De ce vor judecătorii ca Relu Fenechiu să meargă la puşcărie

ÎCCJ: Fenechiu a urmărit cheltuirea iraţională a banului public. Vezi motivarea Instanţei

marți, 08 octombrie 2013, 01:50
5 MIN
 ÎCCJ: Fenechiu a urmărit cheltuirea iraţională a banului public. Vezi motivarea Instanţei

Judecătorii Curţii Supreme au finalizat ieri motivarea sentinţei prin care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Prima instanţă care a judecat dosarul “Transformatorul” consideră că între liberalul ieşean şi ceilalţi inculpaţi din dosar ar fi existat “o înţelegere infracţională” scopul final fiind acela de “cheltuire iraţională a banului public”

Una dintre cele mai aşteptate motivări din justiţia română a fost făcută publică ieri de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJ). Magistraţii Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir şi Mirela Sorina Popescu au întocmit nu mai puţin de 302 pagini pentru a explica motivele pentru care l-au condamnat în primă instanţă la cinci ani de închisoare pe fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, precum şi pe ceilalţi inculpaţi din dosarul “Transformatorul”. De menţionat că, niciunde în motivare, magistraţii nu fac referire la funcţia publică deţinută de Fenechiu în momentul condamnării, aceştia rezumându-se la a explica de ce acuzaţiile procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie ar fi, din punctul lor de vedere, întemeiate.

 

 VEZI MOTIVAREA INSTANŢEI AICI

 

“Efort conjugat pentru cheltuirea banului public”

 
Judecătorii notează că atât între reprezentanţii SISEE Moldova, cât şi între Fenechiu şi oamenii săi ar fi existat “o înţelegere infracţională”, şi numai colaborarea lor în afara legii a putut duce la atingerea obiectivului dorit. “Faptele reţinute în sarcina inculpaţilor sunt săvârşite cu intenţie directă aceştia prevăzând rezultatul faptelor şi urmărind producerea acestuia întrucât şi-au reprezentat acţiunile comise şi au înţeles pe deplin rezultatul socialmente periculos, consecinţă a a acestei infracţiuni”, se arată în motivare. Magistraţii mai susţin că toate achiziţiile dintre firmele lui Fenechiu şi SISEE a creat “un avantaj material substanţial” celor implicaţi în afacere.
De asemenea, se mai arată în documentul citat, achiziţiile publice “cu dedicaţie” ale SISEE Moldova nu s-ar fi putut realiza fără implicarea lui Relu Fenechiu şi a persoanelor din anturajul său, reprezentanţi ai firmelor din Fene Grup.“Contribuţia complicilor a întregit activitatea autorilor în cadrul acestor proceduri, aceştia fiind cei ce au efectuat activităţi susţinute pentru a crea aparenţa de legalitate prin transmiterea de oferte, furnizarea de certificate de calitate, prin activităţi comerciale între firmele grupului care să justifice provenienţa licită a aparatajelor, ulterior livrate către SISEE”, mai arată judecătorii ÎCCJ care enumeră şi licitaţiile care au creat beneficii materiale firmelor din grupul Fene. “Pentru nici una dintre cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice.”
 

Numele şefului CJ, invocat în motivare

 
Magistraţii susţin şi că, în schimbul promisiunilor unor beneficii, reprezentanţii SISEE Moldova ar fi făcut tot posibilul ca firmele lui Fenechiu să fie furnizoare cu transformatoarele vechi. “Se va reţine, ca urmare, nesocotirea cu perseverenţă şi ostentaţie de către inculpaţii autori, Turbatu Ion, Marghidan Ion şi Andronache Petru a atribuţiilor prevăzute de fişele posturilor.”
Aceştia mai notează că persoanele din anturajul lui Fenechiu au avut o activitate care “nu a fost strict comercială, ci una direcţionată către fraudarea sau trucarea procedurilor achiziţiilor publice cu scopul obţinerii unor sume importante din banii publici.” Magistraţii mai vorbeasc de un efort “conjugat” al inculpaţilor pentru atingerea scopului infracţional, acela de “cheltuire iraţională a banului public” în folosul lor.
“Pluralitatea de participanţi a creat cadrul optim pentru atingerea scopului şi obţinerea beneficiului infracţional prin conjugarea eforturilor proprii. Este util a aminti că în cadrul activităţii infracţionale s-a folosit acea metodă ilicită penală a «mâinii moarte»”. Judecătorii se referă că la procedurile de achiziţie publică ar fi participat diferite firme din grupul Fene, sau aparţinând unor apropiaţi, pentru a se crea astfel aparenţa de legalitate a acelor licitaţii. Printre firmele care ar fi avut rolul de «mâini moarte» în acele achiziţii, în documentul citat, magistraţii amintesc şi de două societăţi ce au aparţinut în trecut actualului preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, şi care în prezent sunt radiate.
 

Judecarea recursului poate începe toamna aceasta

 
Judecătorii explică şi de ce nu au luat în calcul varianta inculpaţilor cum că faptele lor nu ar fi de natură penală întrucât vizează simple operaţiuni comerciale. “Faptul că piesele au fost în totalitate ori parţial bonificate nu are relevanţă juridică întrucât, în sarcina inculpaţilor, se reţin infracţiuni de prejudiciu referitoare la încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la desfăşurarea achiziţiilor publice, situaţie în care prejudiciul este egal cu valoarea produselor achiziţionate”, mai spun judecătorii care precizează că preţul la care au fost vândute transformatoarele sau întrerupătoarele, indiferent de valoare, nu “este determinant” pentru existenţa infracţiunilor.
 
Relu Fenechiu a fost condamnat în luna iulie a acestui ani la cinci ani de închisoare fiindu-i imputată infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fratele său, Lucian, precum şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian. Alţi trei reprezentanţi ai SISEE Moldova, Petru Andronache, Ion Marghidan şi Ioan Turbatu, au primit pedepse de şase şi şapte ani de închisoare. Acuzaţiile imputate de DNA se referă la faptul că, la începutul anilor 2000, SISEE Moldova ar fi achiziţionat mai multe transformatoare vechi la preţuri foarte mari de la firmele lui Fenechiu creându-se astfel un prejudiciu de aproximativ 6,4 milioane de lei. Pentru această sumă judecătorii au pus sechestru pe averea inculpaţilor.

 

Fenechiu: “Am făcut acte comerciale corecte”

 
“Sunt condamnat pentru faptul că nu am ştiut cum să gestionez acest proces şi nu am ştiut cum să-mi aduc dovezile mai devreme. Am ştiut de la început că sunt nevinovat, am făcut acte comerciale corecte. În perioada 2002-2004 am fost consilier judeţean la Consiliul Judeţean Iaşi, iar ponderea contractelor cu statul în acea perioadă era minimă. Precizez că sunt nevinovat, am făcut acte comerciale corecte”, a spus Fenechiu în sala de judecată, potrivit motivării.Odată cu redactarea motivării este de aşteptat ca, în perioada imediat următoare, să fie înregistrat recursul din acest dosar ce ar urma să fie soluţionat de completul de cinci judecători de la ÎCCJ.
 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii