Burlui vinde clădirea principală a Apollonia din Păcurari. Prețul, cât turnul de 13 etaje al UPA cumpărat de UMF în 2014

marți, 10 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Burlui vinde clădirea principală a Apollonia din Păcurari. Prețul, cât turnul de 13 etaje al UPA cumpărat de UMF în 2014

Universitatea Apollonia își vinde sediul principal, clădirea-monument de pe strada Păcurari, din apropierea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, contra sumei de 3,85 milioane de euro. Anunțul apare deja pe platformele de profil și intenția de vânzare a fost confirmată de către „Ziarul de Iași” de președintele universității, Vasile Burlui.

Clădirea este cunoscută sub numele de „Casa Beldiman-Penescu”, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea este situată la intersecția străzilor Păcurari – Anastasie Fătu. Conform anunțului de pe siteurile de specialitate, proprietatea este așezată pe un teren cu suprafața de 1.528 de metri pătrați, iar construcția are o suprafață totală utilă de 1.524 de metri pătrați, dispusă pe patru niveluri. Aceasta a trecut prin lucrări majore de renovare și reconsolidare în anii 2000.

„Casa Beldiman-Penescu”, a fost construită la începutul secolului al XIX-lea

Practic, cei de la Apollonia cer un preț de aproape 2.200 de euro / metrul pătrat, dar Vasile Burlui spune că, în opinia sa, valoarea clădirii este una mai mare de atât. În momentul de față, acolo este baza de practică pentru Clinica Domenico – locul de desfășurare a activităților de la principala facultate a universității private – cea de Medicină Dentară.

„Am scos-o la vânzare pentru că vreau să testez piața și să aflu prețul, apoi să vând. Am dat un preț mai mult ca să incit oamenii, prețul trebuie să fie altul din punctul meu de vedere, dar iau astfel contact cu piața și îmi dau seama unde trebuie să mă duc. Eu îl văd, evident, mai sus”, a declarat Vasile Burlui.

El a explicat că scopul principal al universității este să vândă cât mai multe spații pentru a achiziționa un singur sediu central, unde să fie concentrată activitatea de la toate facultățile. În momentul de față, aceștia au patru spații unde desfășoară astfel de activități.

Fostul sediu al Universitatii "Petre Andrei", cladire ce in prezent este detinuta de UMF

„Uitați care este raționamentul nostru: e neîncăpătoare pentru ce desfășurăm ca activitate și avem patru puncte în oraș unde facem ore. Vânzând-o pe aceasta pot lua una modernă, mai cuprinzătoare, ca să adun astea la un loc pentru că fugăresc profesorii și studenții din Târgu Cucu până la gară și înapoi. Nu aș da-o, că este o bijuterie, Iașul nu are astfel de clădiri, chiar dacă nu e pusă bine în valoare și ar avea nevoie de o fațadă cum trebuie și altele pentru a fi încadrată în epoca din care a fost făcută”, a explicat Vasile Burlui.

Unul dintre sediile Apollonia deja a fost vândut

Universitatea Apollonia a vândut deja clădirea de pe strada Muzicii, aproape de zona Bucșinescu, un spațiu destinat tot studenților de la Medicină Dentară, care era un imobil modern, cu mai mult de patru etaje. Președintele universității spune că zona nu era una bună pentru o universitate și caută o clădire care să fie or în zona centrală, or la periferie, dar să fie vizibilă și ușor de accesat.

Și spațiul din zona gării a fost scos la vânzare de universitate, fiind mezaninul unei clădiri cu circa 400 de metri pătrați utili. Dacă va găsi o clădire pe gustul său, Vasile Burlui spune că este dispus să vândă toate sediile universității actuale, inclusiv cel de la Bulevardul Ștefan cel Mare și încă unul din apropierea sediului Inspectoratului Județean de Poliție din Iași.

„De pildă acum clădirea de pe strada Gării am pus-o alături de asta ca împreună să îmi fac o sumă, sunt gata să le dau și pe celelalte dacă găsesc undeva un spațiu care să mă aștepte să pot veni cu banii. Am vorbit în mai multe puncte, caut o poziție care să dea personalitate. Mă uit și eu în oraș că încep să apară clădiri din astea nu e chiar ce doresc pentru o universitate”, a completat președintele Apollonia. 

Comentarii