inlocuitor. Asadar, pe langa obligatia legala de a-si anunta pacientii prin afisarea perioadei de concediu pe usa cabinetului, medicii de familie trebuie sa anunte si suplinitorul lor, precum si amplasamentul cabinetului acestuia. Se pare ca, totusi, doctorii de familie au gasit o portita in lege. In normativul citat, la articolul 3, aliniatul 3, scrie: "Pentru perioade de absenta mai mici de 30 de zile lucratoare inlocuirea medicului absent se poate face si pe baza de reciprocitate intre medici, in acest caz medicul inlocuitor isi va prelungi programul de lucru in mod corespunzator, in functie de numarul de servicii medicale solicitate de asiguratii din lista proprie si cei din lista medicului inlocuit. Pentru situatiile de inlocuire pe baza de reciprocitate medicul de familie inlocuit va depune anterior perioadei de absenta, la casa de asigurari de sanatate, un exemplar al conventiei de reciprocitate".

"La nivel central, medicii de familie s-au legat de acest «si pe baza de reciprocitate» si spun ca sunt in legalitate cu concediile de odihna. Numai ca, la Vaslui, toti cei 142 de medici care au depus cerere de concediu au specificat ca nu si-au gasit inlocuitor. Din punctul nostru de vedere, concediile nu sunt legale in aceasta forma", declara Mihaela Chitariu, directorul adjunct responsabil cu relatiile cu furnizorii dinn cadrul CJAS Vaslui.

Asadar, in cazul in care medicii de familie vor decide sa nu intre maine in cabinete, corpul de control al CJAS i-ar putea sanctiona cu 10% din valoarea contractului, pentru lipsa la program. Se va intampla asta?

"Nu stiu ce sa spun. Asteptam sa ni se comunice de la Casa Nationala", a mai spui Mihaela Chitariu.

La Barlad, medicii nu vor fi in cabinete

Majoritatea medicilor de familie din Barlad spun ca nu vor veni la munca in intervalul 18-20 februarie. Pana ieri, medicii barladeni nu stiau prea multe despre miscarile de protest la care trebuiau sa participe. Spre exemplu, doctorul Ferdinand Faighel, cel care ne-a explicat mai sus strategia conspirativa a ministrului Sanatatii, luni a fost total dezorientat atunci cand l-am intrebat daca protesteaza, nestiind nimic despre nemultumirile medicilor. Tot atunci a declarat ca nu va intra in concediu de odihna si nu a auzit nici ca alti colegi de-ai sai din Barlad sa recurga la acest lucru. Ieri dimineata, insa, lucrurile s-au schimbat. Doctorul Faighel afla care e hiba si ne explica in detaliu ce vrea ministrul si ce nu vrea, si cum se bucura Bazac cand medicii se cearta. Tot ieri, dimineata, a spus ca a depus cerere de concediu la CJAS Vaslui.

"Nu vedeti ca se schimba lucrurile de la o ora la alta, nu stim nici noi ce sa facem. Asa ajungem si noi sa dezinformam pe altii", s-a scuzat doctorul Faighel. 

Cadre medii in cabinete, aglomeratie la UPU

Chiar si in cazul in care Casa Nationala va decide ca cererile de concediu ale medicilor de familie din Vaslui sunt valide, iar doctorii vor dori sa se odihneasca trei zile, la cabinetele lor vor fi gasite asistentele medicale. Cel putin teoretic. Asadar, in functie de patologia pacientilor care se vor prezenta la medicul la care sunt inscrisi, cadrele medii ii vor ghida catre ambulatoriile de specialitate sau catre structurile de primire urgente.

Doctorul Carmen Rotaru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, spune ca, daca astazi va fi prea aglomerat la Unitatea de Primire Urgente, s-ar putea suplimenta personalul, in limita resurselor umane disponibile.

"O sa vedem maine (astazi -n.r.) ce o sa se intample. Nu putem sti dinainte ce se va intampla. In functie de cum vor fi primele ore ale zilei, vom vedea ce este de facut. Nu stiu cat vom putea suplimenta personalul, pentru ca si asa suntem deficitari la acest capitol. Dar daca situatia o va impune, o vom face in limita posibilului", a spus Carmen Rotaru.

 

Sursa: Obiectiv de Vaslui

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii