Amiba politică

luni, 04 noiembrie 2019, 02:50
1 MIN
 Amiba politică

Întrebare de campanie electorală: care candidată la preşedinţia României a intrat în politica mare pe bune pe post de "amibă politică"?

Pe la mijlocul anilor 1990, pe când trăiam la Tübingen, am scris la un moment dat, pe-un sfârşit de iarnă/ început de primăvară, o poezie cu titlul die zukunft der amoeben. Mi-am tradus-o în română şi am şi inclus-o în volumul meu de debut despre calitatea unui timp (Outopos, Iaşi 1999) cu acelaşi titlu: viitorul amoebelor. Iată poezia, în care am modificat acum doar termenul de amoebă cu mai uzualul amibă:

viitorul amibelor// mai fumează ruşii mahorkă?// viitorul amibelor şi/ viitorul viruşilor şi/ viitorul şobolanilor şi/ viitorul umbrelor/ sînt una -.// trecutul meu şi/ viitorul meu sînt/ două poluri între care/ prezentul viitorului/ amibelor şi-al şobolanilor şi-al viruşilor/ înghite umbre tricrestate.// frunziş trecut prin iarnă/ umed pe toate petele de primăvară.// crocuşii/ salută chiţibuşii.// ghioceii-n continuare n-au auzit/ de viruşi.// în curînd măsuţa micului dejun/ va moţăi pe terasă.// oamenii de aici se gîndesc la mallorca/ şi la vacanţa mare/ de la ceva ce nimeni nu poate spune.// iar viitorul viruşilor/ şi-al şobolanilor/ şi-al amibelor/ şi-al umbrelor e/ prezent, aproape şi / cu reţinute mîini / mai c-ar fi de atins -.

Recent, am putut constata că a apărut în spaţiul politic românesc "amiba politică"! Mai exact, pe 30 octombrie, am auzit sintagma la Digi24. Iată contextul: "Preşedintele PSD Cluj, Liviu Alexa, numit recent în această funcţie la propunerea Vioricăi Dăncilă, o atacă într-un interviu dat publicaţiei online pe care o deţine, ziardecluj.ro, pe deputata PSD Cristina Burciu care a anunţat miercuri că va vota Guvernul Orban."

Cum o atacă bărbatul proaspăt uns şef de filială PSD de către reputata (vorba vine) fostă eurodeputată Viorica Vasilica Dăncilă ot Videle, pusă pe listă de şefu-i de filială din Teleorman, baronul Liviu Nicolae Dragnea (actualmente puşcăriaş), propusă şef de guvern de acelaşi Liviu Nicolae Dragnea pe când era ăl mai tare din parcarea PSD numită România, pe colega deputată? Iată cum: "Cristina Burciu este o amibă politică, care nu are capacitatea de a lua decizii politice de capul ei, ea fiind o mătuşică de 50 de ani urcată de la curul vacii spre deputăţie"!

Acum, nici măcar eu care am scris cândva o poezie cu amibe nu aş mai fi ştiut să spun exact ce-i o amibă (în afară de faptul că-i o mică vietate foarte primitivă), căci, de, vietatea asta reprezintă ceva propriu-zis cunoscut doar pentru specialişti. Aşa că-i musai, cred, să vedem împreună ce anume e o amibă, rezumând descrierea de pe Wikipedia (cu niscaiva greşeli gramaticale pe care le-am eliminat): Amiba (Amoebus proteus) este unul dintre cele mai simple animale unicelulare, răspândit în apele dulci, stătătoare sau pe pământ umed. Are aspectul unei mase (nu mese, sic) gelatinoase incolore, cu forma corpului mereu schimbătoare. Neavând membrană celulară bine diferenţiată, amiba formează nişte prelungiri de citoplasmă, numite pseudopode (picioruşe false), cu care se deplasează. Acestea sunt folosite şi la captarea hranei: bacterii, alge unicelulare, particule de resturi organice. Hrana întâlnită în cale este înconjurată de pseudopode şi introdusă în interior. În jurul ei se formează o veziculă transparentă care digeră hrana cu ajutorul sucurilor sale digestive.

Astea fiind spuse, să vedem mai exact ce l-a făcut pe tov. Liviu Alexa să recurgă la această etichetare, abordată tipic pesedist, suburban, adic (cu misoginismul pe post de cireaşă de pe tort)? Păi, "trădarea" doamnei Burciu, evident! Care în aceeaşi zi declarase că a decis să susţină "învestirea în funcţie a Guvernului propus de Ludovic Orban, pentru că România nu îşi poate permite să intre într-o criză guvernamentală".

Acuma, oare când anume a constatat tovarăşul activist de partid ajuns şef că a sa colegă nu-i decât o "amibă politică"? Exact: taman în momentul în care aceasta a demonstrat contrariul.

Altfel, repet, activistu’ pesedist nou şef de filială nu se dezminte, c-aşa-i pesedistu’ lu peşte semidoct şi/ sau analfabet funcţional: se contrazice singur chiar în declaraţia sa suburbană, pentru că "amiba politică" Cristina Burciu taman prin decizia ei făcută public a dovedit contrariul afirmaţiei lui Alexa. Q.e.d.

Se pune, desigur, următoarea întrebare: dacă doamna Cristina Burciu este "o amibă politică", cum de a ajuns, frate, deputată PSD în Parlamentul României? Şi câte "amibe politice" ca ea mai populează, oare, Parlamentul României? Păi, vă zic eu: mă tem că multe. Evident, alea adevărate, amibele adevărate, adică, alea n-o să trădeze, o să urmeze abulic linia de partid. Până la capăt, vorba lu’ Dragnea. Care capăt are iz de puşcărie – ori de tomberon al istoriei. Ori şi, şi.

P.S. Întrebare de campanie electorală: care candidată la preşedinţia României a intrat în politica mare pe bune pe post de "amibă politică"?

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii