Vi se va scana CNP-ul pe o tabletă când veți merge la urne. STS a creat un soft

vineri, 06 mai 2016, 12:04
1 MIN
 Vi se va scana CNP-ul pe o tabletă când veți merge la urne. STS a creat un soft

Astăzi a început campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie, iar autorităţile promit că nu va mai exista fraudă la acest scrutin. În premieră, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus bazele unui soft special pentru scrutinul din 5 iunie. Programul va arăta imediat dacă se încearcă un vot multiplu.

Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale: "Există 24 de secţii la care mecanismele automate definite în aplicaţii nu vor funcţiona. Datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce. Este vorba de localităţi foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între cinci şi câteva zeci".

În rest, nu va exista secţie fără acoperire de date, asigură STS.

La intrarea în secţia de vot, fiecare alegător va fi întâmpinat de un operator de calculator. El are o tabletă, pe care este instalat un softul special creat pentru alegeri. Prin scanarea codului numeric personal, se vor evidenţia informaţii preţioase. De exemplu, vom şti dacă alegătorul are drept de vot, sau, mai important, dacă a votat în altă parte. Aşa, spune Autoritatea Electorală Permanentă, nu se mai pot frauda alegerile.

Iar acestea nu sunt singurele beneficii ale programului.

Datorită acestui soft, timpul petrecut în secţia de votare se va reduce cu 30 de procente. Ba mai mult, programul permite înregistrarea instantanee a prezenţei la urne.

digi24.ro

 

Comentarii