Intenţii serioase sau jocuri „din pix“ înainte de alegerile prezidenţiale de la toamnă?

Autostrada promisă ieşenilor abia se mai zăreşte, dar se tot scumpeşte

marți, 19 august 2014, 01:59
2 MIN
 Autostrada promisă ieşenilor abia se mai zăreşte, dar se tot scumpeşte

Licitaţiile pentru refa­cerea studiilor de fezabi­litate ale autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş au fost re­lan­sate.

Compania Na­ţio­nală de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale (CNADNR) a anunţat noi ter­me­ne pentru deschi­de­rea ofer­telor în cazul ce­lor trei licitaţii organizate pentru documentaţiile aferente autostrăzii. Ast­fel, noul termen de depu­nere a ofertelor pentru tronsonul Ditrău – Târgu Neamţ este 1 septembrie. Pentru tron­soanele Târgu Mureş – Ditrău şi Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, ana­liza propunerilor fi­nan­ciare pentru refacerea studiilor de fezabilitate va începe pe 16 septembrie.

Refacerea studiului de fezabilitate pentru un prim tronson, Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ a fost evaluată la 26,16 milioane lei. Pentru al doilea tron­son, Târgu Neamţ – Ditrău studiul de feza­bi­litate a fost evaluat la 43,66 mili­oane lei, iar pentru tron­sonul Ditrău – Târ­gu Mu­reş suma dispo­nibilă este de 33,27 milioane lei.

CNADNR şi-a rezer­vat dreptul de a supli­menta contractele, da­că se va considera că sunt ne­cesare detalii su­pli­men­tare. În total, refa­ce­rea studiilor de fezabi­li­tate pentru între­aga auto­stradă ar urma să coste între 103 milioane lei şi 122 mi­lioane lei, fon­durile nece­sare ur­mând să fie alocate în ca­drul Programului Ope­ra­ţional Sectorial – Trans­port. Finanţarea con­­s­tru­irii efective a au­to­străzii ar urma să fie asi­gurată din fondurile dis­ponibile pen­tru România în pe­ri­oa­da de programare buge­tară 2014-2020.

Cele trei li­ci­taţii au fost lansate pe 30 mai. Ele au fost însă sus­pendate de Con­si­liul Na­ţional de Solu­ţio­nare a Con­testaţiilor, după ce ca­ie­tele de sarcini au fost ata­cate de firme inte­re­sate de contracte, aces­tea re­clamând numeroase erori în redactarea lor, ca şi posibilitatea de favo­rizare a unor participanţi.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii