Camera copilului – un mic univers

joi, 26 aprilie 2018, 21:12
3 MIN
 Camera copilului – un mic univers

Camera copilului trebuie să fie un mic univers unde să existe un loc potrivit pentru joacă, altul pentru învăţătura şi un altul pentru odihnă.

Principala caracteristică pe care trebuie să o îndeplinească camera unui copil este multifuncţionalitatea şi asta într-un spaţiu relativ mic. Pentru toate acestea, iată câteva idei simple pentru camera copilului care îţi vor fi de folos, indiferent cât de mare este copilul tău sau cât de mică e camera lui!

1. Colaborează cu copilul tău atunci când îi aranjezi camera. În fond nici ţie nu ţi-ar plăcea ca cineva să-ţi amenajeze dormitorul său bucătăria fără să te întrebe.

2. Ia în calcul dorinţele copilului şi ideile lui, atâta vreme cât sunt realizabile. Eventual adaptează-le, dar niciodată nu le respinge în forţă.

3. Găseşte un element comun pentru camera copilului. Poate să fie culoarea, sau detaliile pieselor de mobilier. Asta ajuta la organizare şi fac spaţiul să pară mai mare şi îl echilibrează.

4. Acceptă gustul copilului tău. Fie că e vorba de filme, sport, maşini, prinţese sau eroi de poveste, ţine cont de părerea copilului tău şi implică-l în amenajare (va fi fericit că are un cuvânt de spus în decorarea camerei sale). Ascultă-i ideile şi îndrumă-i paşii către un design care să reflecte personalitatea lui.

5. Evită folosirea multor culori în mod necontrolat, pe ideea că „trebuie să fie vesel, pentru copii“. Nuanţele deschise sau pastelate constituie un fundal ideal pentru dezvoltarea unei personalităţi „colorate“. Gusturile se educă de la cea mai fragedă vârstă, aşa că oferă-i copilului tău ocazia de a se dezvolta într-un mediu studiat.

6. Mobilierul modular reprezintă o investiţie pe care o vei aprecia în timp. Copiii cresc repede, gusturile şi preocupările lor evoluează de la o zi la alta, iar camera lor va trebui să ţină pasul cu aceste schimbări. Mobilierul modular se poate configura diferit în mod repetat, conferindu-i de fiecare dată alt aspect, astfel ca să fie perceput mereu ca fiind ceva nou. În plus, poţi uşor să adaugi piese noi sau să le elimini pe cele care nu mai sunt necesare.

7. Pardoseala este recomandabil să fie moale, călduroasa şi plăcută la atingere, dar totodată şi uşor de curăţat. Atenţie ca mocheta aleasă: să fie anti-statizată (să nu se electrizeze) pentru a nu atrage scame, resturi de hârtie etc. Copiilor le place să umble desculţi, aşa că folosirea mochetei reprezintă o soluţie la îndemână.

8. În camera copilului care merge la şcoală sunt două elemente de maximă importanţă: biroul şi scaunul de la birou. Este foarte important să fie pe măsura copilului.

9. Alege un pat comod şi mare. Salteaua trebuie să fie de cea mai bună calitate pentru a avea grijă de coloană vertebrală.

10. Lumina din camera copilului trebuie să fie multă şi sănătoasă. În plus trebuie să-i satisfacă toate nevoile, de la cititul în pat, la munca de şcolar la birou, până la lumina multă pentru toată camera.

Uşor adaptabilă vârstei

Secretul unei camere de copil care să fie uşor adaptabilă vârstei, de la cea şcolară la perioada studenţiei, este alegerea unui mobilier simplu, funcţional şi de calitate. Scaunul de birou şi salteaua vor trebui schimbate în timp, dar investiţia inţială în celelalte piese de mobilier, corpuri de iluminat, finisaje (tâmplărie, pardoseală) se va amortiza în timp. O pardoseală deschisă se potriveşte de minune cu o gamă cromatică variată pentru pereţi şi dă senzaţia de amplitudine unei camere. E mai indicată o culoare deschisă comparativ cu nuanţe dificile, mai închise, care sunt mai greu de asortat şi pe care se văd repede urmele de murdărie şi praf. Pentru că în aceeaşi cameră există mai multe zone funcţionale (birou, pat de dormit, loc pentru haine), e bine să recurgeţi la segmentarea lor prin culoare. Asta ghidează privirea şi îl ajută pe copil să fie mai ordonat. Spre exemplu, coloraţi altfel peretele din zona patului, dar şi locul biroului (cu ajutorul unui covor).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii