Se va repeta şi la Iaşi scandalul de pe Arena Naţională?

Gazon cu sămânță de scandal, de 200.000 de euro, pe stadion, în Copou. Merită sau nu banii?

vineri, 04 octombrie 2019, 02:03
4 MIN
 Gazon cu sămânță de scandal,  de 200.000 de euro, pe stadion, în Copou. Merită sau nu banii?
„Ziarul de Iaşi“ publică astăzi cifre în exclusivitate despre cheltuielile pe care le face Primăria pentru amenajarea unei noi suprafeţe de joc pe stadionul din Copou. Pe lângă suma totală foarte mare alocată – circa 200.000 de euro – se pot ridica şi alte semne de întrebare. Firma din Giurgiu care montează gazonul este aceeaşi care a făcut lucrarea cu mare scandal de pe Arena Naţională. Aici, gazonul a ţinut doar 2 ani, timp în care s-au jucat doar 45 de meciuri. Societatea care se ocupă de gazon a reparat şi terenul de antrenament din Copou, în schimbul a circa 90.000 de euro, ulterior, jucătorii fiind extrem de nemulţumiţi de calitatea lucrării. Vreţi gazon de calitate, plătiţi dublu – lasă să se înţeleagă patronul firmei din Giurgiu
Iaşul a avut în ultimii ani unul dintre cele mai proaste terenuri din Liga I de fotbal. Gazonul de pe arena „Emil Alexandrescu“ era denivelat, format din mai multe soiuri de iarbă, drenajul nu funcţiona, iar instalaţia de degivrare era de formă, doar pentru ca Politehnica să poată obţine licenţa de club de primă ligă. 
 
La insistenţele antrenorului echipei de fotbal, Mihai Teja, care a condiţionat venirea la Poli de refacerea suprafeţelor de joc din Copou, Primăria Iaşi, proprietarul stadionului, a decis să refacă atât terenul de antrenament, cât şi pe cel principal. Primul a intrat în refacere în vară, societatea Rulouri de Gazon SRL din Săbăreni, Giurgiu, primind 429.964 lei, adică aproximativ 90.000 de euro, pentru lucrare. Imediat după montare, mai mulţi jucători au reclamat calitatea proastă a gazonului. După intervenţiile firmei, lucrurile par să se fi rezolvat, rămânând de văzut pentru cât timp.
 
Detaliile lucrării
 
Ulterior, pe parcursul lunii septembrie, s-a intrat pe terenul principal. Lucrările au fost atribuite către trei firme: Bral Garden SRL, care se ocupă de sistemul de irigaţii şi efectuează lucrări de nivelare, nisipare şi drenaj; Rulouri de Gazon SRL – decopertare teren şi amenajare cu rulouri de gazon; Hobbit Integral RO SRL Alba Iulia – pentru execuţie instalaţie de degivrare, cablurile venind din Olanda. Bral Garden a primit 20.000 de lei pentru repararea sistemului de irigaţii şi 112.532 lei pentru nivelare, nisipare şi drenaj, Hobbit Integral – 364.800 de lei, iar Rulouri de Gazon – 327.744 de lei. În total, modernizarea costă, după adăugarea TVA, circa 982.000 de lei. Adică peste 200 000 de euro. Constructorii au dat asigurări că vor încheia lucrările la mijlocul lunii în curs, în acest moment fiind instalat echipamentul de dejivrare. Data exactă la care Politehnica va reveni acasă din autoexilul de la Botoşani, unde joacă meciurile de acasă în perioada lucrărilor, nu se ştie însă exact. Asta pentru că, susţin oficialii clubului, terenul are nevoie de o perioadă de „aşezare“ după terminarea lucrărilor de montaj. De altfel, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu terenul de antrenament din Copou.
 
Imediat după montarea gazonului pe terenul de antrenament, jucătorii au fost extrem de nemulţumiţi, antrenamentele derulându-se în condiţii precare, deoarece gazonul, care avea şi porţiuni arse, se rupea uşor. Totuşi, după mai multe tratamente efectuate în ultima perioadă, terenul II dă semne că îşi revine şi ajunge la nivelul calitativ dorit. Rămâne însă de văzut până când.
 
Vreţi gazon bun, plătiţi dublu!
 
Conform unei campanii jurnalistice a Gazetei Sporturilor, Rulouri de Gazon SRL, firma care montează gazonul din Copou, a lucrat în 2017 şi pe Arena Naţională din Bucureşti. Gazonul „supersport“, de trei centimetri grosime, pe care l-a montat a rezistat însă doar doi ani pe stadionul din Capitală, timp în care s-au jucat numai 45 de meciuri. În ziarul amintit, Ovidiu Petrache, unul dintre acţionarii firmei, susţine că pentru rezistenţe mai bune există şi o altă posibilitate de echipare a unor stadioane: cu gazon hibrid, dar care e mult mai costisitor. Acestea pot costa fie 400.000 de euro, când pe o mochetă de gazon artifical sunt semănate seminţe de iarbă naturală, fie 500.000 de euro, când pe un covor de gazon natural sunt inserate fire artificiale. Petrache mai spune că refacerea gazoanelor hibrid se poate face numai primăvara sau toamna, prin reînsămânţare. În aceste situaţii, perioada de întrerupere a activităţii este de circa două luni. În cazul unui gazon natural, tip rulou, costurile de refacere sunt de maximum 100.000 de euro, aşa cum a fost pe terenul Copou II. 
 
Scandal şi la Craiova
 
În ultima perioadă, în România au apărut multe scandaluri legate de calitatea gazoanelor montate pe stadioane moderne, ultimele episoade fiind derulate pe Arena Naţională, dar şi pe stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova. De altfel, managerul U Craiova, Victor Piţurcă, a anunţat chiar că vrea să mute echipa din Craiova din cauza terenului prost. În acest context nefavorabil, rămâne de urmărit care va fi calitatea lucrărilor pe care le vor efectua firmele ce lucrează la arena din Copou, preţul nefiind unul deloc neglijabil: peste 200.000 de euro, bani din bugetul local. 
 
                                                                                                                                                                                                                O. MINEA, A. ANDREI
Fotografii: pagina de Facebook a clublului

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii