Comunicat de Presă

Bibliotecile ACVO: 5000 de cărți noi vor ajunge anul acesta în cinci școli de la sate din județul Iași

marți, 02 aprilie 2024, 02:29
3 MIN
 Bibliotecile ACVO: 5000 de cărți noi vor ajunge anul acesta în cinci școli de la sate din județul Iași

De Ziua Internațională a Cărții pentru Copii, Asociația ACVO anunță înscrierile pentru proiectul ”Bibliotecile ACVO” prin care vor fi dotate biblioteci școlare de la sate din județul Iași. Fiecare dintre cele cinci școli care vor fi selectate va primi, în perioada septembrie – noiembrie, 1000 de cărți noi, interesante și atractive pentru copii, iar elevii aflați în clasa a V-a în momentul dotării vor participa la concursuri de citit până la finalizarea gimnaziului. 

Înscrierile sunt așteptate până la data de 3 mai 2024  pe adresa de e-mail contact@acvo.ro și trebuie să conțină următoarele informații: numele școlii, numele și datele de contact ale cadrului didactic ce face înscrierea (telefon, e-mail), numărul elevilor din unitatea de învățământ, fondul de carte de care dispune școala, numărul elevilor cititori și numărul cărților citite de la începutul anului școlar 2023-2024, activitățile derulate în școală prin care este încurajat cititul. Nu pot fi înscrise unitățile de învățământ care beneficiază deja de o bibliotecă ACVO. 

”Bibliotecile ACVO” este un proiect al Asociației ACVO, demarat în anul 2021 cu scopul de a încuraja cititul în rândul copiilor. 15000 de cărți noi au ajuns până acum în 14 comune și o suburbie a municipiului Pașcani, volume semnate atât de autori clasici, din lecturile școlare obligatorii și suplimentare, cât și de autori contemporani, mai aproape de interesele și realitățile micilor și tinerilor cititori. 574 de copii din cei peste 6700 care au acces la cărțile ACVO participă anul acesta la concursul de citit, o componentă importantă a proiectului. 

”Într-o țară în care se vorbește frecvent despre dezinteresul din ce în ce mai mare pentru carte, noi am arătat că cititul poate fi atractiv pentru copii atunci când aceștia au în mâini carte nouă, frumos ilustrată, cu personaje pe care le înțeleg, cu care rezonează și cu care se pot identifica. Ne mândrim cu rezultate foarte bune, în toate școlile în care acum există o bibliotecă ACVO numărul cititorilor și al cărților citite a crescut. Este efectul tuturor acțiunilor care au însoțit donarea de carte: discuții cu elevii și cu cadrele didactice, concursuri de citit în rândul copiilor, urmate de premieri care ne bucură pe noi și pe ei în aceeași măsură, realizarea de către elevi a unor desene sau scenete din cărți. Am înțeles chiar de la început că nu este suficient să punem cărțile pe rafturi, copiii au nevoie de provocări, de încurajări, iar cadrele didactice ne-au fost alături și ne-au ajutat în toată această perioadă.”, dr. ing, Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO. 

”În școala noastră s-a întâmplat o mică <>: nu am văzut atât de mult entuziasm și interes pentru lectură ca în zilele care s-au scurs de când cărțile de la ACVO au ajuns și au fost frumos aranjate pe rafturi. Cărțile ACVO miros a nou, țin pasul cu noile tendințe literare, au ilustrații atractive și personaje care le vor face copilăria mai frumoasă elevilor școlii noastre. Astfel, li s-a îndeplinit dorința elevilor de a citi mai ales carte contemporană și se vor putea răsfăța cu peste 300 de titluri! Bucuria lor este copleșitoare, mai ales a celor care s-au înscris la concursul de lectură!”, Eva Iuliana Pavăl, profesor la Școala Gimnazială Costuleni. 

Proiectul ”Bibliotecile ACVO” face parte din seria acțiunilor ACVO dedicate educației și cunoașterii și a avut ca partener, în anul 2021, compania Amazon Development Center Iași. Asociația ACVO a fost înființată la începutul anului 2018 pentru a da viață proiectelor de responsabilitate socială și de implicare în comunitate a companiei ApaVital.  

 

Comentarii