Bancuri, glume, poante-n vremuri de necaz

luni, 30 martie 2020, 01:50
1 MIN
 Bancuri, glume, poante-n vremuri de necaz

Primele poante pe care le-am remarcat eu pe net (pe FB, mai exact) au fost cele iscate de recomandările autorităţilor (printre altele prin gura lui Raed Arafat) care trebuie luate drept obligaţii. 

N-a trecut mult şi au apărut memeuri de genul:

Ostaşi, vă recomand: Treceţi munţii! sau

Căpitan: Soldat!

Soldat: Recomandaţi, să trăiţi!

Ia să caut pe net ce alte glume au mai apărut în contextul covidat. Şi am găsit, pe stiriTVR.ro, un material pe tema asta, de unde am selectat cele mai faine (în opinia mea) 3 poante:

"Virusul ăsta a început cu cei care mănâncă orez, apoi a trecut la cei cu paste. Credeţi că o dă şi pe mămăligă?"

"Coronavirus a ajuns într-un spital din România, acolo s-a îmbolnăvit şi a murit."

"Împotriva coronavirus mâncaţi doi căţei de usturoi. Nu ajută la nimic, dar toţi vor păstra distanţa de precauţie."

Ehei, dar asta era din recolta de până-n 4 martie 2020. Între timp, coronavirusul nu numai c-a dat-o şi "pe mămăligă", dar a ajuns şi la spitalele din ţară, unde i-a plăcut atât de mult, încât s-a lipit inclusiv de peste 150 de cadre medicale!

Următoarele două glume le-am găsit pe revistabiz.ro (16.03.20):

"România va fi de luni în Stare de Urgenţă. Până acum a fost în Stare de Nimic."

"Euro sau Mondial – Stăm Acasă!" (pe o poză cu naţionala de fotbal a României)

Iar de pe 3minute.net am selectat o poantă iscată de-o decizie a vecinului Orban Viktor:

"Ungaria a închis de astăzi graniţele. În sfârşit nu-i mai interesează Ardealul."

Apoi am dat chiar şi peste un articol (pe Deutsche Welle, 24.03.20) aşa, mai teoretic despre umor în vremuri de restrişte: "Coronavirus: Râsul este permis!", în care sunt citaţi cercetătoare şi purtătoarea de cuvânt a Institutului German pentru Umor Kareen Seidler şi psihiatrul şi scriitorul austriac Viktor E. Frankl. Concluzia, desigur, e dată încă din titlu. Altfel tare-mi mai plac textele despre bancuri şi umor în general în care nu găseşti picioruş de banc ori măcar vreo aripioară de glumă!

Ei bine, vineri m-am trezit pe messenger cu un calup de 20 de memeuri româneşti ("marca" No, râdem şi noi astăzi?) de la un fost coleg de facultate taman din Germania.

"Referitor la Coronavirus, vă spun ca electrician: Mai bună o izolare decât o împământare!"

"Virusu’ ăsta sigur a fost inventat de o femeie: baruri închise, fotbal suspendat, cu amicii la bere n-ai cum să mai ieşi. Stăm acasă cu femeile."

"M-am dus să cumpăr un dezinfectant şi m-am întors cu Jack Daniels: aveau exact acelaşi preţ."

"Sondaj. Cum crezi că se termină carantina? 1. Cu 10 kg în plus; 2. Alcoolic/ă; 3. Divorţat/ă; 4. Toate variantele de mai sus."

Mda. Râdem, noi râdem, dar, poftim: o ştire auzită vineri la Digi24 arăta că preţurile la anumite echipamente medicale de protecţie au crescut ca vrejul de fasole din desenul animat, creându-le spitalelor (oricum deja puse la grea încercare inclusiv dpdv bugetar) probleme în plus: un combinezon care înainte de pandemie costa 7 lei ar fi ajuns la 87, iar o mască de protecţie de 0,20 lei s-ar fi făcut 5 lei!

Sâmbătă, în a patra zi în care n-am ieşit deloc din casă, am dat pe FB peste postarea de către un prieten a unui link la articolul "12 experţi de nivel mondial se exprimă împotriva isteriei covid 19", apărut vineri pe activenews.ro. Am citit materialul. Care se termină cu o glumă tip pildă citată de "Peter Goetzsche, profesor de Cercetare Clinică la Universitatea din Copenhaga":

– De ce sufli în trompetă?

– Ca să ţin departe tigrii.

– Dar aici nu sunt tigrii.

– Păi vezi?

Stai aşa, mi-am zis apoi, parcă am citit undeva că saitul ăsta-i cam aşa, mai (răspân)dac de ştiri false bine (deci: credibil) ambalate. Am verificat: mda, aşa-i. O zic multe surse credibile. Acum, n-o să mă apuc eu să-i verific pe toţi cei "12 experţi" dacă-s chiar "de nivel mondial". Dar pilda-i pildă. Şi spune ceva despre situaţia deloc umoristică în care ne aflăm.

Ceea ce nu-nseamnă că n-avem nevoie de umor pentru a suporta aceste vremuri de necaz în care trebuie să, vorba unui prieten, rezistăm. La naiba, aş completa: iar trebuie să rezistăm!

Şi rezistăm inclusiv făcând haz de necaz. Descoperind o echivalenţă ironică în numele românesc al substanţei pentru care Ministerul Sănătăţii din Franţa tocmai a dat undă verde în combatarea coronavirusului: clorochina. De, deci: tratăm covidul 19 din China cu… clorochina! Şi ne-mbărbătăm cu jocuri de cuvinte precum cel făcut de Florin Lăzărescu pe FB: "La ce poveşti de război am auzit eu de la bătrânii din zonă, cât n-au intrat ruşii peste noi, mă gândesc că încă e bine. Virusul pleacă sigur mai repede decât rusul."

Iar prietenul Ovidiu Nimigean a "inventat", în Franţa, dezvoltând jocul de cuvinte, "ruleta virusească".

În fine, în ce mă priveşte, cred că-i prima oară când mă bucur de trecerea la ora de vară: ieri am avut parte de cea mai scurtă zi de autoizolare! Orişicât.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii