A scăpat de amenda pentru geamurile cu folie de la BMW. Trecuse de inspecţia RAR fără probleme

sâmbătă, 23 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 A scăpat de amenda pentru geamurile cu folie de la BMW. Trecuse de inspecţia RAR fără probleme

Legea îl pedepseşte pe cel care instalează folii întunecate pe geamurile maşinilor, nu pe şofer. Acesta a fost unul dintre motivele invocate de judecătorii care l-au exonerat pe un ieşean de amenda aplicată de poliţie. Decizia, luată luni, nu este încă definitivă.

Pe 23 februarie, poliţiştii l-au sancţionat pe Vasile C. cu o amendă de 1.595 lei şi avertisment pentru că BMW-ul în care se afla avea aplicate folii întunecate pe geamurile din faţă, numerele de înmatriculare erau murdare de noroi, iar şoferul nu a putut prezenta documentele automobilului. Amenda a fost contestată imediat de ieşean.

În faţa instanţei, acesta a povestit că în ziua respectivă suferise un accident casnic şi s-a deplasat împreună cu un prieten la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului „Sf. Spiridon”. Maşina fusese condusă tot drumul de prietenul său, întrucât vederea lui Vasile C. fusese afectată în accident. În grabă, îşi uitase acasă portofelul în care avea actele maşinii. Fusese amendat după ce coborâse din automobil şi făcuse câţiva paşi spre spital. Din cauza ploii, maşina întreagă era murdară, nu doar numerele de înmatriculare. Foliile întunecate fuseseră aplicate de producătorul autoturismului. BMW-ul trecuse de RAR fără probleme, fără a i se reproşa că foliile nu ar fi fost omologate. Oricum, poliţistul nu avea căderea să aprecieze cât de întunecate erau foliile.

Acest din urmă argument a fost respins de magistraţii Judecătoriei. Constatarea unui fapt prin propriile simţuri ale poliţistului este suficientă din punct de vedere legal. În schimb, judecătorii au găsit alte probleme ale procesului-verbal, care au dus în cele din urmă la anularea sa.

Raţionamentul judecătorilor a plecat de la un principiu juridic pe care l-au exprimat în două fraze. „Subiectul activ (al contravenţiei, n.r.) este persoana fizică sau juridică care comite actul incriminat de norma contravenţională. Contravenient nu poate fi decât o persoana fizică căreia legea îi impune o obligaţie”. Or, legea pedepseşte „aplicarea de folii neomologate”, deci contravenientul este cel care a aplicat foliile, nu şoferul sau proprietarul maşinii. Vasile C. nu avea de ce să fie amendat pentru această faptă. În privinţa celorlalte două fapte contravenţionale, respectiv lipsa documentelor maşinii şi plăcuţele de înmatriculare murdare, contravenientul este şoferul autovehiculului. Or, BMW-ul nu fusese condus de Vasile C., ci de prietenul său. Acesta ar fi trebuit să fie amendat. Poliţistul greşise contravenientul. Procesul-verbal a fost anulat.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii