Cât costă facultatea cu taxă? 45.000 de lei la Medicină şi 24.000 de lei la Arhitectură

joi, 20 iulie 2017, 01:50
3 MIN
 Cât costă facultatea  cu taxă? 45.000 de lei la Medicină şi 24.000 de lei la Arhitectură

Tinerii care lasă în urmă o meserie pentru care au absolvit o facultate, sau care descoperă o înclinaţie către o profesie nouă şi vor să se specializeze în regim de „cu taxă“ la universităţile din Iaşi, ajung să scoată din buzunar zeci de mii de lei până la finalizarea cursurilor doar în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare. Cele mai căutate meserii şi unde taxa de şcolarizare este cea mai mare sunt, în general, cele de IT, dar şi cele ale Universităţii de Medicină şi Farmacie.

În cazul UMF Iaşi a avut loc recent şi un scandal între o parte a studenţilor şi conducerea UMF cu privire la mărirea taxelor, chiar dacă în acest moment Medicina din Iaşi are cele mai mici taxe din ţară. Concret, un student care vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină şi va sta toţi cei şase ani la taxă va ajunge să plătească în total 45.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro, exclusiv în taxe de şcolarizare, câte 7.500 de lei în fiecare an. Din acest punct de vedere, avantajul studenţilor de la UMF este acela că universitatea a încheiat un contract cu BRD prin care le oferă acestora posibilitatea de a se împrumuta de la bancă pentru a-şi putea plăti taxele şi să înceapă rambursarea la o dobândă mai mică decât cea pe piaţă după finalizarea studiilor. Practic, aceştia beneficiază de o perioadă de graţie pe perioada studiilor şi încep să plătească înapoi banii împrumutaţi când sunt la rezidenţiat şi au un venit minim asigurat de cel puţin 2.500 de lei. 

Peste 10.000 lei la Informatică

Există însă şi alte facultăţi care rivalizează din punctul de vedere al costurilor cu Medicina. Spre exemplu, Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi are o taxă de şcolarizare anuală de 4.000 de lei. Dat fiind faptul că durata studiilor este de şase ani la Arhitectură, un student poate ajunge să plătească până la 24.000 de lei dacă urmează toţi anii la taxă. Trebuie menţionat şi faptul că fa­cultăţile de profil, precum Arhitectura sau Medicina, implică şi materiale didactice cu costuri destul de ridicate pe care trebuie să şi le asi­gure studentul, care se adaugă la costurile totale de şcolarizare, fiind vorba de materie didactică. Doar pe cărţi xeroxate şi pe oasele cumpărate pe forumuri studenţii de la Medicină dau câteva sute de lei în fiecare an. În ceea ce priveşte cele mai căutate facultăţi din ultimii ani din Iaşi, In­formatica de la UAIC şi Automatica şi Cal­culatoarele de la TUIASI, taxele sunt comparabile, diferenţa o face numărul de ani de studiu. La „Cuza“, taxa pentru a urma facultatea este de 3.600 de lei pe an, ceea ce ar duce cheltuielile unui student care urmează doar la taxă facultatea la 10.800 de lei. La TUIASI, taxa este de 3.000 de lei, iar în cei patru ani aceştia vor cheltui în total 12.000 de lei. 

30.000 de lei, şase ani la Medicină Veterinară

Pentru orice specializare de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“, studenţii vor plăti între 3.000 şi 4.500 de lei pe an, cele mai mari fiind la design / arte plastice – de 4.500 de lei, în timp ce la teatrologie sau la istoria şi teoria artei sunt taxe de 2.000 de lei, acestea fiind excepţii. Cele mai mari taxe de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu“ de la Brad le plătesc studenţii care trebuie să urmeze integral la taxă Facultatea de Medicină Veterinară. Taxa pe an este de 5.000 de lei şi există şase ani de studiu, ducând suma totală de şcoalizare la 30.000 de lei. În rest, taxe mai mari există la specializările cele mai căutate de la USAMV – Inginerie produselor alimentare de la Facultăţile de Agricultură şi Zootehnie, unde anual studenţii plătesc 3.550 de lei. În ceea ce priveşte specializările de la facultăţile de Teologie Ortodoxă şi Romano-Catolică de la UAIC, diferenţele la taxele de şcolarizare pentru cei care doresc să urmeze o carieră în domeniu sunt mari – 3.000 de lei la facultatea de rit ortodox şi 1.600 de lei la cea de rit romano-catolic. 

Comentarii