ABSURD: Cum poţi plăti ani de zile impozit pe clădiri ce nu există? Se întâmplă la Iaşi: cetăţean revoltat de indolenţa din Primărie

joi, 14 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 ABSURD: Cum poţi plăti ani de zile impozit pe clădiri ce nu există? Se întâmplă la Iaşi: cetăţean revoltat de indolenţa din Primărie

Un ieşean a ajuns în situaţia de a plăti impozit pe clădiri pentru construcţii inexistente. A obţinut autorizaţia necesară de la Primărie pentru a demola casa de pe terenul său. De doi ani aşteaptă însă degeaba ca un inspector al municipalităţii să completeze procesul-verbal de recepţie a demolării. Cu terenul gol, plăteşte în continuare impozit pe clădiri, pentru că formal, acestea încă există.

Cazul aproape absurd a ajuns pe rolul Tribunalului în primăvara acestui an. În acţiunea depusă de Eugen S., acesta a cerut obligarea Primăriei să constate finalizarea lucrărilor de demolare şi să emită procesul-verbal care să ateste acestea. De asemenea, el a cerut impunerea unui termen până la care municipalitatea să-şi facă treaba, dar şi obligarea instituţiei la plata a 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Eugen S. este proprietarul unei suprafeţe de teren pe strada Sf. Petru Movilă. Pe acestea se aflau construcţii vechi, într-o stare avansată de degradare, pe care ieşeanul dorea să le demoleze.

În august 2021, el a obţinut autorizaţia necesară şi s-a apucat de treabă. În două luni, terenul era curăţat, iar Eugen S. a cerut efectuarea recepţiei. A ajuns însă să vorbească singur. Întâi i-au fost solicitate completări ale documentaţiei. Le-a depus în ianuarie anul trecut, fără să se întâmple însă nimic. Adresele trimise primăriei în noiembrie anul trecut şi în martie au rămas şi ele fără răspuns.

Magistraţii Tribunalului nu au reuşit să afle care era problema, din punctul de vedere al municipalităţii. Instituţia nu a depus nicio întâmpinare la dosar, aşa că judecătorii au analizat cazul doar în baza plângerii lui Eugen S. şi a legii.

„Întreaga procedură de emitere a procesului verbal de recepţie este una strict tehnică, care vizează îndeplinirea condiţiilor impuse prin autorizaţia de demolare. Instanţa de judecată nu are posbilitatea de a se substitui comisiei de recepţie, care are un atribut exclusiv în această privinţă, însă pe de altă parte se constată refuzul nejustificat al acestei comisii, din care face parte şi autoritatea publică locală, de a soluţiona cererea reclamantului”, au constatat judecătorii. Ei au acordat Primăriei un termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a sentinţei pentru a soluţiona cererea de emitere a procesului-verbal de recepţie a demolării. După acest termen, municipalitatea va trebui să plătească 1.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Sentinţa Tribunalului nu este încă definitivă, ea fiind supusă controlului de legalitate al Curţii de Apel. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii