FOTO Lumea pune bani la icoane, preoţii se plimbă cu maşini de lux. Porsche, Mercedes sau Audi la întronizarea lui Ioachim Băcăuanul

luni, 05 ianuarie 2015, 08:14
3 MIN

Ioachim Băcăuanul (60 de ani), ales pe 16 decembrie de Sfântul Sinod al BOR ca arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, a fost întronizat oficial în cadrul unor ceremonii fastuoase, care au avut loc în Bacău în seara zilei de 3 ianuarie şi care s-au finalizat pe 4 ianuarie, în Roman, cu o slujbă arhierească, urmată de una de întronizare, cu primirea însemnelor chiriarhale.

Mii de băcăuani, sute de preoţi şi înalţi ierarhi au participat la ceremonia din Bacău, care a început sâmbătă seară, 3 ianuarie, în ajunul întronizării lui Ioachim Băcăuanul în funcţia de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. Autorităţile au mobilizat zeci de jandarmi şi poliţişti, iar echipajele de la Poliţia Rutieră au escortat luxoasele maşini ale ierarhilor veniţi la evenimentul de la Bacău.

Instituţiile Primăria Bacău şi Consiliul Local, urmare a cererii Arhiepiscopiei, au devenit parteneri ai evenimentului. Au pus la dispoziţie o scenă din Parcul Catedralei dn Bacău şi o sală la Centrul de Afaceri şi Expoziţii, unde preoţii să-i adreseze felicitări lui Ioachim Băcăuanul. Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău a fost neîncăpătoare sâmbătă, 3 ianuarie, când mii de băcăuani au venit să asiste la ceremonia-spectacol organizată în ajunul întronării Înaltpreasfinţitului Ioachim Băcăuanul, în scaunul de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului. La eveniment au fost invitaţi politicieni, aleşi locali în Parlament, medici, membri ai mediului academic ş.a. Ioachim (Ioachim Giosanu, pe numele de mirean) este primul ierarh care primeşte acest titlu, de la ridicarea eparhiei la rang de arhiepiscopie.

Ceremonia a început cu o cântare corală a maicilor de la Mănăstirea „Buna Vestire“ de la Tisa Silvestri şi slujba „Vecerniei unită cu Litia“. În acest timp, Ioachim Băcăuanul, însoţit de protopopii Bacăului şi Romanului, dar şi de parohi din întreaga arhiepiscopie, au pregătit la Biserica "Sfântul Nicolae" o primire cu buchete de trandafiri albi a înaltelor feţe biserceşti invitate la ceremonie. Ierarhi păziţi de bodyguarzi Pe rând, au sosit preafsinţiţi din Buzău, Râmnic, Timişoara, dar şi Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a fost locţiitor de arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, de la moartea lui episcopului Eftimie, pe 2 noiembrie 2014.

Înaltele feţe bisericeşti s-au îmbarcat pentru venirea la Bacău în limuzine Porsche, Mercedes, Audi sau Toyota. Una dintre maşinile parcate în faţa bisericii, un Porsche Cayenne, porneşte la de un preţ de catalog de 75.000 de euro. Apoi, soborul de 11 ierarhi a mers către scena din Parcul Catedralei din Bacău, păzit de forţe de ordine. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: „ca pregustare a evenimentului din duminica dinaintea Botezului Domnului, întronizarea primului arhiepiscop ales al Eparhiei Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Giosanu. Importanţa şi solemnitatea acestui moment cu o puternică încărcătură istorică şi spirituală au fost subliniate atât de numărul impresionant de credincioşi, cât şi de personalităţile vieţii academice, sociale, politice şi culturale prezente la eveniment“, după cum se arată într-un comunicat de pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
 

FOTO şi textul complet, pe adevarul.ro
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii