Accident rutier cu victime. Cum a judecat instanţa cererea de un milion de lei daune morale a tinerei accidentate?

marți, 17 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Accident rutier cu victime. Cum a judecat instanţa cererea de un milion de lei daune morale a tinerei accidentate?

Judecătorii au redus drastic despăgubirile solicitate de o ieşeancă după un accident rutier. Şoferiţa ceruse daune morale de un milion de lei, suma urmând să compenseze suferinţele provocate de accident. Magistraţii au considerat însă suma ca mult exagerată.

R.L.C. fusese victima unui accident produs la sfârşitul anului 2020, când un şofer pătrunsese pe contrasens şi intrase în coliziune frontală cu Fordul condus de femeie. Ambii şoferi fuseseră răniţi. R.L.C. suferise fractura unui os al labei piciorului, o luxaţie şi entorsa genunchiului stâng. Fusese supusă unei intervenţii chirurgicale şi avusese un picior în ghips timp de şase săptămâni.

În septembrie 2021, R.L.C. s-a adresat instanţei, solicitând obligarea Asirom SA, firma la care era asigurat şoferul vinovat, la plata a 9.000 lei daune materiale şi un milion de lei daune morale, afirmând că întreaga-i viaţă se schimbase în urma accidentului. În întâmpinarea depusă la dosar, Asirom SA se declarase de acord în principiu cu acţiunea, cerând totuşi ca daunele morale să fie cenzurate ca valoare, iar daunele materiale să fie acceptate doar în măsura în care sunt dovedite cu acte.

Judecătorii nu au avut nimic de comentat în privinţa cuantumului daunelor materiale. Şoferiţa depusese la dosar acte care dovedeau cheltuielile suportate pentru tratamentele urmate şi medicamentele necesare. În privinţa daunelor morale nu există însă criterii clare de apreciere, acestea rămânând la latitudinea magistratului. Tribunalul a luat în calcul vârsta de 38 de ani a victimei, care permitea recuperarea mai uşoară după trauma provocată de accident, ca şi starea actualăî de sănătate, satisfăcătoare.

Judecătorii au considerat justificat un nivel al despăgubirilor de 20 de ori mai redus decât cel apreciat de femeie. „Instanţa apreciază că, în contextul circumstanţelor cauzei, fără a minimaliza în vreun fel suferinţele reale ale reclamantei, suma de 50.000 de lei cu titlu de daune morale constituie o satisfacţie echitabilă”, au precizat magistraţii Tribunalului. Decizia lor a fost contestată de R.L.C., Curtea de Apel urmând să se pronunţe la sfârşitul acestei luni. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii