David Lodge la UAIC: „Să scrii un roman despre lumea academică este o mişcare riscantă de carieră”

vineri, 03 octombrie 2014, 17:59
4 MIN

Cunoscutul romancier britanic David Lodge a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. David John Lodge este Comandor al Ordinului de Excelenţă al Imperiului Britanic, proeminent scriitor, teoretician, critic şi profesor de literatura engleză la Universitatea din Birmingham, din Regatul Unit al Marii Britanii.

Ceremonia-eveniment a fost deschisă de rectorul universităţii, prof.univ.dr. Vasile Işan, care i-a mulţumit scriitorului britanic pentru "că şi-a găsit răgazul să cheltuie câteva zile din activitatea sa inspirată şi creatoare pentru a veni la Iaţi, pentru a se arăta în carne şi oase iubitorilor literaturii sale – aproape toţi cei din campusurile universitare."

A urmat citirea Laudatio, de către Lect. univ. dr. Veronica Popescu, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza": "Cunoscut publicului român mai cu seamă datorită „trilogiei universitare” scrisă în anii şaptezeci, optzeci, cuprinzînd romanele Changing Places/ Schimb de dame, Small World/ Ce mică-i lumea şi Nice Work/ Meserie!, David Lodge continuă să surprindă prin varietatea stilurilor şi a temelor cu care îi place să experimenteze, chiar dacă, aşa cum mărturisea şi autorul, este mereu atras de structurile binare, pe care – pasionat de structuralism din tinereţe – simte mereu nevoia să îşi construiască naraţiunile. Romanele sale (paisprezece pînă în prezent) sînt departe de a fi doar aplicări ale unor reţete prestabilite , lasînd să se întrevadă în spatele construcţiei narative teoreticianul literar preocupat de modalităţile de îmbinare polifonică a discursurilor narative în roman, folosindu-se de scriitor pentru a-şi pune în aplicare viziunea asupra artei ficţiunii. În România, opera romancierului David Lodge s-a bucurat de o foarte bună receptare critică, fiind primită cu mult entuziasm şi de public. Nu mai puţin de douăsprezece dintre romanele sale, începînd cu „trilogia universitară” şi continuînd cu texte din întreaga sa operă, au  apărut în traduceri de excepţie la editura Polirom, unele titluri fiind deja la a treia ediţie.”

În încheierea Laudatio, domnului profesor i s-a înmânat Diploma de Doctor Honoris Causa "pentru opera sa de anvergură internaţională, apreciată, prin numeroasepremii şi distincţii de mare prestigiu, ca parte a elitei culturale euro-americane, pentru meritele excepţionale în îmbogăţirea patrimoniului mondial al umanioarelor, pentru eforturile artistice remarcabile de fundamentare a unei gândiri postmoderne şi pentru slujirea devotată a artei literare.

“Aceasta este prima mea vizită în România”, a menţionat David Lodge în discursul de acceptare a titlului DHC. “Ceea ce m-a adus aici a fost invitaţia de a participa la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere. Nu prea mai călătoresc pe la festivaluri, mai ales în străinătate, dar nu am putut rezista acestei invitaţii, deoarece ştiu că sunt foarte popular în România şi toate cărţile mele au fost traduse, aşa că mi-am dorit să întâlnesc câţiva cititori ai mei să îmi dea câteva indicii.”

David Lodge a continuat prin a vorbi despre fascinaţia pe care o are ficţiunea despre campus, despre lumea academică în spaţiul european non-britanic. „Unul dintre motivele de fascinţaie este faptul că în restul Europei meseria de profesor este mult mai ierarhică şi mai structurată decât în este în Marea Britanie şi în America. Aşa că un roman ironic despre lumea academică are acel aer al "interzisului" în lumea academică europeană. De altfe, nu prea există romane despre lumea academică scrise de către profesori europeni. Este o mişcare de carieră riscantă.”, a adăugat David Lodge.

Deşi în Marea Britanie, la fel ca în America, mediul academic este mult mai deschis ficţiunii, ecranizarea unui roman de campus a fost totuşi controversată. "Producătorii BBC au realizat o cerere pentru a înregistra majoritatea scenelor în universitatea unde predasem, Universitatea Birmingham, iar atunci acceptul conducerii a fost problematic. Ar face bine imaginii acelui campus să se suprapună imaginea acelei universităţi ficţionale din romanale mele cu o universitate reală? În ciuda acestei dileme, Universitatea a decis să nu îşi retragă acceptul. La finalul filmărilor, a fost realizat un sondaj şi mai mult de 60% dintre spectatori şi-au creat o imagine bună despre Universitatea Birmingham. Aşa că a fost o decizie justificată.”, a povestit David Lodge.

Scriitorul britanic a continuat prin a vorbi despre cursurile de scriere creativă din universităţi, precum şi despre evoluţia tehnologiei, care îi permite acum oricărui scriitor să fie propria editură. David Lodge a apreciat că impactul acestor două aspecte a fost enorm asupra lumii cărţii. "Trăim acum într-o vreme cu prea multe cărţi şi prea puţini cititori. Eu am fost suficient de norocos să scriu înaintea ei".

Evenimentul a fost organizat în cadrul  Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere din Iaşi, un proiect despre care rectorul Vasile Işan a precizat că a fost pornit de "câţiva absolvenţi străluciţi ai Universităţii". 

Comentarii