Finanţare surpriză acordată de Guvern Universităţii „Cuza“

2 milioane de euro pentru reabilitarea Observatorului astronomic din Copou

Construit în 1913, Observatorul ieşean a fost al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti.

vineri, 14 februarie 2020, 02:50
2 MIN
 2 milioane de euro pentru reabilitarea Observatorului astronomic din Copou

Universitatea „Al.I. Cuza“ anunţă din nou reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Observatorului Astronomic. După ce în 2017 era anunţată o investiţie de 1,1 milioane de euro, derulată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar prorectorul Corneliu Iaţu anunţa că în 2019 Observa­torul va fi deschis publicului, acum, investiţia a crescut la aproape 9 milioane de lei, iar investiţia se va realiza tot prin CNI. 

„Aprobarea finanţării pentru reabilitarea Observatorului Astronomic ne bucură în mod deosebit, întrucât este o prioritate de investiţii importantă pentru universitatea noastră. Observatorul Astronomic al UAIC este unica unitate de observare a spaţiului din judeţul Iaşi, iar revitalizarea acestui obiectiv va crea valoare atât pentru specialiştii din cadrul Centrului de Cercetare Atmosferică şi Astronomică pentru Securitate Spaţială, cât şi pentru publicul amator de astronomie, care va avea acces ocazional la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante: apariţii de comete, conjuncţii de planete, ploi de meteoriţi, eclipse, etc“, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rector al UAIC.

CNI anunţă că lucrările sunt incluse în subprogramul „Instituţii de învăţământ superior de stat“ şi că vor dura 16 luni. Compania anunţă că se doreşte nu doar restaurarea şi păstrarea funcţionalităţilor clădirii, ci şi amenajarea ei în forma unei instituţii de cercetare şi realizarea unor laboratoare modernizate cu cele mai noi tehnologii, care vor găzdui „echipamente laser şi de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial“. Construit în 1913, Observatorul Astronomic din Iaşi a fost al doilea din ţară, după cel înfiinţat la Bucureşti, şi a fost proiectat iniţial ca laborator de astronomie pentru Facultatea de Matematică a universităţii. Acesta se află într-o stare deplorabilă, despre care „Ziarul de Iaşi“ a scris de mai multe ori de-a lungul anilor. (Cătălin HOPULELE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii