20.00 Vaslui (East of Bucharest)

duminică, 05 iulie 2009, 16:26
7 MIN
 20.00 Vaslui (East of Bucharest)

Este pentru prima data cind tinarul regizor reusestesa-si aduca filmul acasa. A fost sau n-a fost cinematograf la noi in oras ne vom intreba cit de curind, caci cele doua sali ale "Glendale" Vaslui ar putea fi inchise la putin timp de la deschidere. Nu sint multumiti nici distribuitorul, nici patronul. Lumea care i-a inspirat lungmetrajele lui Porumboiu nu mai merge de mult la cinema. Sau merge cel mult cu proiectorul la Cannes.

Avanpremiera asadar cu primarul, politistul in carne si oase pe care l-a interpretat Dragos Bucur, prieteni, rude, cunostinte, presa locala si Alexandra Olivotto de la "Cotidianul", care ne-a suflat, ambitioasa, exclusivitatea (cine-a mai ochit un gazetar din Bucuresti la Vaslui?). Nu in ultimul rind, aproape toata garnitura de actori. Nu lipseste de la eveniment nici „Jderescu", la fel de real ca si politistul si care da un lung interviu pentru reporterii propriei televiziuni. Parca zice "am facut si noi emisiuni cum am putut, dar ati vazut ce filme bune ne ies".

In blugi si tricou, Corneliu Porumboiu se plimba printre invitati si se simte ca la el acasa. In mod clar Porumboiu a facut film, iar nu reality show, altfel nu s-ar putea explica multumirea si bucuria vasluienilor ca abonatul anual la Cannes poate fi contactat, revine in mijlocul lor si nu le-a facut urbea de ris. "Nu cred ca oamenii de aici vor citi acest film in cheie parodica, trebuie in primul rind sa ii dea timp sa il vada. Eu nu pot scapa altfel niciodata de acest umor al meu care se rasfringe asupra personajelor si locurilor si, la un moment dat, cineva poate sa interpreteze si ca parodie ce face, dar, repet, e un lucru de care nu pot scapa", spune regizorul.

Un tinar politist de provincie isi pierde increderea in el si in legile pe care trebuie sa le aplice. Iar apoi deznodamintul e de dictionar. Dragos Bucur, interpretul rolului principal din Politist, adjectiv, nu vede un handicap in faptul ca intr-o perioada scurta a jucat doua roluri foarte diferite in lungmetraj. Cristi e un alt caz, nu are nici o legatura cu Boogie-ul lui Radu Muntean: "Ca s-o iau pe linia filmului, e ca si cum ai avea doua cazuri diferite. Asta o spun ca politist. Ca actor, sint doua roluri diferite, la care lucrezi cu fiecare regizor, te concentrezi pe poveste, pe partenerii pe care ii ai si lucrurile pot iesi bine. Nu vad un impediment faptul ca subiectele sint diferite".

A cam trecut epoca lui Garcea

Si ce-o sa-i spun copilului meu, Mariana? Ca am inceput sa fur cind tu inca te mai jucai cu papusile? Sa-l invat cum sa-i pupe mina unui politai ca sa-l lase sa traiasca? O sa ajunga sa-si doreasca la 20 de ani sa ma vada doar in poze. "Tensiunea din Visul lui Liviu este repetata la cote inalte in Politist, adjectiv, unde doza de absurd este consistenta. Dincolo de asta, multa rationalitate, putin cinism si deloc oniric. Finalul nu este in nici un caz unul deschis, rezolvarea e poate mai mult in carti, decit in viata. "E bine ca sint diferite filmele. Eu le vad cumva legate, Politist, adjectiv are doza sa in plus de absurd, e mai putin umor aici decit in A fost sau n-a fost? Cind le faci nu reusesti sa te distantezi, ti se pare dupa fiecare film ca e cel mai bun pe care l-ai facut. Absurdul e surprins si in urmaririle acestea realiste si chiar in rezolvarea cazului, prin citirea DEX-ului.’

In urma premiilor de anul acesta de la Cannes, presa romaneasca a decis sa dezgroape subiectul "Garcea", pierdut in esalonul cinci al audientelor. Uite in sfirsit un film cu politisti onesti, inteligenti, capabili sa dezbata normele ortografice si ortoepice stabilite de Academia Romana. "In primul rind, nu cred ca despre asta este vorba in film, dar daca s-a intimplat asta e foarte bine. Am tot vazut atitia Garcea la televizor, dar a cam trecut epoca aceea. Oameni competenti in politie au existat si exista. Daca filmul schimba ceva din imaginea aceea a politistului, atunci eu sint multumit", e de parere Dragos Bucur. Regizorul Corneliu Porumboiu apeleaza la experienta documentarii pentru Politist, adjectiv: "E un film documentat in zona asta, am prieteni foarte buni politisti. Ani de-a rindul s-au facut filme cu politisti in cheia de lectura a lui Garcea din ratiuni comerciale si e pacat".

Cristi a existat inaintea tuturor: "Cu Dragos Bucur am mai lucrat, il stiam foarte bine, e un actor in care am mare incredere si am stiut ca el va avea rolul principal inca de la a doua varianta de scenariu. Din acel moment practic am inceput sa pregatim filmul, sa discutam despre rolul lui, iar restul castingului a tinut seama si de faptul ca el era deja distribuit. Sint actori profesionisti, foarte buni", explica Porumboiu. Dragos Bucur vorbeste insa despre Vlad Ivanov: "O oarecare legatura este intre personajele din 432 si cele din Politist, adjectiv. Ivanov e bun pe roluri puternice, taioase, totul e la obiect la el si isi face treaba foarte bine, nu trebuie sa o spun eu, este evident. Cum o sa-l perceapa lumea o sa vedem, sint curios cum va fi perceput tot filmul pina la urma".

Pentru Irina Saulescu, actrita care o interpreteaza pe sotia lui Cristi, Anca, intilnirea cu regizorul Porumboiu a fost o sansa: "Eu ma bucur ca a ales o paleta foarte diferita de actori pentru acest film, astfel am avut si eu sansa sa joc, iar pentru mine aceasta colaborare a insemnat primul meu rol important. Lucrul propriu-zis pentru el a fost foarte diferit fata de tot ce am mai jucat pina acum. Am vazut inainte filme de referinta, am mers in scoli pentru a asista la ore de limba romana pentru a ma apropia de personaj. Faceam parte dintr-o poveste foarte importanta, asa mi-as dori ca de acum inainte sa lucrez. Corneliu a fost dintotdeauna foarte bine privit de actori si este unul dintre cei mai talentati din generatia tinara".

"Ce facem noi aici?"/ "Sedinta, sefu’"

Tot Irina Saulescu spune ca proiectia in avanpremiera a filmului la Vaslui tine de normalitate. "Era foarte normal sa se intoarca filmul acolo unde a fost facut, si chiar cu o saptamina inainte de premiera de la Bucuresti. Oamenii din Vaslui trebuiau sa il vada, pentru ca actiunea aici se petrece, chiar daca in film nu se spune explicit acest lucru." Optimistul de serviciu este insa Dragos Bucur: "Uite ca au chiar doua sali de cinema (inca – n.r.), ceea ce e foarte bine. Nu trebuie sa fie o sala de 500 de locuri pentru a vedea un film. Mi se pare foarte frumos gestul lui Corneliu de a face avanpremiera aici, la Vaslui, desi pentru cineva din afara ar putea sa nu para mare lucru. El toate filmele si le-a filmat aici si era firesc sa vina la un moment dat sa proiecteze aici".

Corneliu Porumboiu nu se asteapta ca Politist, adjectiv sa aiba mai multi spectatori decit A fost sau n-a fost? Proiectia vasluiana a insemnat si o reparatie fata de precedentul film, cind nu exista nici o sala in care sa fie prezentat. "Foarte multa lume din Vaslui m-a ajutat, motiv pentru care aceasta avanpremiera este si o forma de respect fata de ei". Nici Dragos Bucur nu se asteapta ca Politist… sa aiba incasari mari, speranta e ca publicul va fi unul de calitate. In cele din urma, "nu cred ca ar fi venit mai multa lume daca era in septembrie. Sau poate ar fi venit mai multi, dar ar fi iesit si mai multi din sala". Nici o urma de optimism in privinta obiceiului vasluienilor de a merge la film: "Nu cred ca mai exista in Vaslui obisnuinta de a merge la film si probabil nici nu a fost o afacere pentru ambele parti".

Motivul pentru care regizorul nu a dorit sa mai intirzie premiera tine de apropierea temporala de Cannes. Probabil ca in septembrie sau octombrie efectul mediatic ar fi fost unul mult mai slab. Oricum, Porumboiu mizeaza pe un public fidel, un public al sau. Acum "am doua proiecte care ma bintuie, o sa incep sa lucrez… Intre cele doua lungmetraje ale mele am lucrat la patru alte scenarii, insa vom vedea daca ele vor deveni si filme pina la urma".

Finantatorul echipei FC Vaslui, Adrian Porumboiu, promitea presei in urma cu citeva saptamini ca isi va ajuta fiul cu bani pentru filme atit timp cit va fi nevoie. Fiu care nu doreste, deocamdata, sa isi piarda independenta in crearea peliculelor: "Am avut buget de la Centrul National al Cinematografiei pentru Politist, adjectiv, mi-au ajuns banii si de la A fost sau n-a fost?, motiv pentru care nu am apelat la o coproductie internationala. Vrea sa fiu independent si sa am decizie totala asupra filmelor mele. Ramine de vazut cit voi mai reusi sa pastrez asta".

–––

» Pelicula Politist, adjectiv a cistigat Premiul Juriului pentru sectiunea "Un Certain Regard" a Festivalului de la Cannes 2009 si premiul FIPRESCI al aceleiasi sectiuni. Porumboiu a mai cistigat la Cannes, in 2006, doua premii, Camera d’Or si Label Europa Cinemas, pentru filmul A fost sau n-a fost?

» Politist, adjectiv a avut premiera de gala la Vaslui cu o saptamina inaintea lansarii din Bucuresti si a distribuirii in cinematografele din tara, potrivit realizatorilor peliculei.

» Potrivit publicatiei americane "LA Weekly", Politist, adjectiv a fost, de departe, cel mai bun film din afara competitiei principale de la Cannes, respectiv cea pentru Palme d’Or.

Comentarii