De Sănătate

Punem punctul pe știi

Trei transplanturi în două zile la Spitalul „Parhon”: De ce nu rămân ambii rinichi la Iaşi?

joi, 22 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Trei transplanturi în două zile la Spitalul „Parhon”: De ce nu rămân ambii rinichi la Iaşi?

„Au fost mai mulţi pacienţi chemaţi pentru a primi un rinichi, fiind compatibili, şi s-ar fi putut face şi al patrulea, şi al cincilea transplant“, spune purtătorul de cuvânt al spitalului.

 

În doar două zile, în Centrul de Trans­plant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ au fost efectuate trei transplanturi de rinichi, dintre care două de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, iar unul de la donator viu, de la mamă la fiică. Primul dintre transplanturile de la un donator cadave­ric a avut loc marţi, când o pacientă în vârstă de 49 de ani a primit un nou rinichi de la o altă femeie de 37 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral. Pacienta care a primit organul suferea de o boală genetică, boală polichistică autosomal dominantă şi făcea dializă de doi ani într-o clinică de specialitate din Suceava. Conform medicilor, intervenţia a decurs fără incidente, iar pacienta se recuperează mo­mentan. Celălalt transplant de la un donator cadaveric a avut loc în cursul zilei de ieri, rinichiul ajungând la un bărbat în vârstă de 28 de ani din Roman, care făcea dializă din anul 2012.

Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că au existat potenţiali pacienţi primitori compatibili pentru ambii rinichi, însă din păcate în ambele prelevări câte un rinichi a fost trimis la Bucureşti pentru a fi transplantat. „Au fost mai mulţi pacienţi chemaţi pentru a primi un rinichi, fiind compatibili, şi s-ar fi putut face şi al patrulea, şi al cincilea transplant. Pe lista noastră de aşteptare sunt 500 de pacienţi, fiind în continuă actualizare. Este important să putem transmite acest mesaj, de mulţumire către familia care a acceptat să doneze şi, pe de altă parte, să subliniem că este necesar şi este un gest care poate schimba viaţa oamenilor aflaţi în suferinţă. De asemenea, mulţumim coordonatorului echipei de transplant, prof. univ. dr. Adrian Covic, care s-a ocupat de partea de transplant şi de pregătire a candidaţilor, precum şi medicului Corneliu Moroşanu, coordonatorul echipei de intervenţie“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon“. Acesta este cel de-al 13-lea transplant efectuat în acest an în Centrul de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon“.

  

Comentarii